12 soovitust kuidas kaitsta ja toita oma aju

Väljavõte uuest (ilmus  mais 2016) RemedyWay isetervendamise seminaride materjalide/artiklite kogumikust “Isetervendamine: kunst ja praktika” (koostajad V. Mihkelsoo ja N. Vahtramaa)  Liis Orava artiklist “12 soovitust kuidas kaitsta ja toita oma aju“.

Parkinsoni  ja teistesse neurodegeneratiivsetesse haigustesse haigestub järjest rohkem inimesi. Eesti statistika kohta ei oska küll öelda, kuid Ameerika Ühendriikides saab Parkinsoni tõve diagnoosi igal aastal ei rohkem ega vähem kui 60 000 inimest. Praeguseks on Parkinsoni põdejaid seal riigis kokku ligi 3 miljonit.

Parkinsoni tõve  näol on tegu  aju progressiivse degeneratsiooni ehk pidevalt tugevneva taandarenguga. Kahjuks tegelevad  olemasolevad ravimid vaid haiguse sümptomite (värinate ja keha jäikuse) kontrolli all hoidmise ja mitte algpõhjuste ravimisega.  Ehk nagu ütleb tuntud autor ja neuroloog  dr. David Perlmutter,  on see sama, mis püüda hajutada suitsu, samal ajal tuld ignoreerides.

Parkinsoni ravimisel tuleks hoopis suuremat tähelepanu pöörata patsiendi  elustiilile, mis on kriitilise tähtsusega määramaks kui kiirelt patsiendi funktsionaalsus pikas perspektiivis häirub.  Seega,  kuigi ka medikamendid  on kahtlemata omal kohal, tuleks siiski teha olulisi muudatusi just haige elukorralduses, et ta suudaks  ka edaspidi elus aktiivselt osaleda.

Hiljuti avastati oluline aju kaitsev kemikaal, mis võib dramaatiliselt aeglustada Parkinsoni põdejate aju allakäiku. See „uudne“ aine tagab ajule võimsa antioksüdantse kaitse, aidates samal ajal vähendada kuritegelike vabade radikaalide kahjustusi.

Veelgi enam, tegu on keemilise ühendiga, mis on eelaineks aju toetavale D-vitamiinile ja steroidhormoonidele nagu progesteroon, östrogeen ja testosteroon. Nupukamad on selle jutu peale juba ammu aru saanud, et tegu pole millegi muu kui KOLESTEROOLIGA.

Jah, selle sama kolesterooliga, mida on aastaid demoniseeritud kui südame- ja veresoonkonnahaiguste  põhjustajat ja püütud igal viisil langetada, samal ajal  kui tegelikkuses on kolesterool keha  jaoks üliolulise tähtsusega ühend, mis mängib olulist rolli ka aju tervises.

Hiljutises Pennsylvania Riikliku Ülikooli ja Harvardi poolt tehtud uurimuses leiti tugev seos kõrge kolesteroolitaseme ja aju allakäigu kiiruse aeglustumise vahel Parkinsoni põdevatel patsientidel. Need, kelle kolesteroolitase oli kõrgeim,   säilitasid  pikas perspektiivis kõige paremal  tasemel funktsionaalsuse. See avastus peaks panema mõtlema neid arste ja ravimikompaniisid, kes kutsuvad  inimesi  üles  kolesteroolitaset agressiivselt langetama.

Tegelikkuses on USA Toidu- ja Ravimiamet 2012. aastal kolesterooli alandavate ravimite (statiinide)  ajufunktsioone halvendava mõju  kohta isegi hoiatuse väljastanud.  Eestis pole see teema aga kahjuks veel  mingit kõlapinda leidnud.

… artikkel jätkub.

Loe edasi artiklite kogumikust V. Mihkelsoo, N. Vahtramaa “Isetervendamine: kunst ja praktika”, 2016.

Liis-Orav-217x300

P.S. Kas teadsite, et toitu lisatavad sünteetilised E-ained võivad  pärssida ajurakkude tööd ja kiirendada seeläbi  aju degeneratsiooni? Ka võivad need  lisaained kahjustada frontaalsagarat, takistada närvirakkude vahelist signalisatsiooni ning soodustada depressiooni tekkimist.

Ja veel – autoimmuunne kilpnäärmehaigus suurendab tugevalt Parkinsoni ja Alzheimerisse haigestumise riski.

Hoolitsege oma aju eest!  Jõudu õigete valikute tegemisel!

Terviseterapeut ja toitumisnõustaja Liis Orav

Loe antud teemale lisaks “Isetervendaja käsiraamatust” ptk 20 “Abitu aju”, eriti alajaotust 20.4 “Mis on aju normaalseks tööks vajalik? Kuidas aidata ajul endist võimsust taastada” ja ptk 10 “Toitumisvead”.

Loe täispikka artiklit kogumikust  “Isetervendamine: kunst ja praktika”, 2016.
Artiklid (75 tk)  ja konspektid peetud loengutest lektoritelt  Helle Kahro, Virgo Mihkelsoo,  Tiina Naarits-Linn, Liis Orav, Sille Poola, Riina Raudsik, Els Ulman-Kuuskman, Nelly Vahtramaa.

Raamat on müügil:
meie e-poes
kõigis Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes
loodustoodete kauplustes üle Eesti

Raamatu esikaan. Isetervendamine kunst ja praktika_291x457

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *