Puudutused toovad tervise

Väljavõte uuest (ilmus  mais 2016) RemedyWay isetervendamise seminaride materjalide/artiklite kogumikust “Isetervendamine: kunst ja praktika” (koostajad V. Mihkelsoo ja N. Vahtramaa) peatükist 8. “Isetervendamise teraapia (õpetus)” Virgo Mihkelsoo artiklist Puudutuste imeline tervendamisjõud“.

1. Suudlused, musitamine, kallistused ja lihtsalt puudutused on emotsionaalne füüsiline kontakt kahe inimese vahel, ehk emotsionaalne side. Emotsionaalse sideme puudumisel teise inimesega „keeldub“ iga rakk meie organismis arenemisest. Näiteks, kui enneaegselt sündinud lapsi kuvöösis puudutatakse (varem oli see keelatud, et kaitsta lapsi infektsiooni eest), siis see tagab nende arengu ja kasvu (Schaberg S. Genetic basis for Touch effects, 1994).

Alles hiljuti tuvastasid teadlased, et kõikidel imetajatel, eriti inimestel on emotsionaalne side väga tõsine vajadus, sama tähtis, kui toit või hapnik.

Emotsionaalne side on sama oluline ja määrav mõiste, nagu igasugune ravim või isegi kirurgiline sekkumine organismi (Lewis T et al.“ General theory of Love“. N.Y.Randon House, 2000).
Puudutused üldse kujutavad endast iidse ravimise võtteid ja võivad teha imesid. Jeesus Kristus ja tema apostlid ravisid inimesi puudutustega.

2. Emotsioonid on tekkinud evolutsiooni käigus, et oleks võimalik kiiremini reageerida välisohtudele; teha õigem otsus; need on alati inimese teadvusele abiks. Emotsioonid annavad elule värvi, sisu ja orientiire; kaitsevad meie tervist ja toetavad (vahel käivitavad) tervenemist ja haigustest vabanemist.

Nagu näitavad teadlaste geneetilised uuringud – osalevad emotsioonid kõikide organite ja süsteemide juhtimises, isetaastumise ja isetervenemise mehhanismide käivitamisel jne. Läbi blokeeringute sunnivad emotsioonid organismi tegelema kõige tähtsamate probleemidega, näiteks vähi puhul tervenemisega. Oma suhtumise ja toimuva hindamisega on inimene suuteline emotsioone juhtima. Igasugune emotsioonide piiramine ja mahasurumine tekitavad takistusi organismi töös ning pikapeale arenevad haigused.

3. Nendel inimestel, kes on rohkem õnnelikud, on stabiilne emotsionaalne side lähedastega, sõpradega, sugulastega. Nad osalevad aktiivselt ühiskonna töös, tihti teevad altruistlikke tegusid. Vähese emotsionaalse sideme olemasolu näitab väga hästi ja on ka veidi paradoksaalseks tunnusmärgiks – konfliktide puudumine. Konfliktide puudumine näitab, et kaks inimest on teineteisest distantseerunud ja nende vahel ei ole tõelisi suhteid (Servant-Schreiber D. Guerir le stress“. Paris, Editsions Robert, 2003).

Mida rohkem on emotsionaalseid kontakte, seda rohkem saab stimuleeritud loodusliku mõnu tekitamise mehhanismi, seda tundlikumaks see muutub ja inimesele hakkavad edaspidi ka igasugused väikesed positiivsed toimingud rõõmu ja mõnu tooma. Näiteks sõpradega suhtlemine, raamatu lugemine, koduloomad, hea eine, isegi mööduva inimese naeratus. Korralikult töötava mõnu tekitamise mehhanismi olemasolul ei saa tekkida stressi ja depressiooni (vt ka Maiu arvamust: www.facebook.com/RemedyWay).

Ananass1

4. Igasugune emotsionaalne kontakt stimuleerib automaatselt immuunsüsteemi tööd, eriti aktiivseks muutuvad vähirakkude tapjad (immuunsüsteemi spetsiaalsed rakud).

5. Kui ema puudutab last, siis selle tulemusena saab laps alati elamise ja arenemise stiimuli, kindluse tunde, arenemise tahte. Puudutused annavad inimesele tunde, et ta on ühiskonna liige. Puudutustega (sh. musiga, suudlusega) annab üks inimene teisele teada, et temast hoolitakse, et tema valud ja mured ka teisele midagi tähendavad jne. Puudutused tähendavad positiivset tähelepanu, stimuleerivad alati teise inimese elujõudu, mis on talle, kui ühiskonna liikmele, alati oluline. Põhjus selles, et evolutsiooni poolt on ettekirjutatud ülesanne – saavutada alati dominantsus, et arendada edasi populatsiooni…

… artikkel jätkub.

Artikli autor Virgo Mihkelsoo

Loe edasi artiklite kogumikust V. Mihkelsoo, N. Vahtramaa “Isetervendamine: kunst ja praktika”, 2016.
Artiklid (75 tk)  ja konspektid peetud loengutest lektoritelt  Helle Kahro, Virgo Mihkelsoo,  Tiina Naarits-Linn, Liis Orav, Sille Poola, Riina Raudsik, Els Ulman-Kuuskman, Nelly Vahtramaa.

Raamat on müügil:
meie e-poes
kõigis Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes
loodustoodete kauplustes üle Eesti

Raamatu esikaan. Isetervendamine kunst ja praktika_291x457

 

Virgo ja Ljudmilla Mihkelsoo

One thought on “Puudutused toovad tervise

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *