Tahate parandada oma kilpnäärme ja aju tervist? Proovige elada nisuvabalt!

NB! Kui viitsite sellest artiklist lugeda vaid kaks rida, siis olgu need sellised:   kui kannatate kilpnäärmeprobleemide, soolevaevuste ja neurodegeneratiivsete haiguste käes, siis võib kiireim võimalus nende vaevuste leevendamiseks olla boikott nisule! Kui Teil on aega pisut rohkem kui kaheks lauseks, siis soovitan tutvuda ka ülejäänud artikliga.

Kas olete teadlik sellest, mitu korda päevas Te tegelikult  nisu tarbite? Ja ma ei peagi siinkohal silmas vaid valget nisusaia hommikusöögiks, ega ka lõunaks söödud pitsat või  pastatooteid, pirukaid, torte, küpsiseid,  vaid ka gluteeni (isoleeritud nisuvalku), mis on peidetud nii tervislikuna paistva  musta leiva  või pasteedi sisse, töödeldud lihatoodetesse,  kalatoodetesse,  valmiskastmetesse,  maiustustesse, toiduvärvidesse, juukselakkidesse, hambapastasse…? Kas teate näiteks, et poest merekapsasalatit ostes saate Te sealt lisaks ajurakkudele mürgiste asovärvide ja sünteetilise  suhkruasendaja ka  glükoosisiirupit ja nisuvalku?  Muide, miks peaksid  nn.  mereannid seda kõike üldse sisaldama?!?

On üldteada fakt, et näiteks tsökiaakiat (vana nimega gluteenenteropaatiat)  ja  autoimmuunset kilpnäärmetõbe põdevad inimesed kuuluvad tihti samasse genotüüpi (HLA-DQ2  või HLA-DQ8), mis teeb neid eriti vastuvõtlikuks nisuvalgu  laastava mõju suhtes. Ja sealt edasi: kas teadsite, et autoimmuunne kilpnäärme alatalitlus on halli kardinalina sageli tegev  ka sclerosis multiplexi (hulgiskleroosi) vallandumisel?

Kui see kõik tundub mõistetamatu ja liigspetsiifilise infona, siis  võib seda väljendada ka nii:

Juhul kui teil on mõni autoimmuunhaigus  (nagu kõik eelnimetatud seda on)  ja Teil on geneetiline eelsoodumus nisutalumatuseks, siis toidate Te IGA KORD, kui  nisuvalku sööte, autoimmuunset põletikku oma kehas.

Samamoodi on küllaldaselt uuringumaterjali skisofreenia vallandumise  ja nisuvalgu   seostest.

Ja kuigi teadusandmebaasid kirendavad uuringutest (1, 2, 3, 4, 5,), mis kinnitavad   tänapäeva hübriidnisu  laastavalt  toksilist mõju nii sooletraktile, kilpnäärmele kui ajurakkudele, ei  jõua need teadmised kahjuks paljude abivajajateni sel lihtsal põhjused, et tavameditsiin ei pea seda mõju oluliseks.  Küsin siinkohal, kuidas saab  ravi seisukohalt pidada ebaoluliseks tegurit, mis märkimisväärselt tugevdab autoimmuunpõletikku kehas?

Kuid veelgi enam: avalikus meedias kohtab ka sagedasti meditsiinitöötajate näpuviibutusi nende suunas, kes on end või oma lapsi ise gluteenivabale menüüle suunanud. Hoolimata sellest et nn. nisujoobe kadumisel tõuseb enamusel üldine toonus ja energiatase, kaob ajuhägusus ja paraneb immuunsus.

Kui kehas on autoimmuunprotsessid juba vallandunud, on päris suur tõenäosus, et varem või hiljem käivitub ka mõne teise organi vastane autoimmuunpõletik. Nii näiteks kinnitavad uuringud, et autoimmuunse kilpnäärmetõve (Hashimoto) puhul toodetakse ca 50% patsientidest antikehasid ka teiste  kudede  vastu.   Antikehade ilmumine on indikatsiooniks sellest, et suure tõenäosusega leiab destruktiivne põletik tee ka nendesse kudedesse.

Kurvaks kurioosumiks  on siinkohal fakt, et autoimmuunse kilpnäärmehaiguse (mis moodustab ca 90% kilpnäärme alatalitluse juhtudest) puhul ei öelda patsiendile sageli üldse, et tal on autoimmuunhaigus, vaid antakse lihtsalt teada, et  tegu on kilpnäärme alatalitlusega. Nii jääbki patsiendile mulje, et tal on väike probleem ühe väikese organiga, kui tegelikult on tegu hoopis immuunsüsteemi haigusega, millele ei saa kahtlemata läheneda vaid ühe aine põhiselt, võttes juurde sünteetilist türoksiini või siis joodi, millest loodavad nii sageli abi alternatiinse ravi otsinguil olevad inimesed.

Piiritagustes tipplaborites on võimalik teha ka laiaspektrilist kõikide kudede vastaste antikehade määramist,  et uurida, kui suur on tõenäosus, et autoimmuunpõletik ähvardab ka keha teisi organeid-kudesid.

Mis on sellel kõigel ühist ajuga? Kilpnäärme hormoonidel on oluline roll ka aju terviseks üliolulise isolatsioonikihi, müeliini, tootmisel. Kui räägime aga gluteeni,   aju ja kilpnäärme seostest, siis on mitmed uuringud näidanud, et gluteenitalumatuse  puhul toodetakse antikehi ka väikeaju närvirakkude (astrotsüütide) vastu.

Nii võibki nii kilpnäärme  kui gluteenitalumatuse probleemidega inimeste suust sageli kuulda kaebusi viletsa mälu ja mentaalse hägususe suunal. Ei, see ei ole pelgalt ettekujutus, see ongi nii. Lihtsaim  ja riskivabam lähenemine on siinkohal minimeerida teadlikult nisutarbimine ja vaadata, mis juhtub.  Võite saada üllatava  efekti osaliseks, mida on kirjeldatud ka kui „loori, mis on äkitselt silmade eest langenud“.

Terviseterapeut ja toitumisnõustaja Liis Orav

Liis Orav on lõpetanud toitumisnõustajana Annely Sootsi Tervisekooli ning täiendanud end erialaselt erinevatel kursustel nii kodu- kui välismaiseid loodusravi, ortomolekulaarse ja integratiivse meditsiini lektoreid kuulates.
Ta peab tervise- ja toitumisloenguid, kirjutab Toitumistarkuse blogi ning teeb tervisealast kaastööd mitmetele internetiportaalidele ja naisteajakirjadele. Oma soovitustes lähtub Liis terviktoidust, loodusravist, biokeemilistest seaduspäradest ja headest mõtetest. Liis Orav usub tingimusteta keha iseparanemise võimesse. Loodusliku toidu, hea energia ja õige suhtumisega saab kergendada ja leevendada pea kõiki tervisemuresid.

 

Liis-Orav-217x300

Liis Orava artikleid saad lugeda ka kogumikust V. Mihkelsoo, N. Vahtramaa “Isetervendamine: kunst ja praktika”, 2016.

Raamat on müügil:
meie e-poes
kõigis Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes
loodustoodete kauplustes üle Eesti
35.-s Selveris
kõigis Prismades
suurtes Rimides
Maxima XX ja XXX poodides
Coop (ETK) Maksimarketites ja Konsumites
B Pluss – 7 kaupluses

Raamatu esikaan. Isetervendamine kunst ja praktika_291x457

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *