Ohtlikud tooted

Väljavõte 10-ndast peatükist Virgo ja Ljudmilla Mihkelsoo uuest raamat-teatmikust “Isetervendaja käsiraamat – avasta ja kõrvalda kõik sinu organismis tekkinud funktsioneerimise takistused“.
See on käsiraamatu 1. köide, mis ilmus detsembris 2013.

10.6. Ohtlikud tooted
► Sageli süüdistavad inimesed oma halvas tervises ümbritsevat keskkonda, arste jne, aga ise ostavad ja tarvitavad kahjulikke tooteid, pööramata tähelepanu sellele, mis on kirjutatud etiketile. Paljudele toodetele on lisatud E-lisaaineid (E-ained), mis enamikul juhtudel pole inimesele vajalikud. Need on vajalikud tootjale tootele kaubandusliku välimuse ja maitse andmiseks, selle tarbimisharjumuse kujundamiseks, hinna vähendamiseks, kuju säilitamiseks transpordil, konserveerimiseks, säilitustähtaja pikendamiseks jne. Kõik lisandid, eriti vees mittelahustuvad, on inimesele alati kahjulikud, eriti allergikutele, lastele, elatanud inimestele. Sünteetilistel lisanditel on organismile valdavalt võõras ruumiline struktuur(20). E-lisaainete ohutust on enamikel juhtudel kontrollitud hiirte peal, nende toksilisus ja kahjulikkus inimesele võib avalduda alles aastate või isegi aastakümnete pärast. Kahjulike lisandite kuhjumine organismis kriitilise piirini võib kaasa tuua tõsiste haiguste, näiteks vähi tekke. Kõige sagedamini lisatakse E-aineid vorstidele, konservidele, tomatipastale, kartulikrõpsudele, juustule, kondiitritoodetele, kompvekkidele, jäätisele, gaseeritud veele, puuviljamahladele jt. Inimene sööb aasta jooksul arvestatuna puhtale kaalule kuni 3 kg E-lisaaineid.
► Paljudes maades on välja selgitatud ohtlikud ja eriti ohtlikud E-ained, neid on keelatud lisada toodetele või ei soovitata neid sisaldavaid tooteid tarvitada.
Allpool on toodud mõningate E-ainete võilmalikud kahjulikud mõjud ja nende poolt provotseeritavad ja esilekutsutavad tervisehäired, haigestumised või haigused (sulgudes on märgitud, millistesse toodetesse neid sageli lisatakse)(149,275).
Allergilised reaktsioonid

  • värvid: E102, E104, E110, E120-124, E132-133, E128, E140, E153, E155 (tomatipasta, kartulikrõpsud, juustud, kondiitritooted, marmelaad, karamell, lastetoidud, jogurt, gaseeritud joogid, mahlad);
  • konservandid: E200, E210, E211 (naatrium bensoaat), E212, E221-224; E230-232, E239, E250-251 (kuivatatud aed- ja puuviljad, tärklis, želatiin, marmelaad, povidlo, keedis, vein, mahlad);
  • antioksüdandid: E311-312; E320-321 (närimiskummid, šokolaadikompvekid, pumat, lisandid salatitele, hapupiimatooted);
  • Glasuurid, vahu tekke takistajad, magusained: E951(aspartaam).

Mao-soolestiku haigestumised, düsbakterioos

  • värvid: E103, E105, E111, E121, E123, E125-126, E130-131, E142, E152, E154:
  • konservandid: E220-226, E228, E233, E242, E250-252, E270;
  • antioksüdandid: E311-313, E320-322, E330, E338-341 (koorevõi, kreemid, tordid, pirukad, küpsised, õlid, supid, pähklid, keekside segud);
  • stabiliseerijad, tihendajad: E407, E450, E461-466;
  • emulgaatorid: E501-503, E510, E513, E527;
  • maitse- ja lõhnatugevdajad: E400-405, E407, E447, E450-454, E461-466 (juustud, kreemid, kokteilid, desserdid, jogurtid).

Neeru- ja maksahaigused

  • värvid: E171-173 (kartulikrõpsud, jäätis, puuviljamahlad);
  • konservandid: E230-232, E250-252 (tsitruselised, vorstid, konservid, juustud);
  • stabiliseerijad, tihendajad: E407, E447, E450;
  • antioksüdandid: E320-322;
  • emulgaatorid: E510, E513, E527;
  • maitse- ja lõhnatugevdajad: E620, E621 (naatriumglutamaat);
  • glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E952 (naatriumtsüklamaat).

Nahahaigused

  • värvid: E104, E131-133, E151, E160 (marmelaad, karamell, jogurtid, lastetoidud);
  • konservandid: E231-232, E239;
  • antioksüdandid: E310-312;
  • glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E951 (aspartaam).

Üliaktiivsus

  • värvid: E102, E104; E107, E129, E132, E151 (marmelaad, karamell, jogurt, lastetoidud).

Suhkruhaigus

  • glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E951 (närimiskummid, gaseeritud joogid).

Katarakt, glaukoom

  • maitse ja lõhna tugevdajad: E621 (naatriumglutamaat) (kõik liha- ja kalatooted, kartulikrõpsud, pakisupid, puljongid).

Epilepsia

  • glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E951(aspartaam).

Arteriaalse vererõhu tõus

  • värvid: E154 (suitsutatud ja soolatud kala);
  • konservandid: E250, E252.

Vere kolesteroolitaseme tõus

  • antioksüdandid: E311, E321-322.

Unetus, raevupuhangud

  • konservandid: E211 (naatriumbensoaat).

Peavalu

  • konservandid: E250-251;
  • maitse- ja lõhnatugevdajad: E621 (naatriumglutamaat);
  • glasuurid, vahu tekke takistajad, magusained, kobestajad: E951(aspartaam).

Depressioon

  • glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E951(aspartaam).

Osteoporoos

  • stabiliseerijad, tihendajad: E450.

Köha

  • konservandid: E220.

Astmahood

  • värvid: E124;
  • maitse- ja lõhnatugevdajad: E621 (naatriumglutamaat).

Vähk

    • värvid: E102, E103, E105, E110-11, E121, E123-126, E128, E130-131, E142, E152, E153 (limonaadid, jäätised, marmelaad, karamell, jogurt, lastetoidud, džemmid, želee);
    • konservandid: E210, E211 (naatriumbensoaat), E212-216, E219, E230-232, E239-240, E249-252, E280-283 (viinerid, sardellid, vorstid, sink, konservid, marineeritud heeringas, kala,

molluskid, kalamari, koorevõi, margariin, kompvekid, gaseeritud joogid);

  • antioksüdandid: E311;
  • stabiliseerijad, tihendajad: E447;
  • glasuurid, vahu tekke takistajad, magusained, kobestajad: 924 a-c, E951 (aspartaam), E952 (naatriumtsüklamaat), E954 (sahhariin) (kastmed, ketšupid);
  • oksüdeerijad: E311, E320-321.

► Venemaal on eriti ohtlikeks lisaaineteks nimetatud(149, 275): E102, E104, E110, E120-124, E127-129, E131-133, E142, E151, E153-155, E173-175, E180, E214-217, E219, E226-227, E230-231, E233, E236-240, E249-252, E296, E320-321, E620-621, E627, E631, E635, E924 a-c, E926, E951-952, E954, E957. Täielikult on keelatud: E212, E123-124, E127-128, E173, E240, E216-217, E622.
Mida teha

  • Arusaadav, et on võimatu vajalikke toiduaineid ainult ja pidevalt turult osta, täielikult üle minna naturaalsetele (mahedatele) toodetele, toodete kodusele toiduvalmistamisele. Alaliselt või sageli (rohkem kui 1-2 nädalat) mitte tarbida kahjulike lisanditega tooteid. Tingimata nende tarbimist varieerida, et anda organismile aega ja võimalus kahjulikud ained kehast välja viia, mitte lasta neil üle lubatud piiri kuhjuda. Samaaegselt kahjulike ainetega alati tarbida vitamiine C, A, E ja teisi antioksüdante (vt ptk 3) sisaldavaid tooteid, mis vähendavad tervistkahjustavate ainete moodustumise tõenäosust, takistaad kantserogeenide moodustumist(275).
  • Poes tuleb etikette tähelepanelikult lugeda ja osta ainult tooteid ilma eriti ohtlike või täiesti keelatud lisanditeta. Teha siintoodud kahjulike lisaainete nimekirja koopia ja poes tähelepanelikult jälgida, kas ostukorvi ei ole sattunud ohtlikud tooted. Mitte osta tooteid, kui etikettidel on puudulik info (vorstid, juustud, kompvekid jt) või paluda müüjal esitada toote koostise etikett. Sealjuures arvestada, et toodete etikettidel E-ainetena on märgistatud tihti ka paljud toiduvalmistamisel kasutavad tavapärased looduslikud ained. Näiteks: E100 (kurkumiin), E109 (vitamiin B2), E140 ja E141 (klorofüllid), E153 (taimne süsi), E160–171 (karoteen, paprikaekstrakt jt looduslikud värvained), E260 (äädikhape), E270 (piimhape), E296 (õunhape), E300 (askorbiinhape ehk C vitamiin),E330 (sidrunhape), E353(merevaikhape), E500 (söögisooda), E900 (meevaha).
  • Toodud nimekiri võimaldab hinnata, kas täheldatavad tervisehäired (näiteks peavalud, köha), haigused (sh vähk) ei ole seotud ohtlikke E-aineid sisaldavate toodete pikaajalise kasutamisega. Kui ja, siis võtta ette organismi puhastamine ja rangelt vältida kindlaks tehtud ohtlikke E-lisanditega toodete tarbimine.
    Viitenumbrite allikad (kasutatud kirjandus).

Autoriõigustega kaitstud ©, 2013. a lõpus ilmunud V. ja L. Mihkelsoo raamatu “Isetervendaja käsiraamat – avasta ja kõrvalda kõik sinu organismis tekkinud funktsioneerimise takistused 10. peatüki alapeatüki väljavõte. Toimetatud tekst on avaldatud novembris 2013.a.

Raamat on müügil kõigis Rahva Ramatu ja Apollo kauplustes, samuti meie e-poes.

Loe uuemat infot kogumikust V. Mihkelsoo, N. Vahtramaa “Isetervendamine: kunst ja praktika”, 2016.
Artiklid (75 tk)  ja konspektid peetud loengutest lektoritelt  Helle Kahro, Virgo Mihkelsoo,  Tiina Naarits-Linn, Liis Orav, Sille Poola, Riina Raudsik, Els Ulman-Kuuskman, Nelly Vahtramaa.

Raamat on müügil:
meie e-poes
kõigis Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes
loodustoodete kauplustes üle Eesti
35.-s Selveris
kõigis Prismades
suurtes Rimides
Maxima XX ja XXX poodides
Coop (ETK) Maksimarketites ja Konsumites
B Pluss – 7 kaupluses

Raamatu esikaan. Isetervendamine kunst ja praktika_291x457

Virgo Mihkelsoo

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>