VÄHI VARJATUD SÕNUMID

Kreet Rosin ja Mai‐Agate Väljataga

Miks me üldse selle raamatu kirjutamise ette võtsime? Vastus sellele küsimusele on väga lihtne: me lihtsalt ei saanud teisiti. Mul nimelt on selline arusaam, et raamatut peaks kirjutama hakkama ainult
siis, kui enam kuidagi muudmoodi ei saa (see on üks ääretult aja‐ ja energiamahukas tegevus, ning seetõttu võivad mõned teised toimetused unarusse jääda). Ja me tõesti ei saanud enam kuidagi
muudmoodi – meie mõlema poole pöördub iga päev vähihaigeid nõuküsimiseks ning nende hulk ei paista mitte kahanevat, vaid hoopis kasvab.

Eesti Vähiliidu andmeil läheneb pahaloomuliste kasvajate esmasjuhtude arv Eestis aastas 7000‐le. Neist umbes 20%‐l juhtudest on tegemist juba kaugelearenenud kasvajaga. Nagu teisteski riikides, suurenevad Eestis vähi esmasjuhtude arv ja vähki haigestumus. Meestel diagnoositakse kõige sagedamini eesnäärme‐ ja kopsuvähki, naistel rinna‐ ja nahavähki ning nende hulk on kasvutrendis.

Mul on siiralt hea meel, et Eesti Vähiliidus töötavad inimesed on avatud meelega ning jagavad kodulehel www.cancer.ee muu vajaliku info kõrval teavet ka ametlikku meditsiini toetavate teraapiate kohta (vt samalt kodulehelt alamjaotust „Toetus patsiendile“).

Eesti Vähiliidu palvel pidasin sel kevadel loenguid Eesti eri maakondade vähiühingutes mõtteväljaravi teemal, et õpetada inimestele lihtsat moodust negatiivsete tunnetega toimetulemiseks. Need, kes on lugenud minu ja Mai‐Agate esimest ühist raamatut „Iga sinu tunne loob sind ennast“, mõistavad selle vajalikkust – iga haigussümptom on seotud mingi allasurutud negatiivse tundega (kuigi mõnikord võib kurja juureks olla ka allasurutud positiivne tunne, nt elurõõmu‐ või armastustunne). Lisaks üha kasvavale kokkupuutele vähihaigetega meie loengutel olen kasvajatega pidanud tegemist tegema ka seoses oma suguseltsiga. Nende hulgas on ka minu üks vanaemadest ning minu isa, kellel diagnoositi aastaid tagasi põievähk. Mu enda lugu seoses kasvajataoliste moodustistega on võimalik lugeda raamatu teises osas.

Olles aastaid inimesi aidanud olen jõudnud veendumuseni, et ei ole ühtegi ravimatut seisundit, on vaid mõned ravimatud inimesed, kes ei soovi terveneda. Miks ma selles nii veendunud olen? Aga seetõttu, et nii mu oma perekonnas kui ka minu juures käinud inimeste hulgas on toimunud mitmeid imelisi tervenemisi haigustest, mida peetakse ravimatuteks. Mu isa tervenes põievähist pärast seda, kui oli läbinud kuus operatsiooni (kuna vähk tuli pidevalt tagasi) ja üle kahekümne keemiaravi ning mõistis, et tervenemiseks on vaja muuta midagi iseendas. Mu ema on tervenenud raskest haigusest, mille tõttu oli ta tükk aega koomas ning sellest välja tulles pidi ta õppima kõike uuesti tegema (sööma, kirjutama, kõndima jne). Mu ema taastus täielikult. Enne haigestumist oli ta hambaarst ning töötas sel alal ka pärast tervenemist veel mitukümmend aastat, kuni pensionile jäämiseni.

Mulle endale öeldi ligi viis aastat tagasi, et mul on ilmselt jäänud elada ainult nädal, kuna selliste sümptomite ja pildiga haiged pidid reeglina lahkuma nädala jooksul. Mis aga juhtus, oli see, et palusin appi kõik väed (nii Maa peal kui kõrgemal) ning olin nädala pärast terve kui purikas. Korduspilt oli täiesti puhas ning läksin päev hiljem ekspeditsioonile koos sõpradega, kellel ilmselt oli oma roll minu tervenemises. Olen tänulik kõikidele, kes mind aitasid, sealhulgas ka neile, kelle abist ma ise ehk teadlikki polnud!

Raamatu esimeses osas on vähiga seonduv informatsioon toodud juba traditsiooniks saanud vestlusena minu ja Mai‐Agate vahel, kus mina teen aeg‐ajalt näo, et ei tea mitte midagi. Meie tunnetuse põhjal on see sobivaim viis vajaliku informatsiooni edastamiseks. Räägime erinevatest vähivormidest ja nende põhjustest. Nende jutuajamiste vahele on pikitud tervenemislood inimestelt, kes olid valmis jagama oma lugusid meie raamatus. Siirad tänud neile kõigile, sest olen aastate jooksul kuulnud kümneid, kui mitte sadu kordi, kuidas inimesi teiste tervenemislugude lugemine on aidanud. Need lood on kirja pandud inimeste endi poolt ning avaldatud muutmata kujul. Enamik lubas loo avaldada oma õige nime all, kuid mõned soovisid isiklikel põhjustel nime ära muuta. Olgu need lood lugejaile innustuseks ja kinnituseks, et iseendasse uskudes ja enesega tööd tehes on võimalik terveneda ka rasketest seisunditest.

Raamatu teises osas räägin enda loo – sellest, kuidas ma oma mõttega lõin endale kasvajalaadse moodustise füüsilises plaanis (ja see tekitas vägagi füüsilisi vaevusi). Samuti kirjeldan seal oma tervenemisteekonnal kasutatud abivahendeid ja tehnikaid, mille hulgas on nii mulle varemalt tuttavaid kui ka täiesti uusi. See oli üks põnev teekond mõtte ja tunde materialiseerumisest sümptomite näol füüsilisel tasandil kuni täieliku tervenemiseni erinevatel tasanditel.


Kui ma eespool rääkisin tervenemisest, siis ei maksa unustada, et tervenemisest oluliselt lihtsam on haiguse ennetamine. Kas mina oleksin saanud oma kasvajataolise moodustise tekkimist ennetada? Usun, et oleksin. Mida ma siis oleksin pidanud teisiti tegema? Ilmselt ei oleks piisanud ühest ainsast asjast või tegevusest, sest reeglina on haigestumise puhul tegu mitme asja kokkulangevusega. Ja minu kogemuse kohaselt on peamiseks tasakaalutuse tekkepõhjuseks teadmatus. Teadlikkuse kasvades jääb üha vähemaks haiguste põhjustajaid. Kui sa endast hoolid ja soovid elada kõrge eani ennast hästi tundes, siis võib sul abi olla järgmistest tegevustest:

  1. Teed iga päev vähemalt mõnda sellist asja, mis tekitab sinus väga hea tunde (sealjuures teisi kahjustamata).
  2. Teadvustad endale traumade (nii varases lapsepõlves kui ka hilisemal eluperioodil genereeritud) tagajärgedest ja stressist vabanemise ning allasurutud negatiivsete tunnete vabastamise vajaduse. Ja reaalselt ka teed seda (nt koputamise ehk mõtteväljaravi vm tehnika abil).
  3. Hoolitsed oma mõtete puhtuse eest, st valid keskendada oma tähelepanu konstruktiivsetele mõtetele, mis toetavad sinu immuunsüsteemi (nt mõne jooga meelepuhastamise tehnika abil).
  4. Hoolitsed uskumuste puhtuse eest, st vabaned piiravatest uskumustest (nt reiki tehnikate abil).
  5. Tõstad oma teadlikkust, lugedes erinevaid terviseteemalisi raamatuid.
  6. Teed vähemalt kolm korda päevas lõdvestusharjutusi ja visualiseerimistehnikaid. Kujutled oma immuunsüsteemi üha tugevnemas ning vähipiirkonda tervenemas. Ole sealjuures loominguline, positiivne ja järjekindel.
  7. Vaatad kriitilise pilguga üle oma toitumise ning lisad sinna vajalikul hulgal organismis põletikutaset alandavaid toiduaineid. Sööd võimalikult puhtaid ja sinu keha jaoks vajalikke toiduaineid.
  8. Liigud piisavalt igapäevaselt sinu keha jaoks sobival moel.
  9. Hoolitsed oma seedeelundkonna puhtuse eest, st puhastad regulaarselt oma organismi mürkidest nii õige toitumise kui ka piisava liikumise abil.
  10. Hoolitsed selle eest, et sinu väliskeskkond oleks võimalikult puhas nii materjalide, inimeste kui ka kodukeemia mõttes.
  11. Tervisehäirete ja kasvaja kahtluse korral pöördud oma arsti poole ning läbid vajalikud uuringud ja protseduurid.
  12. Tegeled oma immuunsüsteemi tugevdamisega, olenemata sellest, kas valid kasutada tervenemiseks ametlikku meditsiini või loodusravi või mõlemaid.

Kokkuvõtvalt võib öelda nii, et kasvajate tekke võimaluse minimeerimiseks tasub hoolitseda oma keskkonna puhtuse eest igas mõttes, et keha isetervenemissüsteem saaks toimida võimalikult segamatult. Sel moel elades hoiad oma immuunsüsteemi tugevana. Ja kui siiski tekib kehasse kasvaja alge, siis pöördud arsti poole, kellel on piisavalt laiad teadmised inimesest kui tervikust ning kes oskab sind aidata sinu tervenemise teel. Õnneks kasvab inimeste teadlikkus oma tervise eest vastutuse võtmise vajadusest ning keha isetervenemissüsteemi toimemehhanismidest.


Usun, et paljud nõustuvad minuga selles, et vähk ei ole mitte vaenlane, vaid kõige pesuehtsam sõber. Ja mitte tavaline sõber, vaid sind meeletult armastav sõber. Ja tema armastus on nii meeletu, et võib olla lausa tappev, kui sa tema suurest armastusest toodud sõnumist aru ei saa ning ennast ei muuda. Olenemata vähi konkreetsest diagnoosist on iga kasvaja puhul laias laastus tegu ühe ja sama sõnumiga: „Muutu või sure!“ Nii et valik on sinu!

Tervise ja tervenemise seisukohalt on olulised nii õige toitumine kui ka piisav liikumine. Kuid vähi ilmumine viitab enamasti sellele, et ei piisa ainult ühe või kahe muudatuse tegemisest – reeglina vajavad revideerimist kõik meie elu valdkonnad. Suure tõenäosusega on igal vähidiagnoosi saanul vaja lisaks toitumisele ja liikumisele revideerida ka oma uskumusi ja tunnetemaailma ning üle vaadata oma igapäevane keskkond (nii tööl kui ka kodus).

Sisetunnet järgides võid kasutada selles raamatus toodud harjutusi ja meditatsioone (kui need sulle just vastunäidustatud ei ole) nii palju, kui vähegi soovid. Usun, et alustada tasub andestamisest, kuna ma pole kohanud veel ühtegi vähihaiget, kelle puhul poleks selleks vajadust olnud. Andestada tasub isegi tavalise köha ja nohu puhul, mis siis veel vähist rääkida.

Kuid nende harjutuste ja meditatsioonide puhul on üks väike konks – need toimivad vaid siis, kui neid kasutada. Päriselt ka. Kui sulle aga miskipärast ei sobi ilma juhendamata meditatsioonid, siis peatselt ilmub CD, kus on peal selles raamatus olevad minu ja Mai‐Agate poolt sisseloetud juhendatud meditatsioonid ja harjutused. Nagu ma tagasiside põhjal järeldada võin, on meie senised CD‐d aidanud väga paljusid.

Kui oled ise hiljuti saanud vähidiagnoosi (või kasvaja‐ või tsüsti‐ või vähieelse seisundi diagnoosi), siis loodan, et meie raamatu lugemine aitas sind vähemalt veidikenegi sel teekonnal edasi. Ära võta midagi omaks sõna‐sõnalt, vaid kuula oma sisemist tarkust. Vajadusel pöördu oma ala spetsialisti poole – sa ei pea üksi hakkama saama! Peaasi, et muudad midagi oma senises elustiilis, et anda võimalus ilmneda senisest teistsugusel reaalsusel. Lisaks füüsilise tasandi abilistele tasub appi kutsuda ka teiste tasandite abilised, öeldes nii: „Ma olen alati hoitud, kaitstud, armastatud ja tervendatud kõrgemate jõudude abil. Palun, et kõrgemad jõud juhendaksid mind igal sammul.“

Kui sa ise oled terve, kuid sul on vähiga maadlevaid lähedasi või tuttavaid, siis ehk saad neid selle raamatu abil veidigi toetada ja lisada neile usku tegelemaks iseendaga. Nad küll tihtipeale ei julge abi küsida, kartes teisi oma murega koormata, kuid tegelikkuses vajavad nad vägagi tuge, mõistvat suhtumist ja julgustamist. Ja kui sulle tundub, et mõni inimene, kellest tead, et ta on saanud vähidiagnoosi, on tugev ja saab üllatavalt hästi hakkama, siis võid üsna kindel olla, et see on ainult pealiskiht – paljud inimesed on uskumatult heade näitlejavõimetega.

Mõnikord tehakse head nägu hirmust kaotada töö või sõbrad. Kuid loomulikult on ka neid, kes saavadki kenasti hakkama, nagu näiteks Tiiu Kivilo (tema tervenemislugu on toodud selle raamatu esimeses osas), kellega kohtusin viimati alles eile (kui ta osales mu Külluse töötoas ja harfikontserdil). Tiiu säras nagu alati ning oli elurõõmus ja energiast pakatav.

Veel kord – ei ole ühtegi ravimatut haigust ega seisundit, on vaid mõned ravimatud inimesed, kes ei soovi terveneda ega iseendaga teha tööd. Vähk on sõber, kellesse tasub suhtuda tänulikkuse ja armastusega. Kui lähened vähile terviklikult, oled valmis muutuma ning kaasad kõik jõud, kes saavad panustada sinu tervenemisprotsessi – ametlik meditsiin (kui su sisemine tarkus sedasi ütleb), alternatiivravi (kui su sisemine tarkus sedasi ütleb) ja kõik sobivad abilised nii füüsilises plaanis kui ka kõrgemalt –, siis on tervenemine võimalik! Sa suudad seda! Vähk on sõber, kes toob sõnumi arenguvajadusest.

Jätkugu sul teadlikkust teha valikuid, mis on sinu kõrgeimaks hüvanguks!

Õnnistades,
Kreet Rosin
www.teadlikareng.com

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *