RemedyWay idandatud toortatar

Idandatud tatart kasutasid inimesed nii toidu kui ka ravimina juba tuhandeid aastaid tagasi. Vana-Egiptuse ja India rahvad kasutasid haiguste ennetamiseks, organismi noorendamiseks ja ilu säilitamiseks idandatud seemneid, pähkleid ja teri. Hippokratese ajal oli tuntud idandatud terade kasulikkus toitumisel ja ravimisel. Idandatud toidud on kasulikud kõikidele elunditele ja organismi süsteemidele igas elueas. Arvatakse, et nimelt tänu idandatud teraviljade kasutamisele muistsetel küttidel ja korilastel ei olnud valusid liigestes ega selgroos, nende võitlustes saadud haavad kasvasid ruttu ja hästi kinni ning naistel oli suurepärane nahk ja paksud juuksed. Vaaraode ja imperaatorite abikaasade ilu säilitamiseks tehti kosmeetilisi maske, mille põhikomponendiks olid teraviljade (ja sealhulgas ka tatra-) kasvud.
Tänapäeval tõestavad teadlased idandatud toitude kasulikke omadusi eksperimentaalselt, uurides idandatud produktide molekulaarset koosseisu ja nende tarbimisel organismis kulgevaid biokeemilisi protsesse.
Praegu on idandatud seemnetel ja teraviljadel tähtis osa tervislikul toitumisel. Idandatud tatart võib nimetada super-3-toiduks, sest see toidab, tervendab ja ravib üheaegselt. Seda võivad tarbida lapsed, rasedad, vanurid, allergikud, veganid, sportlased ja gluteenitalumatusega inimesed.

Miks on vaja niigi juba kasulikku tatart idandada?

  • Tatar muutub idanemise käigus super-3-toiduks, millel on suurepärased omadused. Idandatud tatar toidab, tervendab ja ravib.
    • Idandatav tooraine  – toortatar.
    • Idanemise tulemusena tekkinud kasulikud ained.
    • Idanemisel paljunenud kasulik heinabakter (Bacillus Subtilis).
  • Kui tatart tarvitada idandamata, siis inimene omastab ainult osa tatras sisalduvaist kasulikest ainetest (omastamata jääb näiteks osa kaltsiumist, magneesiumist ja tsingist) ja tervendamise potentsiaalist.

Ülevaade idandatava tooraine, tatra omadustest

  • Tatar ei ole geneetiliselt moondatud, on alati ökoloogiliselt puhas, sest ei kannata pestitsiide, ning ei vaja kasvuks kunstväetist, kuna kasvab hästi igasuguses mullas.
  • Tatravalk sisaldab 18 aminohapet (sh kõiki asendamatuid) ja on oma toiteväärtuse poolest võimeline asendama loomaliha, kala või munavalku. Tatras on võrreldes teiste teraviljadega kordades rohkem vitamiine (B1, B2, B3, B6, B8, B9, E, A, P, C, K) ja mikroelemente (raud, vask, kaalium, kaltsium, magneesium, fosfor, liitium, jood, seleen, tsink, räni).
  • Sisaldab palju kiudainet, väärtuslikke orgaanilisi happeid, antioksüdante (eriti bioflavonoidi kvertsetiini kuni 8 g 100 g kohta), antibiootikume ja teisi bioaktiivseid aineid, mida sünteesib enda kaitseks, arenemiseks ning ellujäämiseks rasketes kasvutingimustes (eriti põhjamaades). Tatras sisalduvad ained nii omaette kui ka koos toimides osalevad inimese organismi kõigi elundite ja süsteemide töös, sh vereloomes.
  • Sisaldab 2-3% küllastumata rasvhappeid.
  • Tatral on suurepärased farmakoloogilised ja ravivad omadused (vt raamatut
    Mihkelsoo ja N. Vahtramaa „Eestimaine tatar kui toit, tervendaja ja ravitseja“ Tallinn, 2013).
  • Tatar soodustab toidu omastamist, takistab toitudele lisamisel riknemist ning hapnemist ja säilitamisel mõru maitse tekkimist.

Ülevaade idanemisel tatras tekkinud ainetest

  • Idanemisel ensüümid lõhustavad 90% ulatuses tatras sisalduvad valgud aminohapeteks, rasvad rasvhapeteks ja süsivesikud glükoosiks. Lisaks jätkavad need sellist tegutsemist kui satuvad inimorganismi.
  • Idanemise tulemusena saab tatar juurde ootamatult palju suurepäraseid omadusi. Idu kasvamiseks sünteesitakse ja kogutakse tatras palju vitamiine, antibiootikume, vähivastaseid aineid, ensüüme, fütohormoone, antibiootikume ja teisi bioaktiivseid ühendeid. Näiteks:
  • tekivad kasvuhormoonid giberrelliin ja auksiin, mis aitavad käivitada ja organiseerida tähtsate füsioloogiliste programmide tööd ning koordineerida rakkude, kudede ja organite koostööd eriti lapse- ja noorukieas;
  • esialgselt tatras olev antioksüdantide hulk suureneb enam kui kaks korda, sealjuures nende aktiivsus kasvab kümneid kordi;
  • C-vitamiini hulk suureneb kuni 20 korda, E-vitamiini ja B-grupi vitamiinide hulk kuni 10 korda.
  • Idanemisel töötab tatar nagu ehtne farmakoloogiline tehas. Nimetatud ainetest (põhiliselt ensüümid ja vitamiinid) saab inimene suurema osa kätte ainult tänu seemnete ja teraviljade idandamisele.
  • Idandatud tatras on kõik ained naturaalsed, tasakaalustatud vahekorras, organismile vajalikud nii elutegevuseks kui ka tagavarade moodustamiseks. Sünteesitud ained suurendavad nii tatra enda kui ka koos sellega söödavate toitude toimimise kiirust ja efektiivsust.
  • Idanemisel tekkinud ained: vajalikud organismi puhastamiseks ja soolestiku mikrofloora normaliseerimiseks; parandavad seedimist, ainevahetust ja vereloomet; tugevdavad immuunsüsteemi; aitavad tasakaalustada organismi happe-aluse vahekorda; stimuleerivad seksuaalset aktiivsust; takistavad enneaegset vananemist.
  • Organism kasutab ensüüme ära mitte ainult toidu ümbertöötlemiseks, vaid ka tohutult paljude teiste protsesside käivitamiseks ja läbiviimiseks.
  • Idandatud tatras hävivad ained, mis takistavad tavalisest tatrast mitmete mikroelementide (näiteks magneesiumi, kaltsiumi ja tsingi) omastamist.
  • Idandatud tatra paisunud kiudaine on hästi omastatav, puhastab organismi kahjulikest ainetest ja toksiinidest.

Ülevaade heinabakterist (Bacillus Subtilis) ja selle panusest

  1. Meie esivanemad ei onud kaitstud mustuse eest, nende organismi sattusid veega järvedest, jõgedest, mullast ja mujalt päevas miljardeid mikroorganisme (sh patogeenseid). Ühes mulla grammis elab umbes 40 miljonit bakterit. Bakterid on ühed esmastest Maal tekkinud eluvormidest. Viimastega organism kas õppis koos elama või neid hakkas hävitama immuunsüsteem. Inimene ei saa elada ilma bakteriteta, neid on inimesel soolestikus, naha peal ja mõningates elundites üle 500 erineva liigi. Koostöös bakteritega säilib inimese tervis ja tugevneb immuunsüsteem. Osa ümbritsevatest bakteritest on inimesele kasulikud. Mitmed tervendajad isegi praegu kasutavad erineval viisil muda (vannid, keedised jne). Teadlased uurisid, et väikesed lapsed topivad suhu igasuguseid asju mitte selleks, et neid paremini tundma õppida, vaid selleks, et külvata oma organismi vajalikke baktereid.
  2. Üks väga kasulik bakter inimesele on heinabakter Bacillus Subtilis nagu on näidanud viimased 15 aastat teaduslikke uuringuid. See bakter on kõigi mullas kasvanud juurviljade, puuviljade, terade ja marjade pinnal ning pinnakihis. Inimene tarvitas heinabakterit miljonite aastate jooksul koos pesemata toiduga ja seega ei pea immuunsüsteem seda võõrkehaks.
  • Heinabakter on ainurakne, pikk peenike läbipaistev kepike. Bakter on kõikjal – vees, mullas, lagundatavates orgaanilistes ainetes, kaevu joogivees jm. Bakter paljuneb temperatuuril 25–30 0C pooldumise teel. Kui ei jätku elutegevuseks süsivesikuid, lämmastikku ja fosforit, siis bakter hakkab moodustama spoore, mis jäävad ellu isegi väga rasketes tingimustes. Seda ei hävita happed, alused, etanool, inimese maomahl ega keetmine.
  • Huvi heinabakteri vastu kui tervendavasse ja ravivasse vahendisse tekkis alles viimase 15 aasta jooksul. On tõestatud, et heinabakter ei ole patogeenne, ei mõju toksiliselt taimedele, loomadele ega inimesele.
  • Heinabakter ei ole alaliselt looma ega inimese seedetraktis.
  • Heinabakterist valmistatakse biolisandeid ja meditsiinilisi preparaate.
  1. Loomad, eriti kodused koerad ja kassid otsivad õue pääsedes esmajärjekorras taimi (eriti orasheina) ja heameelega närivad neid ehkki nad pole taimetoitlased. Viimased uuringud näitavad, et seda nad teevad mitte vitamiinide või mikroelementide saamiseks, vaid et nende organismi satuksid heinalehtede tagaküljel pesitsevad heinabakterid. Bakterid eraldavad loomade soolestikku sattudes ja seal arenedes aineid, mis tugevdavad immuunsüsteemi, hävitavad patogeenseid baktereid ning viiruseid ja võimaldavad lahti saada nakkustest.
    Idandatud seemneid ja teravilju, mis sisaldavad heinabakterite kolooniaid, müüakse loomade söödaks supermarketites ja loomaapteekides. Preparaate heinabakterist kasutatakse edukalt juba kaua aega veterinaarias ja meditsiinis.
  1. Heinabakterit kasutavad elutargad aednikud. Juurviljad on terved, viljad jõudsad ja ilusad, kui neid kastetakse üle kõdunenud heina keedisega. Sellises heinas on palju baktereid – keetmisel hävivad kõik peale heinabakteri ning saadav keedis on mikroelementide ja heinabakterite rikas. Selline keedis varustab taime (köögiviljad, lilled, marjapõõsad jms) mikroelementidega. Taime pinnal ja pinnapealsetes kihtides areneb/kasvab heinabakter, sealjuures sünteesides aminohappeid, vitamiine, fermente ja antibiootikume. Taime vili kasvab hästi, taime immuunsüsteem tugevneb, kasv aktiveerub, tõuseb saagikus ja kaob kolletus. Taim saab lahti mädanikest, kärbsetõvest, hallitusest, roosteseenest ja sügisel sellisest haigusest nagu vale jahukaste. Viljade kastmisel heinakeedise lahusega nende säilivus tõuseb 2-3 korda. Lahusega võib ka sügisel kasta mulda, siis selles hävivad patogeensed bakterid.
  1. Teraviljades ja ka tatras on palju heinabaktereid. Kui tatraterad pannakse idanema, siis bakter hakkab intensiivselt spooridest kasvama ja poolduma. Pooldumine võtab aega umbes 15–20 minutit, kaks uut bakterit samuti omakorda poolduvad jne. Tulemusena tekib 24 tunni jooksul mitmest miljardist bakterist koosnev koloonia. See tähendab, et heinabaktereid on alati tatral rohkelt olemas pärast 1-2 päeva idandamist, isegi kui algselt neid oli vähe. Tervendava efekti saavutamiseks peab organismi sattuma vähemalt 5 miljonit bakterit.
  1. Sattudes inimese organismi peab heinabakter vastu maohappe ründele ja hakkab paljunema aktiivselt peen- ja jämesoolestikus. Bakter hakkab tootma aineid, mis hävitavad teisi anaeroobseid, suuremas jaos inimese jaoks patogeenseid baktereid, et viimased vabastaksid territooriumi ja heinabakter saaks endale rohkem toitaineid. Heinabakteri elutegevuse käigus eralduvad ühendid hävitavad soolestikus patogeenseid mikroorganisme (näiteks stafülokokki, salmonellat ja pärmseeni). Hapniku puudumise tõttu elavad heinabakterid soolestikus 1-2 päeva. Kuid selle aja jooksul jõuavad need sünteesida aminohappeid, toota suure hulga füsioloogiliselt aktiivseid valke, ensüüme (amülaase, proteaase, ksülanaase), vitamiine, kasvustimulaatoreid ja üle 70 erineva liigi antibiootikume (difficidin’i, subtilisiini, mycobacillin’i, interferon alfa-2’e). Heinabakteri elutegevuse käigus tekkinud ained normaliseerivad näärmete funktsioneerimist; hävitavad patogeenseid mikroorganisme soolestikus; kõrvaldavad kõhukinnisuse või kõhulahtisuse, meteorismi; lõhuvad kasvajate rakke; tugevdavad immuunsüsteemi ja selle viirusevastast tegevust.

Idandatud-toortatar-edited

Idandatud tatar on super-3-toit – see toidab, tervendab ja ravib

  1. Idandatud toortatra farmakoloogilised ja tervendavad omadused.
    • Vähendab kapillaaride haprust ja seinte läbilaskuvust ning tugevdab neid; takistab verevalumite tekkimist silmades; parandab verevarustust ja vere koosseisu; suurendab potentsi.
    • Neutraliseerib väliskeskkonnast saabuvate ainete kahjulikku mõju.
    • Takistab kolesterooli ja soolade ladestumist veresoontes, liigestes, neerudes, maksas; kõrvaldab organismi kogunenud mustuse, toksiinid, šlakid, liigse kolesterooli; aktiveerib ja tugevdab organismi isepuhastussüsteemi.
    • Suurendab kasulike bakterite hulka soolestikus.
    • Alandab glükoosi- ja tõstab hemoglobiinitaset veres ning rikastab verd hapnikuga.
    • Tõstab vastupanuvõimet külma vastu.
    • Toimib põletikuvastaselt, parandab nägemise teravust ja kiirendab haavade paranemist.
    • Normaliseerib seedetrakti tegevust; vähendab ja kõrvaldab meteorismi, kõhulahtisust või -kinnisust.
    • Aitab normaliseerida happe-aluse vahekorda organismis.
    • Stimuleerib, kiirendab ja normaliseerib ainevahetust. On fikseeritud juhtumeid, kui isegi taastub juuste esialgne värv ja tihedus ning kaob hammaste liikuvus.
    • Tagab närvisüsteemi normaalse töö, tugevdab vereloomet ja immuunsüsteemi ning normaliseerib organismi kasvu eriti hästi noores eas.
    • Kiiresti aktiveerib ja tugevdab südame ja aju tegevust ja suurendab töövõimet.
    • Aktiveerib organismi taastumise ja isetervenemise jõud.
    • Peatab igasuguste kasvajate (polüübid, fibroomid, vähid) kasvu ja arengu ning kaitseb vähi tekke eest.
    • Takistab rakkude ja terve organismi vananemist.
  2. Heinabakterit kasutatakse pulbrina, kapslites, vedelikes, geelina, toidulisandites tervendamiseks ja ravimiseks, selline tegevus on omaette teraapia haru. Heinabakteri poolt toodetud ained nii tatra idanemisel kui ka inimese organismis elamisel on väga heade tervendavate omadustega.
  • Suruvad maha soolestikus olevate patogeensete mikroorganismide (stafülokokk, salmonella ja pärmseen) kasvu või hävitavad need üldse.
  • Kõrvaldavad düsbakterioosi ja taastavad seedetrakti normaalse töö, parandavad seedimist.
  • Tugevdavad limaskesti, kiirendavad kasulike bakterite kasvu soolestikus.
  • Toodavad inimese organismis pindaktiivseid aineid, mis lahustavad viiruste (retroviirus (kasvajaviirus, HIV), herpes jne) ja mikroobide lipiidseid kesti takistades nende tegevust või surmates neid.
  • Toodetud ensüümid ühelt poolt hävitavad võõraid valke, toksiine, kahjustatud rakke, lahustavad kudedesse kogunenud mädanemise aineid ja mustust. Teiselt poolt on vajalikud kõikide organismis toimuvate biokeemiliste protsesside käivitamiseks ja kiirendamiseks. Ilma ensüümideta ei saa toimida mitte ainult seedimine, vaid ka hingamine, liikumine, paljunemine, välissignaalidele reageerimine, ei käivitu regenereerimine, ei toimu rakkude normaalne kasv jms. Ensüümide nappusel inimene on passiivne, ei arene, tihti haigestub jne.
  • Organismis käivitub immuunsüsteemi jaoks väga tähtsa interferon alfa-2 süntees. Viimane kaitseb rakke viiruste sissetungimise eest, takistab tüvirakkude üleminekut vähirakkudeks, surub maha vähi arengu, tunduvalt tugevdab immuunsüsteemi jne.
  1. Regulaarsel tarbimisel õigesti idandatud tatar, tänu nii idandamise käigus toodetud kui peale selle tarbimist organismis tekkinud väga erinevate ainete olemasolule, tervendab hästi organismi ja on seejuures võimeline kõrvaldama samaaegselt erinevaid tervisehäireid, haigestumisi ja/või haigusi.
  • Idandatud tatar aitab iga haigestumise või haiguse puhul tänu oma suurepärastele omadustele. See aitab taastada soolestiku mikrofloorat, parandada verevarustust, tugevdada immuunsüsteemi, varustada organismi rikkalikult toitainetega ja erinevate bioaktiivsete ainetega ja samuti patogeensete bakterite, viiruse- ning vähirakkude vastaste ühenditega.
  • Idandatud tatart kasutatakse edukalt külmetuse, gripi, angiini, bronhiidi, ninaverejooksude, igeme veritsemise, ateroskleroosi, hüpertoonia, isheemiatõve, varikoosi, hemorroidide, tromboflebiidi, rasvumise, diabeedi, glaukoomi, aneemia, kilpnäärmehaiguste, kroonilise stressi, depressiooni, ekseemi, psoriaasi, artriidi, artroosi, polüskleroosi, maohaavandite, herpese, hepatiidi, entsefaliidi, düsbakterioosi, klamüdioosi, paljude põletike ja verehaiguste, igasuguse vähi jms ravimisel.

Kuidas idandada toortatart?

  1. Idandada tuleb/saab ainult toortatart. Tatar peab olema mahe, sest ainult siis on selle pinna peal kasulik heinabakter Bacillus subtilis. Alati on soovitatav toortatart ise idandada. Siis on alati võimalik ise jälgida protsessi, kinni pidada puhtuse nõuetest (et idanemisel koos heinabakteriga ei hakkas ka kasvama juhuslikud patogeensed bakterid), saab tarvitada idandatud tatart igal sobival hetkel või aastaajal ja tarvitada seda alati värskelt. Ja viimasel ajal kõige tähtsam – produkti ei satu sisse patogeenseid baktereid, kahjulikke lisandeid, konservante jms.
  2. Pesta vajalik kogus toortatart külmas vees ja panna soodaveega pestud emailleeritud nõusse, valada peale külm vesi, et see kataks terad ja jätta ligunema 1-2 tunniks. Siis tõsta ligunenud tatar idandamisseadmesse või taldrikule, pannes tatrale peale puhas linane riie ja teine taldrik ning jälgida, et terad oleksid piisavalt märjad (alumine kiht oleks vee sees) ja et vett jätkuks 1,5-2 päevaks 2-3 mm idude tekkimiseks. Idandamisseade või taldrik paigutada pimedasse sooja kohta temperatuuriga 25-26 0 Idude kasvamisel 2 mm pikkuseni hakata kohe tarvitama või panna seade või taldrik külmkappi idanemise protsessi aeglustamiseks.
  3. Idanemisel ei tohi tatar olla liiga kuiv (idualge hukkub) või liiga märg (tekib hallitus). Kui tatar on liiga kaua aega vees, siis selle ümber tekib liigne lima. Idandamine madalal temperatuuril pikendab kõvasti idanemise aega ja idandatud tatar võib muutuda kõvaks ja mõrkjaks.
  4. Kõige kasulikum on idandatud tatar, mille idud on 2 mm pikkused.

890_A_Vogel_biosnacky_sprouter

Kuidas paremini tarvitada idandatud toortatart?

  • Bacillus subtilis on aeroobne bakter, mille elutegevuseks on vaja hapnikku. Inimese soolestikus saab see elada ainult paar päeva ja peale seda viiakse välja. Kui mingi haigestumisega või haigusega võitlemiseks on vaja kasutada heinabakteri poolt toodetud aineid, siis on vaja tarvitada idandatud tatart iga päev, äärmisel juhul üle päeva, et organismis oleks alati piisav kogus baktereid.
  • Idandatud tatart ei pea enne tarvitamist pesema, sest siis pestakse sellelt maha ka heinabakter ja selle poolt juba sünteesitud ja kogunenud toimeained.
  • Tervenemiseks tavaliselt piisab, kui süüa idandatud tatart 50–100 g päevas. Hea on alati lisada idandatud tatrale maitse järgi 1 tl mett, sidrunimahla 1 sl, kanepi- või oliiviõli 1–3 tl paremaks omastamiseks, bakteritele toiduks ja ohutuse tagamiseks. Parem kui tarvitada mitu korda päeva jooksul, sest siis saab soolestik pidevalt uue doosi heinabaktereid. Pärast õhtusööki idandatud tatart mitte tarvitada, sest selle stimuleeriva toime tõttu võib see takistada uinumist. Suuremas koguses tarbimine ei tekita mingit ohtu organismile. Raskete tervisehäirete või haiguste puhul tervenemise ja raviva efekti saamiseks regulaarselt (mitmeid kuid) tarvitada 100 g päevas.
  • Soovitatakse organismi harjumiseks viia menüüsse idandatud tatar sujuvalt alates 2-3 sl kuni 50-100 g päevas, et organism harjuks uue toiduga. Süüa alati aeglaselt, tatrateri puruks mäludes (1–3 tl minuti jooksul). Idandatud tatra seedimiseks kulutab organism väga vähe energiat ja aega, sest toitained on lagundatud ja produktis sisalduvad fermendid aitavad seda teha edasi.
  • Idandatud tatra tarvitamise aeg sõltub probleemist, millega tegeletakse. Tervise paranemine tuleb ilmsiks juba 1-2 nädala pärast. Lihtsamate probleemide puhul peaks tarvitamine kestma 7-14 päeva. Regulaarne pikaajaline idandatud tatra kasutamine vähendab grippi haigestumise tõenäosust kuni 100 korda ja vähi tekkimise ohtu kuni 7 korda ja tõstab õppeedukust poole võrra. Mõne kuu pärast pareneb nägemine ja värvide eraldusvõime, prille kandvatel inimestel aasta pärast võib nägemine taastuda isegi 100% ulatuses. Kirjanduses on terve meri juhtumeid, kuidas inimesed pärast idandatud tatra regulaarset tarbimist imekombel tervenevad.
  • Kasutamata jäänud idandatud tatar panna külmkappi, kus selles säilivad 2-4 päeva kasulikud omadused.
  • Purustatud idandatud tatramassiga võib teha kahjustatud kohale määrdeid, massist välja pressitud mahla lisada tervendava vanni lahusesse, lisada näomaskidesse jne.
  • Idandatud tatar võib väga harvadel juhtudel ka esile kutsuda allergia. Sellisel juhul kohe peale esimest tarbimist tekib nahale lööve, mis kaob 1-2 päeva jooksul pärast tarbimise lõpetamist.

Idandatud tatra kasutamine toiduna

  1. Roogasid idandatud tatrast tihti nimetatakse kuninglikeks, tõelisteks tervise allikateks. Idandatud toortatar sobib tervislikuks toiduks ka lastele (alates 4. elukuust) ja rasedatele. Toidu valmistamisel vähem kasutada metallist nõusid ja köögiriistu, sest metallpindadega kokkupuutumisel võivad kaduda nimelt antud probleemist lahtisaamiseks idandatud toortatras tekkinud ühendid. Toidu valmistamisel võib idandatud tatrale lisada maitse järgi antud terviseprobleemi puhul (näiteks vähk, diabeet) soovitatud maitseaineid. Idandatud tatrast võib valmistada eraldi roogasid (supid, salatid, koogid, kissellid) või kasutada lisandina teistes roogades (salatid, liha- ja kalatooted, kondiitritooted).

Jääkidest saab valmistada näiteks toorküpsiseid. Retsept: 200 g idandatud tatart; kuivatatud ploome, apelsini, viinamarju (hästi läbipestud soodavees) – kõiki 50 g; 2 sl mooniseemneid; 2 sl mett. Lasta kõik läbi hakklihamasina, segada juurde toortatrajahu ja teha väikesed küpsised. Küpsised kohe tarvitada või kuivatada soojaks aetud praeahjus.

Osta kvaliteetset Eestimaist mahe toortatart RemedyWay kaubamärgiga Eesti kauplustest või meie e-poest SIIN (ka 2 ja 10 kg pakis).

Artikli autor: Virgo Mihkelsoo.
Keeletoimetaja: Mylene Mihkelsoo

Virgo Mihkelsoo

4 thoughts on “RemedyWay idandatud toortatar

  1. Marju Soonberg says:

    Tere, Kui ma jätan terad ligunema 1-2 tunniks tekib roosakas lima ja vaht. Kas selle pesen ära ja siis panen peale linase riide? Aitäh vastamast! Marju

    1. Tere, hea Marju!
      See, et tekib roosakas vaht on normaalne (tingitud kõrgest rauasisaldusest ning tärklisetaolisest valgust). Vedelikku on imbunud juba kasulikke aineid – see oleks soovitav toiduna (näiteks smuutis) ära kasutada. Valage lihtsalt vedelik ära, terasid pesta pole tarvis ning pange edasi idanema märja riide vahele.

      1. Maria says:

        Tere, kas idandamispurgis saab ka neid idandada, sarnaselt teiste seemnetega või seal on vähe vedelikku toortatra jaoks? Neid ma saan aru ei pea ka paar korda päevas loputama? Ja kas tavalises tassis sobib ka likku panna või ainult emaileeritud nõusse? Aitäh vastamast!

        1. Tere, Maria! Tänud Teile kommentaari ja küsimuse eest. Võib idandada kõigis Teie poolt nimetatud anumates, ka purgis või tassis, taldrikul.
          Loputamine on kurjast, uhate ära palju kasulikke aineid. Tatrateri võib vajadusel niisutada.

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *