Neerupealiste väsimus – kaasaja diagnoosimata epideemia

Kõrge stressitasemega seotud adrenaalne väsimus  on tänapäeval omandanud epideemia mõõtmed. Meditsiiniliselt diagnoositakse küll neerupealiste  (adrenaalset) puudulikkust,  kuid mitte neerupealiste väsimust. Ja  kuna seda meditsiiniliselt ei diagnoosita,  kuna selle vastu ei ole ei ravimit ega operatsiooni, siis jääb see konditsioon reeglina tähelepanuta.

Neerupealised on  näärmed, mis hoolitsevad kehas oluliste stressi- ja suguhormoonide tootmise eest. Kui stressitase püsib aga tükk aega kõrgena ja stressihormoone toodetakse ülemääraselt palju, võib juhtuda, et neerupealised väsivad ega suuda enam piisava tõhususega töötada.  Kuna stressihormoon kortisool on ka põletikuvastase toimega, siis toob  madal kortisoolitase kaasa ka kõrgema  põletikuvalmiduse kehas  ning ühes sellega ka  lihas- ja liigesevalud (halvemal juhul lausa fibromüalgia).

Samas ei ole need sugugi ainukesed sümptomid, mis väsinud neerupealistele viitavad.   Nii näiteks  kaasneb  adrenaalse väsimusega veel ka suurenenud isu soolaste toitude järele,  krooniline väsimus (isegi peale pikka  uneaega), sagedane öine ärkamine, pikka aega kestnud seedevaevused,  puhitised ja reflukstõbi.  Samuti võib  Teil olla probleeme neerupealiste funktsiooniga  kui kogete  pealelõunast  suurt energialangust,  kui igapäevaselt tundub, et kõik pisiasjad kasvavad kõrgelt üle pea või viirushaigustest taastumine võtab ebanormaalselt kaua aega.  Adrenaalset väsimust adresseerimata ei ole võimalik leevendada  autoimmuunsete  tõbedega kaasnevaid vaevusi,  eriti oluline on taastada adrenaalnäärmete töövõimekus autoimmuunse kilpnäärme üle-ja alatalitluse puhul (Hashimoto ja Gravesi tõbi).

Kuna neerupealised hoolitsevad muuhulgas ka meie vererõhu optimeerimise eest keha asendi vahetamisel (puhverdavad nn. gravitatsiooniga kaasnevat stressi), siis saab vererõhu muutuste põhjal teha teatud järeldusi ka neerupealiste tervise kohta.

Pakun välja lihtsa vererõhu testi, mis võib anda vihje neerupealiste väsimusest:

  • Mõõtke lamades oma vererõhku. Rahuolekus peaks see olema 120/80.
  • Tõuske püsti ja mõõtke rõhku uuesti.  Normaalselt peaks süstoolne  näit  ehk vererõhu esimene  number  6 kuni 10 ühiku võrra kõrgemaks minema. Kui süstoolne näit läheb püsti tõustes   hoopis madalamaks või viskub enanormaalselt kõrgeks,  viitab see neerupealiste kurnatusele.

Lisaks veel, et tugeva adrenaalse kurnatuse puhul on aktiivne sport vastunäidustatud ja tegeleda tuleks vaid leebe  ning  vähest koormust nõudva liikumisega (jalutamine, jooga, suplemine jms.)

Keha tasakaalustamise võimsaimaks  ja lihtsaimaks  mooduseks  on  puhas toit ja stressitaseme teadlik  madaldamine. Samas on olemas ka hulgaliselt erinevaid looduslikke vahendeid  ja taimseid preparaate neerupealiste toetamiseks.

Toitumistarkuse loengute loetellu on lisandunud uus loeng,  mis annab hea ülevaate neerupealiste toetamiseks  sobivast menüüst, toitudest ja looduslisanditest. Kui olete huvitatud oma hormonaalse tasakaalu taastamisest, olete oodatud teemaga lähemalt  tutvuma.

Liis_Orav_foto

Liis Orav on tuntud integratiivne terviseterapeut ja toitumisnõustaja ning raamatu „Toida oma tervist“ autor.

NB! Neljapäeval, 12.04.2018 kell 18.00-21.30 toimub Hotell Euroopa konverentsikeskuses (Paadi 5, Tallinn) RemedyWay ISEtervendamise seminar tervisliku õhtusöögiga.
LIIS ORAVA loeng “Madala energianivoo ja pikaajalise väsimuse loodusravi“.
Vt lisainfot ja osta pilet (eelmüügist vaid 12,00€) meie e-poest SIIN.

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *