Taruvaik

Mis on taruvaik?

Taruvaiku kasutasid juba antiikaja kreeklased paljude haiguste raviks (vaata tabelit SIIN). Teiste seas oli taruvaigu tervendavates omadustes veendunud Avicenna, kelle ravipraktikates oli taruvaik sage abiline.

Põhilised komponendid, millest mesilased taruvaiku valmistavad on vaigulised, palsamitaolised eeterlikud ained, mida mesilased korjavad kase, haava ja papli pungadelt, selliseid aineid eraldavatelt taimedelt ning mida saab mesilane õietolmu terakeste ümbertöötlemisel. Mesilased mäluvad tarus neid aineid, lisades neile juurde mett, suira, vaha, sülge ja muid näärmete eritisi seni, kuni tekib vajalik koostis ja konsistents. Tööstuslikult ei osata veel taruvaiku sünteesida, nii et selles saab loota vaid mesilaste abile.Valmis taruvaigu nad kleebivad raamide äärtele ülalpool pesa. Siis, kui taruvaigus lõppevad fermentatiivsed ja biokeemilised protsessid, hakkab mesilane seda kasutama.

Valmis taruvaik omab spetsiifilist teravat lõhna, mille maitse on mõru, natuke lõikav ja kõrvetav ning on konsistentsilt tahke. Mesilased katavad kõik pinnad tarus taruvaiguga ja poleerivad sellega kärjekanne. Sellise tegevusega steriliseerivad mesilased taru, tekitavad tarus bakteritsiidse õhu ehk tõrjuvad seeni, baktereid ja viiruseid ja takistavad nende arengut. Taruvaiguga panevad mesilased kinni igasugused pilud taru seintes, katavad ära sisenemise ava, et steriliseerida väljast sisse tulevaid mesilasi ja ka õhku.

Taruvaigus on väga palju makro- ja mikroelemente, antioksüdante, peaaegu kõiki vitamiine ja asendamatuid aminohappeid. Palju on ka antibakteriaalsete omadustega orgaanilisi happeid, looduslikke antibiootikume, põletikuvastaseid aineid, biostimulaatoreid ja palju teisi bioaktiivseid aineid.

Taruvaik toimib paljudel juhtudel tugevamalt kui sünteetilised antibiootikumid ja on surmav rohkem kui 100 erinevat liiki bakterile, viirusele ja seenele.

Valuvaigistava toime poolest on mitmekordselt tugevam kui tuntud valuvaigistid (52 korda tugevam kui novokaiin). Taruvaik peatab valuliste protsesside arengut ja leevendab valu 5–10 minutiga.

Taruvaik neutraliseerib organismi tunginud kahjulikud ained ja ennetab vähi tekkimist. Ennetab trombide tekkimist või summutab juba olemasolevate arengu.

Taruvaiku peetakse inimese üheks parimaks organismi biostimulaatoriks. See tähendab, et taruvaik aktiveerib rakkude arengut (samas ka takistab patogeensete, sealhulgas vähirakkude arengut), stimuleerib kudede kasvu, regenereerimisprotsesse, vereloomet ja käivitab organismi kaitsejõu.
Tervel inimesel aitab taruvaik võitu saada väsimusest, suurendada töövõimet ning parandada ja aktiviseerida ainevahetust, vaata tabelit SIIN. Taruvaik sobib väga hästi kasutamiseks koos ravimitega, suurendades nende ravitoimet ja maandades kõrvalefekte. Eakale inimesele on vaik erakordselt vajalik.

Kuidas kasutada?

Taruvaiku kasutatakse näiteks tõmmiste, tinktuuride, veelahuste, pastade, kreemide, salvide, võide valmistamiseks ja veel paljuks muuks. Taruvaigu võib kohviveskis ära peenestada. Värsket taruvaiku peaks eelnevalt külmkapis hoidma.

Pulbristatud taruvaiku tarvitatakse päevas profülaktiliselt 2–5 grammi, tervendamise eesmärgil 5–10 grammi. Kindlasti tuleks pulbrit segada mee ja/või suiraga, et organism omastaks paremini kasulikke aineid ja toime oleks tõhusam. Seda võiks tarvitada kolm korda päevas mitte hiljem kui 20 minutit enne põhilisi söögikordi. Suuremal kogusel on eriti tugev bakteritsiidne toime.

Mesilaste toidusegu on ka inimesele väetoit

Mesilased varuvad talvitumiseks oma tarru mett, suira ja taruvaiku ligikaudu vahekorras 10 : 1,6 : 0,5. Sellises vahekorras mesindussaadused on mesilastele täisväärtuslik toidusegu, mille abil nad ravivad ennast ja elavad talve üle, kasvatades sealjuures noori mesilasi.

Mesilaste väetoit on ka inimesele lausa „superapteek” tänu õiges vahekorras mikroelementidele, vitamiinidele, aminohapetele, rasvadele, antibiootikumidele, hormoonidele, antioksüdantidele ja teistele bioaktiivsetele ainetele.

See on suurepärane epigeneetilise toimega produkt, mille tarbimine võimaldab kas aktiveerida või blokeerida vajalikke geene tervenemise, ravimise eesmärgil. Eriti tähtis on see, et mesilaste supertoit on võimeline takistama ka geneetiliste ja autoimmuunsete haiguste kujunemist ja arengut.

Ülevaate koostas: Virgo Mihkelsoo.

Autoriõigustega kaitstud ©, 2015. a. Toimetatud tekst on avaldatud jaanuaris 2015.a.

* NB! E-poes on müügil:
– RemedyWay meesegu “ApiApteek, mille koostises on tatraõiemesi, suir ja taruvaik.
Taruvaik 20 g.

Virgo Mihkelsoo

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *