Tiibeti piimaseen – imeline abiline sooleprobleemide ja madala immuunsuse korral

Väljavõte uuest (ilmus  mais 2016) RemedyWay isetervendamise seminaride materjalide/artiklite kogumikust “Isetervendamine: kunst ja praktika” (koostajad V. Mihkelsoo ja N. Vahtramaa)  Liis Orava artiklist “Isetervendaja imeline abiline – Tiibeti piimaseen“.

Tiibeti piimaseen on imeline organism, mida on kasutatud juba pikki aastasadu  sooleprobleemide leevendamiseks ja immuunsüsteemi turgutamiseks.   Keefiri-laadset jooki, mis piimaseene abiga tekib, on nimetatud selle kõrgklassilise probiootilisuse tõttu ka jogurtite šampuseks.

Soolestiku mikrofloora määrab ära ca 80% meie immuunsusest, seega on soolestikus elavate  heade bakterite arvukus  võtmetähtsusega meie haiguskindluse kujunemisel.  Tiibeti piimaseen  genereerib  kümneid  võimsaid probiootilisi tüvesid ja biomolekule, mis aitavad taastada seedetrakti limaskesta ja heade bakterite kogukonda soolestikus. Nii mõnedki uuringud on näidanud, et paljud kaubanduses pakutavad probiootilised lisandid ei sisalda tegelikult kõiki bakteriaalseid tüvesid, mis paki peale märgitud on. Samuti on selgunud, et nii mõnedki neist  ei aktiviseeru ka sobivasse keskkonda sattudes.

Võrreldes kapslitesse peidetud probiootikumidega on Tiibeti piimaseen tunduvalt töökindlam – hapendumine ja bakteriaalne tegevus toimub lausa teie oma silma all.  Fermenteerumisprotsessi tulemusena tekib võimas ja vastupidav kompleks mikroorganisme, mis läbib edukalt nii mao- kui sapphapete kadalipu.

Tiibeti piimaseene kasutamise  puhul on täheldatud rakkude DNA kahjustuste paranemist, seega võib sellele omistada nii vähivastast  kui  sõna otseses mõttes noorendavat toimet. Pideval tarvitamisel paraneb  nii sooletöö kui ainevahetuse kiirus, väheneb põletikutase ja tõuseb vastupanu haigustele. Tegu on joogiga, mis aitab alandada vererõhku ning parandada kolesteroolinäite.

Paljud seedeprobleemid, sealhulgas nii levinud reflukstõbi ja kõrvetised,  saavad reeglina alguse mitte mao ülehappesusest, vaid  risti vastupidi, mao alahappesusest. Nii teevad inimesed omale maohappe blokeerijaid kasutades karuteene  – prootonpumba inhibiitorid takistavad valkude seedimist ja mineraalide (Ca, Mg, Fe, Zn, Cu jms.) imendumist, pannes nii aluse luude hõrenemisele ja teistele rasketele terviseprobleemidele.  Ka siin on Tiibeti piimaseenest suur abi, sest bakterite poolt “eelseeditud” piimas on mineraalid, s.h. kaltsium paremini imenduv. Tiibeti piimaseent muude tõhusate loodusravilahendustega kombineerides on võimalik leevendust saada ka aastakümneid kestnud vaevustele.

Tiibeti piimaseene joogi tarbimisel paraneb kehas oluliste vitamiinide (biotiini, foolhappe ja teiste B-vitamiinide, samuti K-vitamiini)  tootmine ja tõuseb energianivoo.

Kuidas Tiibeti piimaseent kasutada?

Tiibeti piimaseenele valatakse peale piim ning hapnemise ajal hoitakse seda toatemperatuuril. Kui soovite hapnemisprotsessi aeglustada võib seene koos piimaga ka külmikusse asetada. Ühe klaasi piima kohta võetakse umbes 1 tl piimaseene õisikuid. Piimal tuleks lasta fermenteeruda ca 18-24 tundi, külmikus läheb aega umbes poole kauem. Palju sõltub ka jooja maitse-eelistustest – kui armastate hapumat, laske piimal kauem hapenduda, kui nii haput ei soovi, kurnake jook varem. Üldine reegel on, et reegleid pole. Seenekasvatamine pole raketiteadus ja igaüks teeb just nii, nagu endale kõige paremini sobib.

Seen eelistab töötlemata toorpiima, kuid saab edukalt hakkama ka pastöriseeritud poepiimas. Samuti võib piimaseent kasvatada kitsepiimas või taimsetes piimades. Viimase eelistuse puhul tuleks seenekest aeg ajalt siiski turgutada ka tavalises lehmapiimas, sest meelsamini toitub ta siiski just loomse piima suhkrust.

Peale joogi kurnamist tuleks seeneõisikutele peale  valada uus piim. Hapnemisprotsessi ajal hoitakse piima ilma kaaneta, toatemperatuuril, vajadusel putukate eest riidega kaetult. Seen ei talu metalli, seega oleks segamiseks hea kasutada just puidust lusikat. Hapnemisprotsess võiks toimuda keraamilises või klaasist nõus, plastikkaussi tuleks igal juhul vältida.

Kui asi ikka veel segane tundub, siis saab seenekesega silmast silma tutvuda järgneva video vahendusel.

Hapendatud joogi võib kombineerida ka  imemaitsvaks smuutiks: blenderdage algul banaan (eriti soovitatav mao limaskesta probleemide puhul), lemmikmarjad ning äsja jahvatatud linaseemned ning lisage  lõpuks Tiibeti piimaseene kefiir. Saate mõnusa sümbioosi, milles on korraga sees nii kasulikud probiootilised bakterid kui nende toiduks vajalikud kiudained ehk prebiootikumid.

….

Loe rohkem infot hapendatud toitude kasulikkuse kohta artiklite kogumikust  “Isetervendamine: kunst ja praktika”, 2016.

Terviseterapeut ja toitumisnõustaja Liis Orav.

Liis-Orav-217x300

3 thoughts on “Tiibeti piimaseen – imeline abiline sooleprobleemide ja madala immuunsuse korral

  1. Jelena Laanjärv says:

    Mul on aastaid seedeprobleemid ja kasutaksin piimaseent meelsasti. Kuidas oleks võimalik seda teilt saada?
    Tänan!

  2. Sirje Siider says:

    Tervist!
    Minul on selline küsimus,et kustkohast võiks osta Tiibeti piimaseent.Mind hakkas see teema väga huvitama,kuna mao kaitseks erinevate igapäevaste ravimite vastu tarvitan juba 5 aastat omeprasooli 20 mg. Ehk võiks asendada maokaitse hoopiski selle hapupiimajoogiga?
    Kõike head soovides ja vastust ootama jäädes,
    Sirje Tallinnast

    1. Tere, hea Sirje!
      Tiibeti piimaseen on müügil RemedyWay terviseseminaridel tervisliku lõunasöögiga 12.03. ja 16.04., mis toimuvad Hotell Euroopas Tallinnas. Pileti (11,00€) ostuvõimalus ja rohkem infot vt siin: http://www.remedyway.ee/products/group/SEMINAR

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *