Toortatar: faktid ja koostis

Tatar kui toit, tervendaja ja  ravitseja

  • Tatar muudeti põllukultuuriks umbes 4000 aastat tagasi Himaalaja mäestikus ja tollest ajast on see leidnud igakülgset kasutamist väga paljudes riikides, toiduna, dieettoiduna ja ravimtaimena organismi tervendamiseks.
    Tatar on suure au sees Euroopas, Venemaal, Brasiilias, Jaapanis jpt riikides.
  • Tatar on suurepärane nektari- ja õietolmutaim, teraviljakultuur ja ravimtaim.
    Tatrast saab valmistada tangu, peentangu, jahu, tatrakestadest patju, massaaži vahendeid jne.Ilma kestadeta tatraterade saamiseks tööstuses aurutatakse tatraterasid umbes 80 kraadi juures kuni viljad-pähklid paisuvad ja eralduvad koorest, seejärel kõik kuivatatakse ja tuulutamise teel eraldatakse kestad. Selliselt valmistatud tatratooted muutuvad kahe kuu pärast täiesti „surnud toiduks”, tatar enam ei idane, annab organismile ainult mikroelemente ja kaloreid.
    Terveid „tatrapähkleid“ nimetatakse tatratanguks, töötlemisel purustatuid aga tatra peentanguks.
    Üha sagedamini puhastatakse tatrateri ehk eraldatakse kestad spetsiaalsetes mehhaanilistes veskites (nagu seda tehti vanasti Eesti taludes). Selliselt on võimalik saada tatratangu (tatrateri), millest toidu valmistamine on palju kiirem, nendes säilivad kõik bioaktiivsed ained ja elujõud, idanemisvõime.

Toortatra koostis (100 g):
• valku 10-18 g, rasva 2-3 g, süsivesikuid 60-80 g, rakukude 12-16 g;
• vitamiinid: B1 (0,4-0,8 mg), B2 (0,2 mg), B3 (4,2 mg), B6 (0,4 mg), B9 (0,03 mg) E (2-6 mg), A (0,01 mg), P (8000 mg), C, K;
• aminohapped, sealhulgas gistidiin*, arginiin*, tsüstiin*, trüptofaan, kõige rohkem lüsiini*, metioniini* (asendamatud aminohapped);
• makro- ja mikroelemendid: boor (0,75 mg), fluor (0,03 mg), fosfor (350 mg), jood (5 mg), kaalium (530 mg), kaltsium (120 mg), kloor (94 mg), koobalt (4 mg), kroom (0,006 mg), magneesium (250 mg), mangaan (1,7 mg), molübdeen (0,04 mg), naatrium (40 mg), nikkel, raud (16 mg), räni (120 mg), strontsium (0,3 mg), titaan (0,09 mg), tsink (2,8 mg), tsirkoonium (0,03 mg), vanaadium (0,2 mg), vask (0,9 mg), väävel (80 mg);
• orgaanilised happed: maleiini-, sidruni-, menoleeni-, õuna- ja oblikhape;
• energiline väärtus – 370 kcal.

  • Toortatar on B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja mikroelementide sisaldusepoolest esimesel kohal võrreldes teiste kõrrelistega. Kõige rohkem on tatras rauda, vaske ja P vitamiini ehk bioflavonoide, sh eriti palju kvertsetiini.Tatravalgud on hästi lahustuvad ja omastatavad (kõhus ei teki raskustunnet), tatras sisalduvad glükoos ja fruktoos annavad mõnusa maitse.
  • Nagu väidavad spetsialistid juba kümneid aastaid: „Tatras sisaldub kõike”.
    Inimene võib mitmeid kuid täisväärtuslikult toituda süües ainult tatart ja piima saadusi. Tatart loetakse üheks parimaks looduslikuks organismi „puhastajaks”, „isu normaliseerijaks” (tatart omastab organism aeglaselt, inimesel ei teki ilmaasjata söögiisu jne).

    Tänu oma rikkalikule koostisele on tatral väga palju suurepäraseid farmakoloogilisi ja ravivaid omadusi

Väljavõte V. Mihkelsoo ja N. Vahtramaa raamatust “Eestimaine tatar kui toit, tervendaja ja ravitseja“.

Eestimaine Mahe toortatar on müügil kõigis ketikauplustes ja meie e-poes ka 2 ja 10 kg pakendis: https://remedyway.ee/products/group/01 

Nelly Vahtramaa

2 thoughts on “Toortatar: faktid ja koostis

  1. […] Toortatar on B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja mikroelementide sisaldusepoolest esimesel kohal võrreldes teiste kõrrelistega. Kõige rohkem on tatras rauda, vaske ja P vitamiini ehk bioflavonoide, sh eriti palju kvertsetiini. Inimene võib mitmeid kuid täisväärtuslikult toituda süües ainult tatart. Tatart loetakse üheks parimaks looduslikuks organismi „puhastajaks”, „isu normaliseerijaks”. Allikas: Remedyway […]

  2. […] Toortatar on B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja mikroelementide sisaldusepoolest esimesel kohal võrreldes teiste kõrrelistega. Kõige rohkem on tatras rauda, vaske ja P vitamiini ehk bioflavonoide, sh eriti palju kvertsetiini. Inimene võib mitmeid kuid täisväärtuslikult toituda süües ainult tatart. Tatart loetakse üheks parimaks looduslikuks organismi „puhastajaks”, „isu normaliseerijaks”. Allikas: Remedyway […]

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *