Mina elan artroosiga hästi ja saan sellest lahti – Irene kiri Rootsist

Tatar õitseb ja liblikas. Viira talu. RemedyWay
Irene kiri Rootsist

Mina elan artroosiga hästi ja saan sellest lahti!

Tere, Virgo ja Ljudmilla!

Suur tänu teile abi, nõuannete, spetsiaalsete meesegude ja „Isetervendaja käsiraamatu“ eest!
Olen varem käinud teie Viira talus tatramett ja meesegusid ostmas, kui külastasin Eestis elavaid sugulasi. Teadsin, et tegelete igasuguste tervisehäirete kõrvaldamisega enda tegutsemise ja looduslike vahendite abiga. Helistasin teile ja rääkisin oma mure ära ja sain kinnitust, et erinevad füüsilised harjutused (sh valu vastu) võivad aidata igal elu etapil, seega ka vanaduses. Sain ka julgust, et minu õigel tegutsemisel võib-olla õnnestub sattuda nende 9 inimese hulka 10st, kes saavad ise tegutsemisel artroosiga hakkama. Saadud soovitusi ei hakka siin kirjeldama, need on selle aasta alguses ilmunud „Isetervendaja käsiraamatus“ kõik olemas.

Minule sobis kõige paremini viinamarjade sõtkumise harjutus. Igal hommikul sõtkusin valutava liigesega „viinamarju“ ja 5 minuti pärast valud kadusid. Nädala pärast valusid enam üldse ei tekkinud. Kogusin julgust ja helistasin arstile, et loobun lõikusest. Ta määras mulle trahvi, mille maksin ära. Tasapisi viisin aasta jooksul oma tegevusse sisse mitmeid täiendusi.

Praegu näeb minu igapäevane hommikune tegutsemine välja nii. Ärgates kontrollin üle, kas minu jalataldadel on valulisi kohti – kui on, siis määrin neid õrnalt RemedyWay nahasalviga või enda tehtud salviga (50 g taruvaiku, 500 g sea siserasva, hoida auruvannil 4–5 tundi temperatuuril 60–90 0C) ning vajutan näppudega haigetele kohtadele kuni valud kaovad. Seejärel laman selili, jalad on sirged ja tõmban jalalabad enda poole ja lükkan tagasi ehk vehin jalalabadega mõni minut,  kuid kannad on seejuures paigal. Siis tõmban parema ehk artroosiga jala enda poole ja kõverdan seda põlvest. Pööran põlve paremale nii kaugele, kuni hakkab valus ja siis sellest asendist sirutan jala sirgeks ja painutan jälle tagasi. Seda teen kuni valu vaibub, vahel võib selleks minna 15 minutit. Edaspidi sirutan haige jala sirgelt välja, kõverdan uuesti, pööran paremale ja tõmban siis veel kord jalga ettevaatlikult enda poole, kuni põlves käib kerge nõks läbi (vahel nõrga valuga). Kordan seda harjutust, kuni nõksumine vaibub ja valu kaob. Lõpuks tõmban mõlemad jalad enda poole, põlvedest kõverdatud ja vehin põlvedega paremale ja vasakule 5 minutit. Nimetatud harjutuste tegemiseks kulub minul umbes 40 minutit. Pärast õrnalt määrin jalgu ja põlvi salviga. Päeva jooksul teen alati kas trenažööril või toolil istudes jalgratta harjutust. Kui jätan vahel halva tuju või külmetuse tõttu harjutuste tegemise mitu korda vahele, siis valu põlves hakkab tasapisi jälle tagasi tulema.

Praegu ma võin keerutada jalgu ja põlvi igas suunas valu tundmata. Oma tuju tõstmiseks sõtkun aeg-ajalt ka „viinamarju“. Mingeid karke või keppi ei kasuta. Poodi minnes ohutuse mõttes lihtsalt hoian keppi käes.

Õppisin viimasel ajal ka toolil hingamise harjutuse tegemise ära, nagu soovitate peatükis 5.4, lk 116, viimane lõik. Suur tänu teile! Täna (20. oktoober) sõtkusin jalgrattast trenažööril 10 minutit järjest. Kui ma varem hakkasin selle järel hingeldama, siis täna oli kehas kergustunne ja tekkis tahtmine veel 5 minutit sõita.

Nimetan veel, et hommikuti ja õhtuti käin dušši all ja sealt enne väljatulekut lasen enda peale külma vett kraanist 5-7 sekundit, nagu on teie raamatus soovitatud. See on lihtsalt suurepärane!

Minu mehel oli kuu aega tagasi insult, vasak jalg ja käsi muutusid kui vatiseks. Varustades aju kõige vajalikuga ja suurendades aju plastilisust sunnitud tehnika abi“ (vt ptk 20.4, punktid 4 ja 12), tarvitades ka teie poolt saadetud tooratrajahu, taraõiemett ja meesegu Palsam, on nüüd kõik korras. Ta jalutab juba ise pargis ilma kepita.

Veel kord tänan teid, Ljudmilla ja Virgo sellise hea raamatu ja meie eest hoolitsemise eest!

Irene

Luktgränd, Täbu, Rootsi.”

Kiri saadetud 24.10.2014., eesti keelde tõlgitud 1.11.2014.

NB! Loe uuest käsiraamatust “Isetervendamine: kunst ja praktika” Virgo Mihkelsoo artiklit müüdist  “Kõhrluud liigestes kunagi ei taastu”.

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *