Õiged kurgid – väärtuslik ravivahend ja imerohi!

Väljavõte uuest (ilmus  mais 2016) RemedyWay isetervendamise seminaride materjalide/artiklite kogumikust “Isetervendamine: kunst ja praktika”(koostajad V. Mihkelsoo ja N. Vahtramaa) peatükist 5. “Organism vajab õigeid toiduaineid” Virgo Mihkelsoo artiklist Õiged kurgid – väärtuslik ravivahend ja imerohi”.

Teadlaste, arstide ning ravitsejate uuringud, soovitused ja praktika.
Artikkel on mõeldud neile, kes on läbi lugenud ja hakanud tegutsema Virgo ja Ljudmilla Mihkelsoo teatmiku Isetervendaja käsiraamatu”esimese osa „Avasta ja kõrvalda kõik sinu organismis tekkinud funktsioneerimise takistused“ (edaspidi ITK) järgi.

Sissejuhatus

Teadlased avastavad täiesti tavalistes toiduainetes üha rohkem uusi bioaktiivseid aineid – tihti tervendajate poolt niinimetatud naturaalseid ravimeid, mis aitavad organismil võidelda reuma, kõrge vererõhu ja vähi vastu, ennetada infarkti jne. Eriti tugev ja laialdane on selliste looduslike ainete toime, kui need satuvad organismi koos naturaalse toiduga, mis on veel ka mitmete vitamiinide, makro- ja mikroelementide ja antioksüdantide rikas. Inimesed otsivad viimasel ajal abi eksootilistest puuviljadest ja ravimtaimedest ning väga harva pööravad tähelepanu nendele toiduainetele, millega puutuvad kokku iga päev. Nii imelik kui see ka ei tundu, on väga rikas naturaalsete ravimite poolest tavaline kurk. Tervislikud on ökoloogiliselt puhtad, mahedad ja hästi värsked (ühe- või kahepäevased) või vähesoolatud hapendatud (fermenditud) kurgid – viimaseid on võimalik tervise parandamise eesmärgil kasutada aastaringselt. Allpool on esitatud nimetatud kurkide antioksüdandisisaldus, põletikuvastased, vähivastased ja teised tervendavad omadused ning säilitamise ja kasutamise viisid.

Huvitavaid fakte

✵ Aristoteles pidas kurke väärtuslikuks ja tervislikuks toiduaineks. Hippokrates tarvitas kurke ravimina. Värsked kurgid on alati olnud paljude tervendajate üks kasutatumaid ravivahendeid.
✵ Kurki hinnatakse igas rahvuslikus köögis. Vana-Kreekas oli see hinnas oma suurepäraste maitseomaduste poolest. Iraanis on kurk peamiselt magustoit ja laste maiuspala. Prantsusmaal keedetakse kurgist suppi. Venemaal ei ole ükski peolaud ilma kurgita, seal keedetakse lihasuppi hapendatud kurgi soolvees, süüakse kurki meega jne.
✵ Kurk on ainuke vili, mida süüakse toorena, rohelisena. Teadlaste uuringud ongi näidanud, et nimelt väikesed kurgid (sabade ja punnikestega) on kõige väärtuslikumad.
✵ Kurk on üks vanim dieetiline toiduaine – omades suurt hulka väärtuslikke aineid peaks see olema igapäevases menüüs praktiliselt kõigil inimestel. Kurk on esimene kaalulangetamise vahend – näiteks, süües päevas ainult 10 kurki ja rohkem mitte midagi inimene saab 1 kg võrra kõhnemaks.
✵ Kurgid ei jää vitamiinide ja mikroelementide poolest alla porgandile, sibulale ega tomatile.
✵ Vahel on kurgid mõru maitsega – see on tunnusmärk, et selles on olemas võimsad antioksüdandid ja vähivastased ained. Mõru maitsega kurke peaks ka vahetevahel sööma enneaegse vananemise ja vähi arengu ennetamiseks.
✵ Kurgi sisemus on tunduvalt külmem, kui väljaspool. Nimelt sellepärast seda eriti armastatakse suve kuumadel ilmadel.
✵ Äsja peenralt võetud kurgid lisavad igale inimesele ilu, tervist ja noorust.
✵ Värske kurgi aroom on naistel võluvuse poolest kõrgemal kohal võrreldes lillede aroomiga. Sellepärast on väga paljudesse parfüümidesse lisatud kurgilõhna noodid.
✵ Kui inimene näeb unes soolatud kurki, siis see tähendab rikkaks saamist.

045

Kurgi üldine kirjeldus

✵ Harilik kurk (Cucumis sativus L.) on üheaastane rohttaim. Kuulub kõrvitsaliste sugukonda, kuhu kuuluvad ka kõrvitsad, melonid, kabatšokid ja arbuusid. Varred krobelised, lemmed lamavad või ronivad, hargnevad pikkusega kuni 3 m. Lehed südamekujulised, hõlmised. Õied erkkollased. Intensiivselt õitseb maist juulini. Kurgi vili – ebamari on lihakas, võivad olla erineva kuju ja värviga. Tarvitatakse vilju, mahla ja seemneid.
✵ Kurgi kodumaaks peetakse Himaalaja eelmäestikku, tänapäeva India territooriumi. Indias ja Hiinas kasvab senini kurk metsikult. Kurki on kasvatatud ja söödud juba 6000 aastat.

Mis sisaldub kurgis – mispärast see on tervisliku ja raviva toimega?

1. Kalorsisisaldus 11–14 kcal (siin ja edaspidi 100 grammi kohta).
2. Veesisaldus 95 g. On bioloogiline, elav vesi, puhas, struktureeritud; väga hästi omastatav rakkude poolt. Hästi seob mõningaid mürke, toksiine ja viib neid organismist välja. Osaleb paljudes regulatsiooni protsessides, ei kogune organismis tursena. Kasutatakse janu kustutamiseks.
3. Süsivesikud 2,8 g (sellest tärklist 0,1 g; mono- ja disahariide 1,6 g).
4. Valgud 0,8 g.
5. Rasvad 0,1 g.
✵ Kurgi tarvitamine ei tekita tüsenemise ohtu tänu vähesele kalorisisaldusele, seega see sobib hästi kehakaalu vähendamiseks.
6. Vitamiinid C (8–10 mg), E (0,07–0,1 mg), A (50 mkg), B1 (0,02 mg), B2 (0,03 mg), B3 (0,1–0,3 mg), B4 (6 mg), B5 (0,2–0,4 mg), B6 (0,03 mg), B9 (3 mkg), K (16–21 mkg), H (0,6–0,9 mg), P. Milliseid farmakoloogilisi ja tervendavaid omadusi annavad kurgile need vitamiinid saab järele uurida raamatu ITK tabelitest 2 ja 3. Kurgis olevad vitamiinid parandavad kõikide organite tööd, suurendavad kudede kaitseomadusi ja tugevdavad immuunsust. Näiteks:
✵ tänu vitamiinile B9 (foolhape) soovitatakse kurki rasedatele lapse närvisüsteemi arenemise anomaaliate tekkimise võimaluste vältimiseks;
✵ tänu suurele hulgale K-vitamiini sisaldusele (sh tema vormid K1 ja K2) kurk:
✓ on vajalik luudele kaltsiumi omastamiseks, nende tugevnemiseks või kokkukasvamiseks, takistab osteoporoosi teket ja arengut (vitamiin K2);
✓ takistab igasuguse vähi vormi teket ja arengut (vitamiinid K1 ja K2) ;
✓ takistab arterite elastsuse vähenemist, tugevdab neid, takistab südame-veresoonkonna haiguste arengut (vitamiin K2).
7. Makro- ja mikroelemendid alumiinium (0,3 mg), boor (0,6 mkg), vanaadium (0,08 mkg), raud (0,7 mg), jood (3 mkg), kaalium (140 mg), kaltsium (23 mg), koobalt (0,8 mkg), räni (53 mg), magneesium (14 mg), mangaan (180 mkg), vask (100 mkg), molübdeen (2-5 mkg), naatrium (9 mg), nikkel (0,05 mkg), rubiidium (0,2 mkg), väävel (1,6 mg), fosfor (42 mg), fluor (17 mkg), kloor (540 mg), kroom (6 mkg), tsink (215 mkg). Milliseid farmakoloogilisi ja tervendavaid omadusi annavad kurgile need elemendid, võib üksikasjalikult teada saada raamatu ITK tabelitest 2 ja 3.
✵ Tänu joodi sisaldusele täielikult omastavas vormis takistab kurk veresoonkonnahaiguste teket ja arengut.
✵ Tänu joodi ja tsingi õiges vahekorras sisaldusele põevad inimesed, kes regulaarselt tarvitavad kurki, vähem kõhunäärme- ja kilpnäärmehaiguseid.
✵ Tänu kaaliumi suurele sisaldusele on kurk vajalik südamelihaste ja juhteteede süsteemile, aitab stabiliseerida vererõhku.
✵ Tänu räni suurele sisaldusele aitab kurk vähendada vererõhku, aeglustab vananemisprotsesse nahas, leevendab põletikke, vajalik liigeste, vestibulaaraparaadi ning immuunsüsteemi tegutsemiseks. Takistab ateroskleroosi, tuberkuloosi ja osteoporoosi arengut. Kurkide tarbimisel pole vaja karta räni liigset kogunemist organismi, sest organism omastab ainult 5% sellesse saabuvast kogusest.
✵ Tänu mangaanile on kurk vajalik insuliini sünteesiks ja vere glükoosisisalduse reguleerimiseks, takistab rasvade ladestumist organismis ja aitab neid organismist välja viia.
✵ Tänu vasele stimuleerib kurk neurotransmitterite tootmist organismis, mis on vajalikud närvisüsteemi ja lihasluukonna õigeks tööks, aitab ravida Alzheimeri tõbe, takistab ajus kahjustuste tekkimist.
✵ Tänu molübdeenile normaliseerib kurk ainevahetust, mis on väga oluline liigsest kaalust lahtisaamisel.
✵ Tänu tsingile parandab kurk nägemise teravust, kiirendab liigsete rasvade lagundamist organismis, takistab toiduallergia teket, aitab lahti saada Parkinsoni tõvest, on väga tähtis toiduaine diabeetikute toitumises (vajalik insuliini sünteesiks ja selle omastamiseks), aitab välja viia organismist liigset alkoholi.
✵ Tänu leeliseid moodustavate makroelementide (naatrium, kaalium, kaltsium) suurele hulgale neutraliseerib kurk organismi toiduga saabuvaid happelisi ühendeid, mis rikuvad ainevahetuse protsesse, tekitavad enneaegset vananemist ja kristalliliste ühendite (kivide) ladestumist maksas ja neerudes. Selles osas jääb kurk alla ainult mustale rõikale – neid mõlemaid nimetatakse tihti organismi sanitarideks.
8. Fermendid. Kurk sisaldab erilisi fermente, mis aitavad täielikult omastada loomseid valke ja tegutsedes insuliini moodi võimaldavad rakkudel omastada glükoosi. Samuti aitavad need ravida kõrvetisi, gastriiti, kõhukinnisust ja isegi haavandeid.
✵ Tänu fermentide sisaldusele soovitatakse alati lihatoitudega tarbida ka kurki ja diabeedi puhul tarbida sagedamini kurki.
✵ Kurki saab täiendavalt rikastada fermentidega hapendamise (fermentiseerimise) teel (vt allpool).
✵ Kurgi kasutamisel toiduks ei tohi nende konserveerimisel kasutada termilist töötlemist, sest fermendid hävivad juba temperatuuril 48 0С.
9. Antioksüdandid. Antioksüdandi omadusi annab kurgile selles sisalduvad vitamiinid (А, С, Е, Р, В1, В3, В6, В9), mikroelemendid (vask, mangaan, tsink), mitmesugused bioaktiivsed flavonoidid (kvertsetiin, apigeniin, lüteoliin, kempferool jm), vt allpool. Milliseid farmakoloogilisi ja tervendavaid omadusi annavad kurgile need antioksüdandid võib üksikasjalikult teada saada raamatu ITK peatükkidest 3.1.3 ja tabelitest 2 ning 3.
✵ Avaldavad organismile toniseerivat, stimuleerivat ja üldtugevdavat toimet. Tugevdavad organismi kaitsevõimet, pidurdavad enneaegset vananemist, vähi ja teiste tõsiste haiguste arengut.
✵ Takistavad põletike, astma, bronhiidi, ateroskleroosi, isheemiatõve, insuldi ja vähi teket.
10. Steroidsed saponiinid, kukurbitatsiinid A, B, C, D, ja E. Kui neid aineid on kurgis palju (piisavalt palju, et inimene tunneks nende maitset), siis on tunda mõrkjat maitset. Mõrkjad on kurgid, mis kasvavad stressi (kõige sagedamini väheses valguses) tingimustes.
Paljudele ootamatuna on sellised mõrkjast maitset tekitavad ained väga väärtuslikud
Kukurbitatsiinid avaldavad põletikuvastast toimed, hävitavad mikroobe ja parasiite organismis. Väga oluline on see, et need takistavad hästi vähi moodustumist või juba viimase olemasolul pidurdavad selle arengut (blokeerivad mitmeid vähiraku arengut käivitavaid ja ellujäämise võimaluse teid).
Hiinas ja Indias praegu spetsiaalselt kasvatatakse mõrkja maitsega kurke vähi ravimiseks.
Selline kurk on ka kasulik maksa, südame, peensoole ja kõhunäärme haigestumise puhul. Mõrkja maitsega kurgi koort kasutatakse vistrike, akne, põletuste, haudumuste ja pigmendilaikude puhul määrimiseks, aplikatsioonide tegemiseks või lihtsalt puistena (koored kuivatatud ja kohviveskis pulbristatud). Arvestada, et see võib ka olla rasestumisvastase toimega.
11. Flavonoidid kvertsetiin, luteiin, seaksantiin, apigeniin, luteiin, kampferool jm. Need ained reguleerivad ensüümide aktiivsust, hästi mõjuvad protsessidele rakkudes ja kudedes, toimivad antioksüdantidena. Blokeerivad allergia arengut. Peatavad põletikulisi protsesse veresoonte ja eriti kapillaaride seintes, tugevdavad neid ja tagavad nende vajaliku läbilaskvuse. Vähendavad ateroskleroosi arengut ja on võimelised isegi peatama juba alanud protsessi. Takistavad läätsekae tekkimist. Toimivad vähivastaselt – näiteks apigeniin muudab vähiraku tegevuse programmi selliselt, et rakk hakkab normaalselt tegutsema, avastab toimunud mutatsioonid ja käivitab iselikvideerumise, apoptoosi. Selliselt hävitab apigeniin kõhunäärme- ja kopsuvähi puhul kuni 50% vähirakkudest.
12. Lignaanid sekoisolaritsiresinool, pinoresinool, larikiresinool. Need lignaanid muudetakse soolestikus enterodiooliks ja enterolaktooniks, mis haakuvad hormooni östrogeen retseptoritega ja sellega vähendavad selle hormooni poolt esilekutsuvate rinna-, munasarja-, emaka- ja eesnäärmevähi tekke võimalust. Kõrvaldavad vähi poolt esilekutsutud põletikud. Vähendavad südame-veresoonkonnahaiguste tekkimise riski.
13. Sidruni-, õuna-, kofeiin-, oblik- ja askorbiinhapped. Happed vähendavad paiseid, kõrvaldavad silmade punetamise ja tumedad ringid silmade alt.
✵ Juba lihtne mahajahutatud kurgilõikude panemine silmadele vähendab kotte silmade all ja parandab nägemist.
14. Eeterlikud õlid 1 mg. Tänu neile on kurgiaroom võimeline kõrvaldama peavalu, unetust ja isegi depressiooni.
15. Tartroonhape. Kiirendab ainevahetuse kulgemist ja takistab
süsivesikute muutumist rasvadeks. Takistab ateroskleroosiliste naastude teket.
✵ Kaalulangetamise menüüs on alati kurgid. Populaarne on teha puhastuspäevi – päevas süüakse mitte vähem kui 1,5–2 kg värskeid kurke.
16. Klorofüll. Klorofülli nimetatakse tihti roheliste taimede vereks, selle struktuur on sarnane hemoglobiinile. On mitmekülgse tervendava toimega. Stimuleerib kopsude, seedetrakti, südame veresoonte ja kuseteede tööd. Aktiveerib vereloomet, avaldab antibakteriaalset toimet, võitleb infektsiooniga ja isegi vähiga. Praegusel ajal rohelisi juurvilju ja puuvilju tihti nimetatakse looduslikuks roheliseks apteegiks.
✵ Stomatoloogid soovitavad süüa kurki või juua kurgimahla suuõõne puhastamiseks ja halva hingeõhu kõrvaldamiseks.
✵ Kurk kõrvaldab piima eritumise probleemid rinnaga lapsi toitvatel emadel.
17. Kiudaine 1,4 g. Aitab lahti saada mitmetest tervisehäiretest – stimuleerib soolestiku motoorikat, taastab viimase normaalset töötamist. Takistab mitmete maohaiguste teket, vähi arengut jms (vt raamatust ITK peatükki 10.1 ja vastavat artiklit „Kiudaine kasulikkus“, www.remedyway.ee).
✵ Kui pärast värske kurgi söömist juua peale külma vett või piima, siis see aitab kiiresti ja hästi puhastada soolestikku.
✵ Kurk aitab tüdrukutel ja naistel olla saledad.
18. Aromaatsed ained umbes 10 g. Annavad roogadele värske maitse ja hea aroomi, avaldavad tervendavat toimet. Värske kurgi aroom on võimeline vabastama peavalust, unetusest ja depressioonist.
19. Tuhk (jääk peale põletamist) 3 g.

Viira talu kasvuhoone
Fotol: Viira talu kasvuhoone

Farmakoloogilised, tervendavad ja ravivad omadused

✵ Kurk reguleerib söögiisu (vähendab või suurendab), soodustab valkude ja rasvade head omastamist ning tekitab täiskõhutunde. Kõrvaldab ainevahetushäireid.
✵ Kiirendab vee liikumist organismis, soodustab liigse vee väljaviimist organismist, kõrvaldab veepaiseid (kurgi regulaarne tarbimine aitab südametegevuse tõttu tekkivate paisete kõrvaldamist).
✵ Soodustab röga eritumist ülemiste hingamisteede haigestumisel, aitab võidelda köhaga.
✵ Suurendab sülje eritumist, kõrvaldab halva hingeõhu, tagab happe ja aluse tasakaalu nii suuõõnes kui ka terves organismis. Parandab igemete ja hammaste seisundit, aitab ravida nendega seotud haiguseid.
✵ Hõlbustab soolestiku tööd – aktiveerib näärmete nõrede eritust, kõrvaldab soolestikus toiduummistuse ja seisaku, takistab käärimis- ja mädanemisprotsesside arengut. Avaldab ravivat toimet paljude seedetrakti haiguste puhul: happe ja aluse tasakaalu häired, kõrvetised, gastriit, maohaavandid, krooniline kõhukinnisus.
✵ On diureetilise (ei jää alla arbuusile), higileajava, lahtistava, sapinõre eritava, palavikumaandava, skleroosivastase, antibakteriaalse, põletikuvastase (pärsib põletikke tekitavate ensüümide aktiivsust), valuvaigistava (eriti valude puhul maos ja soolestikus), turse- ja paisevastase ja vähivastase toimega.
✵ Lahustab ja viib organismist välja mustuse, toksiinid ning raskmetallide soolad. Aitab lahustada ja kõrvaldada kusihape kristalle liigestes, soolasid ja kive sapist ning neerudest.
✵ Puhastab veresoonte sisemisi seinu ja tugevdab neid. Reguleerib ja normaliseerib vererõhku. Viib organismist välja liigset kolesterooli ja kusihapet.
✵ Kõrvaldab valu artriidi ja podagra puhul ning on asendamatu abiline nende ravimisel. Takistab soolade ladestumist liigestes ja neerudes.
✵ Toetab kilpnäärme funktsioneerimist ja takistab selle haigestumist.
✵ Aitab kõhunäärmel eritada insuliini, kõrvaldada silmade väsimust, tugevdada mälu, soodustada vaimset arengut.
✵ Aitab südamel kergemini töötada, normaliseerib südamerütmi, ennetab põletikke ja toitumishäirete tekkimist südames.
✵ Toimib ravivalt vesitõve ja mitmesuguste paisete, põletike, dermatiidi, neeru- ja kopsuhaiguste, ateroskleroosi ning osteoporoosi puhul.
✵ Asendamatu abivahend kaalulangetusel.
Märkus.
1. Ülalnimetatud omadusi on täies ulatuses ainult herbitsiidide abita kasvatatud rohelistel poolküpsetel kurkidel, mida on tarvitatud kas värsketena (ühe- või kahe päeva jooksul) või ka vähesoolaselt värskelt hapendatuna (sh ka konserveerituna, termiliselt töötlemata, vt allpool).
2. Ülalnimetatud omadused ilmnevad regulaarsel igapäevasel 2-3 kurgi tarbimisel mitme nädala jooksul.

055

Vähesoolaste kurkide hapendamine (fermentatsioon), kurkide konserveerimine

Lühike hapendamise protsessi tutvustus
✵ Hapendatud toitu on kasutatud kõikjal maailmas inimkonna tekkest saadik. Fermentiseerimisse suhtutakse austusega kui võluprotsessi.
✵ Mahutis kurkidele valatakse peale soolvesi. Optimaalsel temperatuuril (15–22 °С) käivitub kurgi koores olevate bakterite toimel hapendamise protsess – lammutatakse kurgirakkude struktuur, keerukad orgaanilised ühendid lõhustatakse lihtaineteks, süsivesikud muudetakse piimhappeks jne. Kurk rikastub erinevate aminohapetega, valkudega, uute vitamiinidega ja moodustub hulgaliselt uusi aineid, erinevaid ensüüme (fermente) jpms. Hapendamise käigus säilivad kurgis väärtuslikud ained, vitamiinid ning farmakoloogilised, tervendavad ja ravivad omadused ning maitse. Kurgi tervendav toime tunduvalt suureneb. Piimhappebakterid seedivad ära osa kurgist ehk toimub kurgi, sh selle kiudaine osaline eelseedimine, millega suureneb kurgi seeditavus ja omastamine.
✵ Tekkiv piimhape immutab kurgi läbi ja sellega surub alla patogeensete bakterite, viiruste ja seente elutegevuse. Tänu piimhappele ja soolale säilivad hapendatud kurgid hästi. Hapendamine on üldse parim säilitamise moodus. Kurke ei töödelda termiliselt, nendes pole liigset soola, sünteetilist lauaäädikat (viimase ohtlikkusest loe allpool) ja nõnda säilitatuna omavad edasi väärtuslikke tervendavaid omadusi. Sool ja piimhape annavad kurkidele spetsiifilise iidsest ajast tuntud meeldiva maitse. Kurke võib hapendada ja tarvitada aastaringselt igaüks.

… artikkel jätkub.

Artikli autor Virgo Mihkelsoo

Loe edasi artiklite kogumikust V. Mihkelsoo, N. Vahtramaa “Isetervendamine: kunst ja praktika”, 2016.
Artiklid (75 tk)  ja konspektid peetud loengutest lektoritelt  Helle Kahro, Virgo Mihkelsoo,  Tiina Naarits-Linn, Liis Orav, Sille Poola, Riina Raudsik, Els Ulman-Kuuskman, Nelly Vahtramaa.

Raamat on müügil:
meie e-poes
kõigis Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes
loodustoodete kauplustes üle Eesti

Raamatu esikaan. Isetervendamine kunst ja praktika_291x457

Virgo ja Ljudmilla Mihkelsoo

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *