Osteoporoos, luumurrud – kas kaltsiumi toidulisanditest on ikka abi

Müüt 18. Osteoporoosi arenemist organismis ja luumurde pole vaja karta, kui tarbitakse ainult kaltsiumi sisaldavaid toidulisandeid 

  • Organismile on vaja kaltsiumi normikohaselt päevas 100 mg kaltsiumi, või tervise hädade või haiguste ilmnemisel maksimaalselt kuni 2500 mg, kaltsiumi sisaldub küllaldaselt toiduainetes, vt „Isetervendaja käsiraamat“ (edaspidi raamat ITK), tab 4, lk 78. 
Keemiline element Soovitatavad päevanormid, mg Terapeutilised päevased doosid ,mg(*)- ohutud pikaajalised doosid (**)-maksimaalsed doosid Peamised looduslikud allikad (sulgudes on antud keemilise elemendi sisaldus mg/100 g toote kohta)
Kaltsium 1000 1000(2500**) Altee (1740), tatar (40), juust (1000), kapsas (100), kakao (120), nõges (3740), harilik seesam (780), moon (1500), piim (120), till (220), leib (40)

 

  • Mida peamiselt kaltsium teeb organismis ja millistes looduslikest toiduainetest seda on võimalik saada, vt raamat ITK, tab. 5, lk 81
Kaltsium
– Võtab osa hormoonide moodustamisest, närviimpulsside genereerimisest ja ülekandest, mõnede ensümaatiliste süsteemide aktiveerimisest, vastutab tervete luude ja hammaste moodustamise eest, tagab veresoonte terviklikkuse, hoiab veebilanssi organismis- Vähendab kolesterooli hulka veres, alandab vererõhku, tugevdab immuunsüsteemi- Takistab vähi arengut, krampide ja aterosklerootiliste naastude teket, terapeutilistes kogustes kõrvaldab seljavalud, parandab südametööd, kõrvaldab unetuse, pidurdab vähi arengut- Kaltsiumi defitsiidi kutsuvad esile alkohol, kohv, gaseeritud joogid, liigne taimse toidu tarvitamine, stress, vitamiinide E, D ning magneesiumi defitsiit, fosfori ja magneesiumi liig, liigne suhkru tarvitamine, madal maomahla happesus, toiduainete termiline töötlemine, mis viib kaltsiumi raskelt omastatavale anorgaanilisele kujule- Kaltsiumi defitsiit suurendab rasvumise riski kuni 6 korda

– Kaltsiumi liig tekib piimatoodete ja kaltsiumi preparaatide liigsel tarbimisel, vitamiini D liia korral, neerude töö häirete ja vähe liikuvuse korral ning halvaloomuliste kasvajate korral

– Kaltsiumi liiaga kaasneb individuaalse tegevuse efektiivsuse langus, emotsionaalne ebastabiilsus, kiire väsimine, lihastöö häired, mao-soolestiku häired, neerude haigestumine, osteoporoosi areng

– Kaltsiumi omastamist soodustavad vitamiinid D, F, C, magneesium, boor, räni, raud, jood, fosfor, sidrunhape, laktoos

– Kaltsiumi ladestumist luudes soodustab aktiivne liikumine

Aprikoosid, altee (1740), apelsinid (35), brokoli, viinamarjad, kirsid, hernes, tatar (120), kakao (120), kapsas (100), ristikhein, aedmaasikas (40), nõges (3740), harilik seesam (780), laminaaria, lina, sidrun (40), sidrunväänik, takjas, sibul, lutsern, moon (1500), vaarikas (40), mandel, porgand (50), piparmünt, kaer, võilill, metsapähklid, hiirekõrv, pipar, petersell (250), teeleht, redis (40), naeris (50), kummel, salat, peet (37), ploomid, spargel, jänesekäpp (760), raudrohi, till (220), aeduba (105), apteegitill, kannike, datlid (160), põldosi, humal, küüslauk (60), sigur, kibuvits, spinat (125), oblikas, piim, juust, kala, mesi (15), õietolm (290)
  • Nagu näha tabelist, kaltsiumi omistamiseks organismis peab üheaegselt olema palju teisi toitaineid, sealjuures küllaldaselt, mitte defitsiidis (vt raamat ITK ptk 3) ja organism ei tohi kannatada liikumisvaeguse käes (vt raamat ITK, ptk 6).
  • Nagu näha tabelist, selleks, et organism saaks vajalikus koguses kaltsiumi,   isegi vastavate mahe toiduainete tarbimisel pole see saavutatav, kui inimene sellel ajal ei loobu või ei piira tervist kahjustavate ainete tarbimist ja ei kõrvalda organismist ka olulisi talitlemistakistusi (vt raamat ITK, ptk 10, 11,13).
  • Osteoporoosi areng organismis ja luumurrud ei teki ainult kaltsiumi puudusest (vt raamat ITK, tab.1, lk 41 ja 38).
Sümptomid, haigestumised, haigused Vitamiinide, mineraalainete, aminohapete, rasvade võimalik puudus või üleküllus („+“ märk) Võimalik psühholoogiline põhjus (toime geenide kaudu, vt ITK ptk 11.5) Muud võimalikud vead ja häired – elundite ja elundkondade funktsioneerimise takistused organismis
Osteoporoos K, D, A(+), kaltsium, kaltsium(+), räni, magneesium, mangaan, vask, fosfor, tsink, lüsiin, omega-3 rasvad Enesessetõmbunud, allasurutuse ja pinge all oleku tunne Verevarustuse häired, veepuudus, toitumisvead, atsidoos, hüpoatsiidsus, vähene liikuvus, ükskõiksus, kahjulikud tooted, soola puudus
Luud haprad, kergesti murduvad D, K, raud, kaltsium, mangaan, vask, strontsium, fosfor, glütsiin Autoriteetide mitte tunnustamine Toitumisvead
  • Suures koguses kaltsiumi ja isegi selle omistamist soodustavaid aineid sisaldavate toidulisandite tarbimisel ei saa olla kindel, et osteoporoos ei arene, pole luumurru ohtu, eriti vanemas eas.
  • Mille poolest on omaette ohtlikud kaltsiumi toidulisandid, eriti liigtarbimisel, saab lugeda terviseterapeut Liis Orava artiklist SIIN.

Loe edasi artiklite kogumikust V. Mihkelsoo, N. Vahtramaa “Isetervendamine: kunst ja praktika”, 2016.

EST_curvkaaned 405x245

Virgo Mihkelsoo

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>