Kõrvapõletikud

Nina kaudu õhutatakse ka kesk-ja sisekõrva. Väliskuulmekäiku eraldab kesk- ja sisekõrvast trummikile, milles on palju valuretseptoreid, mis limaskesta tursele reageerides annavad valuga teada.

Kuulmekilest seespool olev keskkõrva limaskest saab hapnikku ninahingamise kaudu. Kui see tee on õhule suletud, hakkab kõrv valutama, sest ka limaskest ise on valutundlik kude nagu kuulmekilegi. Bakterid valu ei põhjusta, küll aga teeb seda limaskestade turse, seega pole kõrva valu puhul antibakteriaalne ravi näidustatud. Tugeva valureaktsiooni puhul tuleks kasutada valuvaigisteid. Valu stimuleerib immuunsüsteemi aktiivsusele. Arvesse tulevad ka käsimüügiravimid, mis esimestel päevadel ninas turset alandavad ja võimaldavad nina kaudu hingamise taastada ka tursefaasis.

Kolmandal-neljandal päeval hakkab limahulk suurenema ja kui lima ikka halva õhutavuse pärast kõrvalkoobastes koguneb, tekib ka trummikilele seestpoolt surve, mis viiendal-seitsmendal päeval tugeva valu saatel läbi kile väljuda võib. Selleks ajaks on bakterid lima juba rohekaks muutnud. Valu kaob. Loodus aitab leida väljutustee, mida ise ei suudetud nina kaudu luua. Nüüd enam antibakteriaalset ravi pole kindlasti vaja, õhk satub kuulmekile kaudu keskkõrva ja see hakkab paranema. Sellist olukorda ei teki, kui ninahingamine suudetakse hoida avatud.

Antibiootikumide kasutuse vajaduse määrab arst. Tavaliselt kardetakse valu kõrvas ja seetõttu määratakse juba esimese valuaistingu puhul ravi antibiootikumidega. Kui nina kõrvalkoopaid pole õnnestunud haiguse käigus puhtaks saada, muutub haigus krooniliseks just sagedaste antibiootikumidega ravi järel, sest organism pole saanud oma kaitset iseseisvalt lõpuni arendada.

Nina kõrvalkoobastesse jäänud limast areneb krooniline põletikuline haigus, mis hakkab immuunsüsteemi ise aktiveerima ja lõpuks nõrgestama.

 

Alapeatükk Dr Riina Raudsiku uuest raamatust (ilmus 12.2015) „Energiakriis. Keha häirekell. Millest haigused alguse saavad“.

Avaldatud eksklusiivselt Dr Riina Raudsiku loal.

Dr. Riina Raudsiku koduhelekülg: http://raudsik.com/

Riina Raudsiku artikleid saad lugeda ka uuest kogumikust V. Mihkelsoo, N. Vahtramaa “Isetervendamine: kunst ja praktika”, 2016.

Riina_Raudsik_portree1

 

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *