Vähktõbi

Väljavõte Virgo Mihkelsoo artiklitest peatükist 8.13. “Kuidas on võimalik tegutseda vähktõve avastamisel” raamatust “Isetervendamine: kunst ja praktika”. Peatükis on kokku 43 lk.

8.13. Kuidas on võimalik tegutseda vähktõve avastamisel

                 (vähktõve ravimisele pühendunud erialateadlaste ja arstide teaduspõhised uuringud, tervendajate ja vähihaigete tähelepanekud, kogemused)
(RemedyWay soovitatav vähimetoodika seisuga 30.03.2016 )

 

8.13.1. Vähi lühike iseloomustus 

  • Muudatused rakkudes tekivad järjestikku toimuvate mutatsioonide tõttu onkogeenides või supressorgeenides ja/või nendele või nende lähedal epigeneetiliste märkide panemise/äravõtmise tõttu (P. A. Jones and S. B. Baylin. „The fundamental role of epigenetic events in cancer.“ Nat.Rev. Genet.3::415-428. 2002).
  • Mutatsioone kutsuvad kõige sagedamini esile kantserogeenid.
  • Mutatsiooni omav ehk atüüpiline rakk peab koguma veel 5-10 erinevat mutatsiooni eelvähirakuks muutumiseks. Eelvähirakk vajab vähirakuks muutumiseks ehk kõikide vajalike geenide aktiveerimiseks 4-40 aastat.
  • Vähirakus ei käivitu programmeeritud eneselikvideerimine ehk apoptoos, ta ei allu organismi kontrollile, võib piiramatult paljuneda.
  • Vähirakkudes toimuvad reaktsioonid, nagu ka teised protsessid organismis, vajavad aktivaatorite olemasolu organismis. Aktivaatorina toimivad põhiliselt vähiraku tekkimises ja väljaarenemises osalenud kantserogeenid.
  • Vähirakkude kogum muutub vähiks 6-8 aasta jooksul. Selle aja jooksul nad õpivad kollektiivselt elama, neil aktiveeruvad vajalikud geenid. Vähirakud lõhuvad ära kaitsekihi – strooma, mille organism on nende ümber moodustanud ning käivitavad vähile elamiseks ja kaitseks vajaliku kaitsekihi (strooma) loomise.
  • Toimuvate muutuste tõttu genoomis või epigenoomis tekib inimesel selline vähi tüüp, mida on vähirakkudel kergeim moodustada, sõltuvalt organismi genoomi ja epigenoomi seisundist, temas olevatest talitlemistakistustest, inimese eluviisist ja välistingimustest. On liigitatud ligikaudu 250 eri tüüpi vähki, näiteks kartsinoom, sarkoom, lümfoom, melanoom.
  • Vähk maskeerib ennast organismi normaalseks osaks.
  • Vähk provotseerib põletiku tekkimist oma ümbruses ja terves organismis, et saada seeläbi endale erakordne toitainetega varustamine.
  • Vähk stimuleerib ja käivitab uute veresoonte moodustamist enda ümber toitainete saamise suurendamiseks.
  • Vähk saab elada ja kasvada ainult happe-aluse tasakaalu nihkumisel organismis ülehappesuse suunas, ta kutsub selle nihke esile ka oma ainevahetusega.
  • Vähirakus võib apoptoosi ehk iselikvideerumise käivitada hapnikuhulga suurendamisega veres, aktiveerides sellega rakus tegutsevate mitokondrite tegevust. Aktiveerub ka omadus käivitada raku iselikvideerumine, kui see on muutunud ebanormaalseks ja/või tegutseb valesti (sh vähirakuks muutumine).
  • Epigeneetilised produktid on võimelised supressorgeene taandarendama, muutma neid uuesti aktiivseks ja takistama uute vähirakkude teket.
  • Vähk tekib 30% juhtudel vale toitumise, 25% juhtudel rasvumise ja liikumisvaeguse, 30% juhtudel väljamagamatuse tõttu.

Raamatu esikaan. Isetervendamine kunst ja praktika_291x457

8.13.2. Vähist lahtisaamise võimalused

  •  Üht universaalselt edukat vähiravimit ei ole ja pole ka lähiajal tulemas. Mistahes ravimeetodiga (kirurgiline operatsioon, kiiritus, kemoteraapia, taimeravi, apiteraapia jne) jääb osa vähirakke terveks, osa saab vigastatud ning ajapikku vähk taastub. Lõplikult hävitab vähirakke organism ise, oma immuunsüsteemi abil ja juhtimisel. Ravimeetodid aitavad vähendada vähirakkude hulka niivõrd, et organism saab nendega ise hakkama, kui teda abistada, tugevdada ja aktiveerida tema immuunsus.
  • Vähivastase toimega ravimtaimi on üle 200, nendest 70 eriti tugevatoimelised, toimides vähi vastu mitmekülgselt.
  • Ravimtaimed hävitavad vähirakke, käivitavad nendes iselikvideerumisprotsesse, tugevdavad immuunsüsteemi ja aktiveerivad selle vähivastaseid kaitsemehhanisme, käivitavad rakkude taastumist jne. Vähivastaste taimede hulgas on juurvilju, puuvilju, marju ja maitseaineid. Vähivastaselt toimivad hästi ka Eestis kasvavad taimed, vt näiteks kogumiku art 6.3.
  • Erinevate vähitüüpide raviks saab koostada vajalikke dieete ja taimravipreparaate, arvestades vähihaige organismi iseärasusi antud ajahetkel. Taime võib kasutada vesi- ja piiritusetõmmisena, viina- ja meetõmmisena, toorena, kuivatatuna, toiduna, meeseguna jne. Taime toime on efektiivsem, kui korraga kasutatakse 2-3 erinevat preparaati, näiteks piiritustõmmis ja meesegu.
  • Valida tuleb õige ravimtaime kasutamisviis. Vähivastase toimega toiduaine või temast tehtud preparaadi suukaudsel tarvitamisel võib vähivastase toimega ainete mõju osaliselt või täielikult hääbuda maomahla toime tõttu ning see ei jõua vähirakkudeni. Sageli on efektiivseim teha ravimtaimega või temast valmistatud preparaadiga aplikatsioon või kompress otse vähikoldele või nahale otse kehas asuva vähi vastu.
  • Vähihaige organismil on eriti raske. Ta peab ennast ise taastama, tervendama ja lõpuks ka vähist lahti saama. Tuleb aidata organismil vabaneda tekkinud talitlemistakistustest (vt ITK peatükke), toituda korrapäraselt, ratsionaalselt, tarvitada alati sooja toitu jne, et organism kulutaks vähem oma ressursse toidu ümbertöötlemisele ja omastamisele ning saaks edukamalt vähi välja ravida. Selle „keerulise“ ülesandega saab hästi hakkama vähihaige ise (õigem oleks öelda: ainult haige ise), koostades päevase, nädalase ja kuise režiimi, menüü ja raviplaani.
  • Seda, et inimene saab end ise vähist terveks ravida, tõestab tavameditsiini poolt väidetu – „vähktõve puhul pole üldse mõtet ise tegutseda“ – ümberlükkamine, vt kogumiku art 7.3, müüt 11……

    P.S. Viited (vt ITK, ptk 3…) tähendab vaata vastavat peatükki või tabelit V. ja L. Mihkelsoo “Isetervendaja käsiraamat” ja (kogumik art 5.3.) tähendab vaata peatükki või artiklit kogumikust “Isetervendamine: kunst ja praktika”.

Loe edasi artiklite kogumikust V. Mihkelsoo, N. Vahtramaa “Isetervendamine: kunst ja praktika”, 2016.

Peatüki “Kuidas on võimalik tegutseda vähktõve avastamisel” sisukord:
8.13.1. Vähi lühike iseloomustus…323
8.13.2. Vähist lahtisaamise võimalused…325
8.13.3. Kuidas toimida…326
8.13.4. Vähivastased toiduained…331
8.13.5. Vähivastaste toiduainete kasutamise viisid…340
8.13.6. Keelatud toiduained vähiravi ajal…343
8.13.7. Kuidas aitavad vitamiinid, mineraalid ja teised ained…344
8.13.8. Looduslikud abivahendid…350
8.13.9. Kuidas tegutseda…355
8.13.10. Analüüsid ja kontroll…358
8.13.11. Vähihaige päeva- ja nädalaprogramm…362
8.13.12. Ühe vähihaige päevase tegutsemise aruanne (RemedyWay vähimetoodika järgi)…362
8.13.13. Vähi tagasituleku ärahoidmine…365
8.13.14. Vähihaigetele teadmiseks…365

Loe lisa:

1. Lühike ülevaade, kuidas saab “Isetervendaja käsiraamat“, 1. köide (ITK) aidata vähi puhul.
2. KIRJAD:
Vähktõbi – minu lugu Anneli Valgast
/kuidas_mina_voitlen_vahiga_Kristi_parnust
/toomase_isa_ja_ema_vahist_lahtisaamise_lugu

 

Virgo Mihkelsoo

2 thoughts on “Vähktõbi

  1. Kalli Merigan says:

    Suured tånud. Møningaid asju juba kasutan,aga oli ka palju uut.
    Liikumist takistab vasaku jala luumurru oht ( metastaas). Parema jala metastaas on juba opereeritud ja kenasti kokku kasvanud.
    Tegemist on kroonilise leukeemillise lümfoomiga, mille vallandas minu arvates emotsiaalne låbielamine ja sellest tingitud stress.
    Aitåh abi ja toetuse eest !!! Iga hea møte on teretulnud .
    Tånades Kalli Merigan

  2. Kalli Merigan says:

    Tånud suure tøø eest ! Osa asju tulid tuttavad ette, kuid oli ka uut. Minu puhu on tegemist kroonilise leukeemillise lümfoomiga ja liikumist takistab vasaku jala luumurru oht( metastaas ), kuna lubatud surve kjalale on 25 kg. Parema jala metastaas on opereeritud ja luu kenasti kokku kasvanud. Haiguse vallandas minu arvates emotsionaalne låbielamine ja sellele jårgneb stress.
    Iga uus møte on teretulnud
    Tånud veelkord !
    Påikest ! Kalli Merigan

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *