Kookosrasva kasulikkus on liialdatud

Väljavõte uuest (ilmus  mais 2016) RemedyWay isetervendamise seminaride materjalide/artiklite kogumikust “Isetervendamine: kunst ja praktika” (koostajad V. Mihkelsoo ja N. Vahtramaa)  Virgo Mihkelsoo artiklist “Kookosrava kasulikkus on liialdatud“.

… Tervendamise eesmärgil kasutamiseks sobib ainult naturaalne (sadade aastate jooksul kasutuses oleva tehnoloogia järgi valmistatud, külmpressitud, värske, lisanditeta, klaasanumatesse pakendatud) mahe kookosrasv…

ja siis ka oskuslikult kasutatud (regulaarsel tarbimisel on oht organism üleküllastada küllastatud rasvadega) nagu tavaliselt tehakse ravimtaimede tõmmistega, salvidega, meesegudega jne.

Mida sisaldab kookosrasv

Taimne õli Küllastatud rasvhapped, % Asendamatu rasvhape omega-3, % Asendamatu rasvhapeomega-6, % Suitsemise tekkimise alguspunkt, 0C
Kookosõli        91          –          2        177
Palmiõli        49          –          10        235
Oliiviõli        14            –        193
Päevalilleõli        10        O,2          40        227
Arahiisi õli        17          –          32        225
Maisiõli        13          1          58        232
  1. Võrreldes teiste õlidega kookosõli sisaldab tohutult palju küllastatud rasvhappeid ehk rasva, praadimisel hakkab kõige varasemalt suitsema. Märkus. On tõestatud, et praadimiseks kõige paremini alati sobib oliiviõli, milles säilivad kasulikud ained isegi kuni 1800C ja isegi mitmekordsel kasutamisel selles ei teki kantserogeenne. Oliivi õlis on küllaldaselt organismile vajalikku küllastatud rasva ja üldse ei ole rasvhapped omega-6, milline organismis kutsub esile põletikke (vt ITK, ptk 3 ja ptk 10).
  2. Naturaalses kookosõlis sisalduvad vitamiinid A, C, E, K, C, B1, B2, B3, mineraalid kaltsium, raud, fosfor, jood ja teised aineid.
  3. Naturaalne kookosõli tahkestub rasvaks olenevalt küpsusest, valmistamise tehnoloogia omapärast 23-270C juures.

attacent

Praegusel ajal peaaegu kõik turustatav kookosrasv on muudetud kahjulikuks tööstusliku tehnoloogia ja mitteausate turuleviijate ja turustajate tegutsemise tõttu

  1. Troopilises kliimas elavad põhirahvad valmistasid kookosõli sadade aastate jooksul väljakujunenud tehnoloogia järgi. Kookose viljaliha tükeldatakse vees, kuivatatakse päikese käes, pressitakse, tsentrifuugitakse või filtreeritakse. Selliselt saadav õli on aromaatne, kookose maitsega, mitte läbipaistev, piim-valge või kahvatu-kollase värviga. Kuid kaasajal avastati, et see tehnoloogia pole efektiivne ja valmistatud õli ei säili rohkem kui 6 kuud.
  2. Tööstuslikult ekstraheeritakse viljalihast õli lahustite (heksageen) või fermentide abil, kasutatakse kõrgeid temperatuure – tulemusena saab õli mitmeid kordi rohkem. Edaspidi õli puhastatakse, valgendatakse, desodoreeritakse, lisatakse konservante, värvaineid. Edaspidi kas terve õli või ainult osa sellest hüdrogeenitakse tahkestamise temperatuuri tõstmiseks ja säilitamisaja pikendamiseks. Sealjuures muutub osa rasvhappeid õlis väga ohtlikeks transrasvadeks – soodustavad põletikke ja edaspidi vähi teket, muudavad rakumembraanid jäikadeks ja kõvadeks, areneb hüpertoonia, aju muutub „abituks“. Sellest kõigest saab lugeda ka raamatust ITK, ptk 3.4, ptk 10.1 alalõik 3) ja ptk 20. Tehnoloogias kasutatava kõrge temperatuuri ja kõrge rõhu tõttu purustatakse osa antioksüdante (näiteks vitamiin E), lõhutakse ära rasvhapetes olevad nõrgad süsiniku ühendused – tekivad ohtlikud vabaradikaalid.
  3. Tööstuslikult valmistatud kookosõli on läbipaistev, lõhnatu ja ilma maitseta. Tahkestumisel muutub kobedaks/rabedaks tahkeks massiks –kookosrasvaks. Tahkestumise temperatuur, erinevatel tööstuslikult valmistatud kookosrasvadel kõigub piirides 24-400C. Nendest piiridest kõrgema temperatuuriga kookosrasv tehakse müügiks troopilises piirkonnas.

Põhilised ohud kookosrasva tarbimisel.

… artikkel jätkub.

Artikli autor on Virgo Mihkelsoo

Loe edasi artiklite kogumikust V. Mihkelsoo, N. Vahtramaa “Isetervendamine: kunst ja praktika”, 2016.
Artiklid (75 tk)  ja konspektid peetud loengutest lektoritelt  Helle Kahro, Virgo Mihkelsoo,  Tiina Naarits-Linn, Liis Orav, Sille Poola, Riina Raudsik, Els Ulman-Kuuskman, Nelly Vahtramaa.

Raamat on müügil:
meie e-poes
kõigis Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes
loodustoodete kauplustes üle Eesti

Raamatu esikaan. Isetervendamine kunst ja praktika_291x457

Virgo Mihkelsoo

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *