Kolesterool ja toitumine

Väljavõte uuest (ilmus  mais 2016) RemedyWay isetervendamise seminaride materjalide/artiklite kogumikust “Isetervendamine: kunst ja praktika” (koostajad V. Mihkelsoo ja N. Vahtramaa) peatükist 5. “Organism vajab õigeid toiduaineid” Virgo Mihkelsoo artiklist Kolesterool on organismile vajalik ja asendamatu“.

Kolesterool on organismile vajalik ja asendamatu

Kolesterool on organismis asendamatu komponent, mis hõivab tähtsuselt viienda koha valkude, nukleiinhapete, rasvade ja süsivesikute järel. Kolesterool säilitab rakkudes niiskust, neutraliseerib bakterite elutegevuse toksilisi produkte, annab rakumembraanidele vajaliku vastupidavuse. Kolesterool on vajalik närvikiudude ümbrise moodustamiseks ja toidu seedimiseks vajalike hapete moodustamiseks soolestikus. Kolesterool on tooraineks-eelastmeks organismi tööks ülimalt vajalike ainete nagu steroidhormoonide ja D-vitamiini sünteesil. Kolesterool on vajalik veresoontes tekkinud pragude sulgemiseks, hoides sellega ära võimalikke verejookse. Eriti palju vajavad kolesterooli närvikoed, selja- ja peaaju (vt ITK ptk 20).

Uuringud on näidanud, et elatanud inimestel, kellel kolesteroolisisaldus veres on kõrgenenud (6,5-10 millimooli/l), ei suurene südame-veresoonkonnahaiguste esinemine. Sellised inimesed ei põe vähki ja elavad sageli teistest kauem, mõnikord kuni 110-aastaseks

  • Uuringud on näidanud, et elatanud inimestel, kellel kolesteroolisisaldus veres on kõrgenenud (6,5-10 millimooli/l), ei suurene südame-veresoonkonnahaiguste esinemine. Sellised inimesed ei põe vähki ja elavad sageli teistest kauem, mõnikord kuni 110-aastaseks. Elatanud inimestel tugevdab kolesterooli kõrgenenud sisaldus immuunsüsteemi, aitab vaimseid võimeid heal tasemel hoida, takistab Alzheimeri tõve arengut – see tulenebki eelpool loetletud kolesterooli kasulikest omadustest. Kui ravimite abil vähendatakse vere kolesteroolisisaldust, blokeeritakse Q-vitamiini tootmine, selle  tagajärjel kiireneb ateroskleroosi areng, võivad areneda sellised haigused nagu hepatiit, Parkinsoni tõbi ja Alzheimeri tõbi, üle 75-aastaste hulgas suureneb suremus.
  • Kuna kolesterool ei ole vees lahustuv, toimetatakse see rakkudesse vedela lahusena koos E-vitamiiniga, suletuna kerajasse moodustisse – külomikroni. Selles mikrokerakeses võib olla üle tuhande kolesterooli molekuli. Maksas moodustuvad suuremad külomikronid (neis võib olla rohkem kolesterooli molekule) ja rakkudes väiksemate mõõtmetega külomikronid (neis on vähem kolesterooli molekule). Külomikronite liikumisel mööda veresooni võivad suuremad neist puruneda, kolesterool sadestub veresoonte seintele ja, nagu oletatakse, võib seal hakata moodustama aterosklerootilisi naastused. Seepärast ongi hakatud suuri külomikrone nimetama „halvaks“ kolesterooliks ja väikesi „heaks“ kolesterooliks, ehkki mõlemat tüüpi külomikronites on täpselt ühesugused kolesterooli molekulid, vaid kogus on erinev. Kolesterool ei ole aterosklerootiliste naastude algse tekkimise põhjus. Ateroskleroos võib tekkida inimestel, kelle vere kolesteroolisisaldus on madal ja mitte areneda inimestel, kelle vere kolesteroolisisaldus on kõrge. Seal, kus tarvitatakse palju kolesteroolirikast toitu (Jaapan, Mehhiko, Honduras, Egiptus, Prantsusmaa), kuid kus au sees on rahvusliku toitumise traditsioonid, sureb kõige vähem inimesi ateroskleroosi tõttu.
    … artikkel jätkub.Artikli autor Virgo Mihkelsoo

    Loe edasi artiklite kogumikust V. Mihkelsoo, N. Vahtramaa “Isetervendamine: kunst ja praktika”, 2016.
    Artiklid (75 tk)  ja konspektid peetud loengutest lektoritelt  Helle Kahro, Virgo Mihkelsoo,  Tiina Naarits-Linn, Liis Orav, Sille Poola, Riina Raudsik, Els Ulman-Kuuskman, Nelly Vahtramaa.

    Raamat on müügil:
    meie e-poes
    kõigis Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes
    loodustoodete kauplustes üle Eesti

    Raamatu esikaan. Isetervendamine kunst ja praktika_291x457

Virgo Mihkelsoo

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *