Tatrakestad tervendavad

Peatükk “TATRAKESTAD” Virgo Mihkelsoo ja Nelly Vahtramaa raamatustEestimaine tatar kui toit, tervendaja ja ravitseja“.

○ Jaapani ja Hiina meditsiinis kasutatakse tatrakestasid juba ammu magamisvahendite täidisena tervendamise ja ravi eesmärgil nii edukalt, et ortopeedid jäävad ilma tööta. Kõige paremad kestad saab tatraseemnete mehaanilisel puhastamisel, sest nõnda on kestad ruumilised, valdavalt paadikujulised (mis annab hea vetruvuse). Kokkupuutel kehaga liiguvad kestad pidevalt vere pulseerimisel, hingamisel ja teiste liigutuste puhul, toimub keha libisev ja punktmikromassaaž. Ümbrised kestadele tehakse õhemast puuvillasest riidest, et mikromassaaži toime avalduks kõige paremini. Tatrakestad liiguvad ümbrises vabalt, kohanduvad kergesti kehavormidega, andes ühtlase toetuse. Seejuures avaldavad kestad sahisedes rahustavat mõju, vastastikusel hõõrdumisel eralduvad tervendavalt toimivad gaasilised ühendid. Elektrostaatilise efekti mõjul paranevad närviimpulsside liikumine ja biokeemiliste protsesside kulgemine. Kestade ruumilisus tagab neist tehtud abivahendites õhu hea tsirkuleerimise ja värske õhu juurdevoolu. Tatrakestad säilitavad hästi keha soojust, imavad endasse liigse niiskuse. Abivahendite kasutamisel ei jahtu keha ega kuumene liigselt, ei toimu higistamist, tekib mugav tunne. Tatrakestadest esemete tervendavaid omadusi võib suurendada, kui neisse panna peenestatud ravimtaimi, tilgutada aroomiõlisid. Pärast kasutamist on soovitav esemed paigutada soojemasse kohta kuivamiseks ja tuulutamiseks.

○ Süstemaatilisel ja pikaajalisel kasutamisel avaldavad tatrakestad tervendavat ja ravivat toimet kogu organismile:

• stabiliseerivad organismi paljude süsteemide tööd, vähendavad stressi ja rahutuse;
• kõrvaldavad üleväsimuse, pinged ja valud seljast, põletikulistest ja traumeeritud kohtadest, artriidi, osteokondroosi ja radikuliidi puhul;
• soodustavad põletike ja verepaisude kõrvaldamist siseorganitest;
• taastavad ja aktiveerivad vereringet, normaliseerivad vererõhku;
• kõrvaldavad häired luustikus ja lihaskonnas, vähendavad tselluliiti.

○ Tatrakestadest esemeid on väga mitmeid, alates mähistest, patjadest, tekkidest kuni madratsipealseteni. Allpool on näitena kirjeldatud levinuimad esemed.

1) Massaažipadi

Massaažipadi on tatrakestadega täidetud puuvillasest riidest tõmblukuga padi (mõõdud ligikaudu 45 × 55 cm2 ja kaal 2 kg). Kui padi tundub kõva, tuleb vähendada kestade kogust. Patja tuleb aeg-ajalt kuivas ja soojas kohas kuivatada. Padjapüüri võib pesta pesumasinas, kuid eelnevalt on vaja kestad puistada puhtale lauale või kaussi (enne tagasipanekut võib kestadest välja sõeluda kasutamisel tekkinud puru). Kohanemine padjaga võib kesta 1- 3 päeva.

Tervendav ja raviv mõju: hoiab ära tursete, tuimuse, lamatiste tekke; summutab stressi ja rahutuse; kaotab üldise kurnatuse ja väsimuse, pinged ja valud kaelas, peas ja seljas; vähendab turseid näol, kortse ja volte kaelal; võib vähendada norskamist ja unehäireid, astmahoogusid; stabiliseerib närvi-, lümfi- ja veresüsteemi talitlust; aktiveerib või käivitab organismisisesed taastamis- ja iseraviprotsessid.
Selle tulemusena võivad normaliseeruda ainevahetus ja vererõhk, kaduda põletikulised protsessid siseorganites ja aktiveerida nende tööd. Patja võib kasutada ka valude, jäikuse ja tuimuse kõrvaldamiseks kätes, jalgades ja põlvedes, asetades selle 2-3 tunniks soovitud kohale pärast vastavatoimelise mee-raviõlimäärde sissehõõrumist.

2) Massaażitoimega madratsipealne

Massaažitoimega madratsipealne on ümbritsetud puuvillasest riidest kotiga (ristipidi õmmeldud tunnelitega) ning täidetud tatrakestadega (mõõtmed umbes 75 × 190 cm2, kaal 6 kg). Madratsipealse võib panna tavalisele madratsile või selle asemele ja katta õhukese puuvillase voodilinaga. Tatrakestad annavad kehale soodsad soojustingimused ja osaliselt kohanduvad kehavormidega. Sattudes kehaga kontakti, teevad tatrakestad libisevat ja pehmet punktmikromassaażi (iga pulsilöögiga, hingamisel ja vähimalgi liigutusel) nahale, lihastele, selgroolülidele ja närvisõlmedele. Madratsis olevad vöödid – täidetud kestadega tunnelid teevad tavalist makromassaži, nende tugevust saab reguleerida, surudes madratsit kokku või tõmmates laiali. Madratsikatteid tuleb aegajalt kuivas ja soojas kohas kuivatada.

Tervendav ja raviv mõju: hoiab ära tursed, tuimuse, lamatised, on asendamatu paljude selgroo- ja liigeshaiguste ärahoidmiseks, võtab ära lihaste ja kõõluste ülepinged ja valud, võib kõrvaldada üldise kurnatuse, väsimuse seljas, põletikulised ja seiskunud protsessid jalgades, seljas, siseorganites, korrigeerib selgrookõverusi.

3) Massaažitoimega istmepealne

Massaažitoimega istmepealne on tatrakestadega täidetud puuvillast kott tunnelitega (mõõtmed umbes 40 × 40 cm2, kaal 1,5 kg). Istmepealne tuleks panna tavalisele istmele ja katta suurema määrdumise ärahoidmiseks õhukese puuvillase riidega.

Kasutusnäited: pikaajalised  autosõidud;  pikaaegne  istumine  (teenistujad,  raamatupidajad, sekretärid, operaatorid, programmeerijad, arvuti taga töötajad või mängijad jne); diivanil istudes panna kaela, selja, põlve või küünarnuki alla; magamisel: panna (kokkukeeratuna) kaela, külje või põlve alla keha paremaks kohandumiseks madratsiga.

Tervendav ja raviv mõju: kõrvaldab lihaste ülepingeid; aktiviseerib vereringet; tagab istumisel hea õhutuse; takistab tursete, tuimuse, käte ja jalgade “suremistunde“, ülepingete, lamatiste, unisuse teket (näiteks autosõidul); teeb vaagnamassaaži; hoiab ära kõhukoopas olevate organite haigestumise (sh hemorroidide tekke).

Autoriõigustega kaitstud, 2013. a ilmunud 2. kordustrükina V. Mihkelsoo ja N. Vahtramaa raamatu Eestimaine tatar kui toit, tervendaja ja ravitseja peatükk TATRAKESTAD.
Avaldatud juulis 2013.a.

Tatrakestade kvaliteet on väga erinev. Kuidas ära tunda kvaliteetsed tatrakestad?:

  • Kestad peavad olema tatraterast mehaaniliselt eemaldatud – nendes säilivad bioaktiivsed ained, millised edaspidi osaliselt eralduvad gaasilises olekus.
  • Tatar peab olema mahedalt kasvatatud. Keemiliste väetiste ja herbitsiidide kasutamisel kasvatatud tatrast ja selle kestadest tehtud esemetes säilivad allergiat ja teisi haigusi tekitavad ühendid.
  • Kest peab olema valdavalt ühes tükis, mitte eraldi libledena. See annab  kestadest tehtud esemele ruumilisuse, õhulisuse, kerguse, tervendava efekti (põhiliselt esemete mikro- ja makromassažii näol), tagab  esemete vetruvuse ja voolavuse keha vormide järgi kohandamisel, eseme algsel sättimisel või edaspidi keha liigutamisel.
  • Kestade niiskus peab olema kuni 10%. See võimaldab kestadest tehtud esemetel hästi kõrvaldada keha higistamisel tekkivat niiskust (kehaga kokkupuutumisel istumisel, lamamisel, magamisel jne, eriti lastel ja vanuritel). Arusaadav, et esemeid tuleb aegajalt kuivatada, seades neid toolileenile, sooja tekitavate seadmete lähedale jne).
  • Kestad peavad olema puhtad – tolmu, prahi ja lisandite vabad, millised  segavad kestade heade omaduste ilmnemist  ja võivad pikapeale tekitada allergiat ja teisi haigusi.
  • Heade ja kvaliteetsete kestade erikaal peab olema ligikaudu 135 g liitri kohta.Märkus. Kestasid tuleb esemetest aeg-ajalt (1-2 korda aastas) läbi lukuaugu välja raputada, hõõrdumisel tekkinud puru ja üksikud libled eemaldada – välja sõeluda, esemete ümbrised pesta. Kulunud kestade asemele lisada esemesse uued (saab osta RemedyWay e-poest).RemedyWay tatrakestad vastavad kõigile ülaltoodud nõuetele!

Nelly Vahtramaa

2 thoughts on “Tatrakestad tervendavad

  1. Nele says:

    Tere . Kui tihti peaksin kuivatama massaazipadjas olevaid tatrakestasid , kas padi krudiseb (tekitab liigutamisel heli), kas toime on tõesti nii suurepärane nagu kirjeldatud ? Kas omate ka ise sellist patja ?

    1. Täname Teid huvi eest!

      Sellise tekstiga juhend käib meie tatrapadjaga kaasas:
      „Tatrapadi massaažiline
      Koostis: 100% puuvill, ökoloogiliselt puhtad eestimaised tatrakestad.
      Avaldab positiivset mõju tervisele massaažilise toime kaudu.
      Mõõdud: 35×55 cm, kaal 1,2 kg.
      Tootja: RemedyWay OÜ, Betooni 8, Tallinn 11415. http://www.remedyway.ee

      Selleks, et mitte vähendada ravivaid toimeid, pole täiendavat padjapüüri vaja peale panna. Kui padi tundub kõva, siis tuleb vähendada selle paksust, vähendades tatrakestade hulka läbi tõmbeluku. Magamiseks tuleks kohendada patja selliselt, et kael ja pea saaks soovitud toe ja tekiks mugavustunne (selle jaoks on padja sisse jäetud natuke vaba ruumi). Patja tuleb vahetevahel kuivatada kuivas ja soojas kohas. Padjapüüri saab pesta hästi pesumasinas, millele eelnevalt on vaja tatrakestad välja valada puhtasse kaussi (enne tagasipanekut võib kestadest välja sõeluda kasutamisest tekkinud puru). Padjaga kohanemine võib kesta 1-3 päeva.
      Tervendav ja raviv mõju: hoiab ära turseid, vähendab stressi ja rahutust, kaotab ära üldise kurnatuse, väsimuse, pinged ja valud kaelas (peas ja seljas), vähendab turseid näol, kortse ja volte kaelal, võib kõrvaldada norskamise ja unehäired, astmahood, stabiliseerib närvi-, lümfi- ja veresüsteemi töötamist. Aktiveerib või käivitab organismisisesed taastamis ja iseravivad protsessid. Tulemusena võib normaliseeruda ainevahetus, vererõhk, kaduda põletikulised ja seiskunud protsessid siseorganites (neeru- ja põiehaigused, prostatiit, hemoroidid) jne. Patja võib kasutada ka valude, paindumatuse ja tuimuse kõrvaldamiseks kätes, jalgades, põlvedes, kui (parem pärast vastavatoimelist meeraviõlimäärde sissehõõrumist) asetada padi 2-3 tunniks kahjustatud kohale“

      Vastused Teie küsimustele:
      – kestasid võiks kuivatada paar korda aastas, aga saab ka ilma hakkama…
      – padja krudinaga harjub ära paari päevaga
      – meie (tootjad) magame sellise padajaga juba 15 aastat!
      – toime on klientidelt saadud vastukaja kohaselt suurepärane ja selline nagu meie artiklis kirjas!

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *