Kodune tervendav majonees RemedyWay

Väljavõte uuest (ilmus  mais 2016) RemedyWay isetervendamise seminaride materjalide/artiklite kogumikust “Isetervendamine: kunst ja praktika” (koostajad V. Mihkelsoo ja N. Vahtramaa) peatükist 5. ” Organism vajab õigeid toiduaineid” Virgo Mihkelsoo artiklist “Kodune, naturaalne ja tervendav majonees“.

 

Majoneesi eelkäijaks peetakse Hispaania kastet aliolit, mis oli laialdaselt tuntud juba Vana-Rooma kuulsa luuletaja Vergiliuse ajal. Alioli koosnes peamiselt rohkest küüslaugust ja oliiviõlist, millele oli lisatud soola. Komponendid hõõruti uhmris valgeks emulsiooniks. Majonees tekkis 18. sajandil Vahemere saarel Menorca, Mahoni linnas, kus seda valmistati ilma küüslauguta, komponentideks kalkunimunad, oliiviõli, sidrunimahl ja punane pipar. Kaasaegse majoneesi koostisosad on munakollane, taimeõli, äädikas, suhkur, sinep, sool ja maitseained.

Majonees on väga levinud ja armastatud toiduaine kogu maailmas, populaarsuselt talle vastast pole. Poelettidelt on raske leida valmissalatit, millesse ei oleks lisatud majoneesi. Kauplustest saab osta igasuguseid majoneese, kuid kahjuks mitte selliseid, mis oleksid valmistatud naturaalsetest, mitte tööstuse poolt „ärarikutud“ komponentidest, ilma kahjulike, tervist ohustavate lisandite ja E-aineteta. Tervenemise ja ravimise ajal ei tohiks tööstuslikku majoneesi üldse kasutada. Sellist majoneesi on raske nimetada inimese tervisele kasulikuks toiduaineks.

 

Tööstusliku majoneesi kahjulikkus ja puudused

 

  • Kontrollanalüüsid on näidanud, et paljudel juhtudel kasutab tööstus majoneesis ehtsa taimeõli asemel odavaid, modifitseeritud, rafineeritud või isegi hüdrogeenitud õlisid, milles on palju 30% ja rohkem organismile tundmatu struktuuriga molekule, transrasvu. Need sadestuvad veresoonte seintele, tekitavad organismis põletikke, rasvumist, muudavad rakumembraanid jäikadeks, viivad tervisehäirete, sh hüpertoonia ja vähi tekkimiseni. Transrasvade kasutamine toidu valmistamisel on keelatud Taanis, USAs. Ainuüksi USAs võimaldab see keeld vältida aastas 20 000 infarkti tekkimist ja jääda 7000 südamehaigel ellu.
  • Majoneesi lisatakse õli asemel modifitseeritud tärklist. Eelkõige nendesse majoneesidesse, mida reklaamitakse kui madala, vähem kui 60% rasvasisaldusega.
  • Ekslik on arvata, et majoneesis kasutatakse tõelisi mune. Sageli asendatakse munad munapulbriga, mille valmistamise käigus on munast kadunud kõik bioaktiivsed ained, valk on muundunud jne. Viimasel ajal on ilmsiks saanud ka fakt, et tootjad on munade asemel kasutanud isegi munapulbri asendajat.
  • Tööstuslik majonees sisaldab söögiäädikat. Mille poolest on ohtlik söögiäädikas? (vt ka kogumiku art 5.9)
  • Söögiäädikas on tööstuslikult sünteesitud aine, mida valmistatakse gaasi, kivisöe või saepuru ümbertöötlemise teel. Inimese organism tunneb alati ära igasuguse sünteetilise aine ja hakkab seda kohtlema kui antigeeni. Immuunsüsteem hakkab sellega võitlema ja ajapikku nõrgeneb.
  • Sünteesitud äädikas puhastatakse tooraine jääkidest ja kõrvalainetest, toksilistest ainetest ainult ettenähtud tasemeni. Kui puhastamisel langeb kõikide sisalduvate ainete toksilisus alla ohtlikuks määratud normi, siis tunnistatakse äädikas söögikõlblikuks – seda nimetatakse toidulisandiks E260 ja peetakse ohutuks. Paraku sisaldab „alla normi“ söögiäädikas väga palju ohtlikke ained, eelkõige sipelghapet, metanooli, metüülatsetaati, raskmetallide aldehüüde ja soolasid). Ohtlikud ained kogunevad aegapidi organismis ning hakkavad toimima toksiliselt ja kantserogeenselt.
  • Kui tootesildile on märgitud, et koostisosana kasutati õunaäädikat, siis 80% juhtudel võib selleks olla seesama sünteetiline söögiäädikas, millele lisati lihtsalt õunaaroomi.
  • Sünteetiline söögiäädikas ärritab mao limaskesta; suurendab maomahla happesust ja viib tasakaalust välja happe-aluse vahekorra; aeglustab rasvade lõhustamist; lõhub erütrotsüüte; arenema võivad hakata aneemia, gastriit, maohaavandid ja neeruhaigused. Söögiäädikas võib söögiga regulaarselt organismi sattudes põhjustada allergiat ja autoimmuunhaigusi.
  • Mitmetes riikides (Prantsusmaa, Bulgaaria, USA) on keelatud müüa poodides sünteetilist söögiäädikat ja kasutada seda toiduainete tootmisel.
  • Kauplustes müüdavate majoneeside säilitusaega on pikendatud konservantide, emulgaatorite, stabilisaatorite jne kasutamisega. Emulgaatorid pikendavad majoneesi komponentide ühtse massina olemise aega, kleepides need selleks täiendavalt kokku. Majoneesile lisatakse rohkelt konservante, et hoida elutut valmisprodukti kaupluste lettidel mitmeid kuid. Konservandid, mis sattuvad majoneesiga söögitrakti, hävitavad ka seal julmalt baktereid, sh kasulikke.
  • Kuna naturaalseid komponente on majoneesis vähe, lisatakse tootele maitsetugevdajaid ja värviaineid. Eriti ohtlik on naatriumglutamaat E621, mis tekitab mao seintes verejookse ja sõltuvuse majoneesi järele. Mitte sellepärast, et majonees on hea, vaid oma mõju tõttu.
  • Majoneesi lisatud stabilisaatorid ja tihendajad E415, E440, E414, E422 võivad tekitada mao ja soolestiku haigusi, hammaste emaili lagunemist. Konservandid Е210, Е211, Е202 võivad regulaarsel tarbimisel kutsuda esile allergiat ja tekitada vähki. E-ainetega majonees rikub ainete vahetuse organismis, regulaarsel tarbimisel võivad tekkida nahahaigused, lööve ja vistrikud (vt ka ITK ptk 10.6).
  • Kõige selle tulemusena muutub heade koostisosadega kasulik toiduaine organismis „keemiliseks relvaks“ tekivad väsimus, hingeldus ja seedehäired, maksas toimuvad muutused, kordades suureneb ateroskleroosi, rasvumise, hüpertoonia, vähi, insuldi, infarkti tekkimise ja arengu oht.
  • Eelpool nimetatud tootjapoolsed „kõrvalkalded“ majoneesi õigest koostisest on eriti ohtlikud, kuna inimene tarbib majoneesi regulaarselt ja palju.
  • Venemaal tarbijate kaitse komitee poolt läbiviidud katsed näitasid, et 164 erineva majoneesi hulgas oli ainult üks naturaalne toiduaine. Ka meil on raske leida poelettidelt naturaalset majoneesi ilma ohtlike lisanditeta. Mittenaturaalset tööstuslikku majoneesi ei peaks ostma isegi absoluutselt terve inimene.
  • Meditsiin on teadlik tööstusliku majoneesi kahjulikkusest ja ei soovita seda tarbida alla 9-aastastel lastel, ega siis, kui inimene põeb vähki, diabeeti, artriiti ja teisi haigusi.
  • Võib loota, et ülalpool nimetatud teadmised vähendavad tungi kasutada oma toidus rohkelt tööstuslikku majoneesi, kuna see „maitsev“ toit ei säilita kuidagi tervist, rääkimata abist tervenemisel. Paljud inimesed on juba aastaid valmistanud majoneesi ise.

 

Majoneesi kodune valmistamine…

Artikli autor Virgo Mihkelsoo

… artikkel jätkub.

Loe edasi artiklite kogumikust V. Mihkelsoo, N. Vahtramaa “Isetervendamine: kunst ja praktika”, 2016.
Artiklid (75 tk)  ja konspektid peetud loengutest lektoritelt  Helle Kahro, Virgo Mihkelsoo,  Tiina Naarits-Linn, Liis Orav, Sille Poola, Riina Raudsik, Els Ulman-Kuuskman, Nelly Vahtramaa.

Raamat on müügil:
meie e-poes
kõigis Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes
loodustoodete kauplustes üle EestiRaamatu esikaan. Isetervendamine kunst ja praktika_291x457

Virgo ja Ljudmilla Mihkelsoo

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *