Karulauk

Karulauk (Allium victoralis L.)

Rahvakeelsed nimed: metsik küüslauk

See kasulik taim kasvab peaaegu terves Euroopas,Venemaal, Kaukaasias, Aasias kõige meelsamini niiskes lehtmetsas, eelistab varjulist kasvukohta. Kasutatakse maitse- ja ravimtaimena. Teda kasvatatakse ka aedades. Taime osad sisaldavad eeterlikke õlisid. Söödavad on nii lehed, varred, sibulad kui ka õied.

Karulauk eelistab varjulist kasvukohta

Rahvameditsiinist ja maailmas ilmunud kirjandusest on teada, et karulauk:

Sisaldab… sh suures koguses vitamiini C (10-15 korda rohkem, kui sidrunis).

Toime… omab palju ühist küüslauguga, kuid toimib efektiivsemalt, eriti metsas üleskasvanuna.
1. farmakoloogiline

      • tugev mikroobidevastane vahend
      • aitab rohke tarbimise korral organismil vabaneda nii pärmseenest kui ussnugilistest
      • takistab kolesterooli ladestumist veresoonte seintele
      • puhastab veresooni, hoiab veresoonte seinad elastsena ja alandab vererõhku
      • surub maha allergilised reaktsioonid
      • suurendab mao-soolestiku sekretoorset  funktsiooni
      • pikendab rakkude eluiga ja aeglustab vananemisprotsesse
      • vähendab ravimite kahjulikke kõrvalefekte
      • hoiab ära juuste väljalangemist ja hallinemist
      • vähendab lihaste valusid
      •  toob tagasi ja tõstab söögiisu
      • parandab nägemist


2. tervendav…
võitleb efektiivselt külmetusega ja nakkustega
3. vähi vastane… kaitseb organismi kantserogeenide toime eest
4. verekoosseisuline... aitab kaasa vereloomele
5. immuunsüsteemiline… tugevdab

Aitab ravida…  dermatiiti,  ekseemi, vesitõbi, aneemiat, allergiat, neurasteeniat,  bronhiiti,  ateroskleroosi, kõrget vererõhku, südame-, naiste-, mao-soolestiku haigusi, reumatismi.

Ennetab… vähi ja  isheemia teket,  takistab viiruste levikut organismis.

Kasutamise piirangud… tervel inimesel karulaugu tarvitamine söögiks mürgistusseisundeid esile ei kutsu.

Levinumad kasutusviisid… Hiina ja Tiibeti meditsiinis kasutatakse tervet taime. Toiduks ja ravimtaimena tasub tarvitada noori lehti ja võrseid (soovitav enne õitsemist); vanemad (puisemad) taimevõrsed sobib soolata, marineerida.
Karulauku võib säilitada sügavkülmas, kuivatada, soolata, marineerida ja isegi hapendada. Üsna sageli tehakse karulaugust tinktuuri: 1 osa taime ja 4-5 osa viina. Seda võib kasutada välispidiseks määrimiseks närvi-, radikuliidi- ja reumavalude ning põrutuste korral; seespidiselt iga päev, 2-3 korda päevas 30-40 tilka kuni 1tl.

Kasutamine kulinaarias… Pikemal kuumutamisel hävib taimes olulisel määral C vitamiin, maitse ning aroom; kuumadele toitudele lisada seda vahetult enne valmimist. Lehed  sobivad ideaalselt salatisse, pestosse, maitsevõisse, aga ka suppide; pasta-, riisi- ja kartulitoitude maitsestamiseks.

  • Omapärane retsept…

Hapendatud  karulauk
Hapendamisel säilivad kõik vitamiinid, seda võib lisada salatitele, süüa eraldi toiduna nagu soolakurki. See on väga maitsev ja tervislik.
Koostisained: 1 kg karulauku, 1l vett, 50g soola.
Valmistamine: karulauk korralikult pesta ja asetada laia potti. Seejärel keeta soolalahus liitris vees, kurnata läbi mitmekihilise marli ning jahutada.
Soolalahus valada karulaugule, peale asetada ringikujuline puuklots ning survestada kivi või mingi raskusega.
Aeg-ajalt vaadata, kas lahuse pinnale pole tekkinud vahtu. Vaht tuleks lusikaga eemaldada, raskus pesta.
Kahe nädala möödudes tuleks pott panna jahedasse, parem keldrisse. Karulaugu võib ka ümber tõsta purkidesse ja hoida külmkapi alumistel riiulitel.
Maitsev salat karulauguga Hakitud karulauk, keedetud muna, värske kurk, sool, majonees (parem isevalmistatud). Kogused valida maitse järgi.

Karulauk 24.04.2015 Noarootsis_1200

Kuidas tarvitavad metsloomad… karulauk on väga hinnatud karude toidulaual peale talveund (sellest ka nimetus „karulauk“).

Huvitav…
- Vanad kreeklased uskusid, et karulauk arendab „mehisust“.
- Saksamaal toimub väikelinnas Eberbach (Baden) igal aastal karulaugu festival (Bärlauchtage). Sel ajal saab suurendada oma teadmisi karulaugust, külastada laata, kus müüakse erinevaid karulaugust valmistatud roogasid: vorsti, liha, leiba (Bärlauchbrot), pirukaid (Bärlauchkuchen), pestot (Barlauchpesto) ja isegi saiakesed on karulaugu lõhna ja maitsega.

Võib ka nii… “Valmistada elavat toitu ehk fermenteerida (hapendada) võib praktiliselt kõike, mis pole termiliselt töödeldud ning sisaldab palju fütontsiide, antibiootikume ja fermente. Fermenteerimine on nagu kunstlik seedimine, fermendid lagundavad toiduained enne tarbimist juba ära. Porgand, peet, tomat, seller, rohelised aedviljad, kulinaarias kasutatavad taimed ja lehed (naat, nõges, karulauk, vaarikalehed jne) pesta, tükeldada, ajada läbi hakklihamasina, segada juurde hapendatud piima kalgendunud osa või hapukoort (liitri massi kohta umbes 1 spl), natuke suhkrut, panna kõik purki, suruda mass pudrunuiaga kõvasti kinni ja panna purgile kaas. Asetada sooja pimedasse kohta 3-15 päevaks. Kui käärimisprotsess on lõppenud, panna purk külmkappi (võib seal olla 2-3 kuud). Võib kasutada salatina ja lisada teistele toitudele. Algul teha fermeteerimisproov väiksema kogusega, et leida sobiv koostis ja komponentide vahekord ning omandada tehnoloogia” –  (väljavõte V. ja L. Mihkelsoo raamatust “Toome oma tervise tagasi”, lk 89).

Ülevaate kirjutasid Virgo Mihkelsoo ja Nelly Vahtramaa

 

Virgo Mihkelsoo

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>