Verev kukehari

VEREV Kukehari

Verev kukehari (punane kukehari ehk Sedum telephium L.Sedum purpureum L. Schuit).

Mitmeaastane, kõrgusega 20-80 cm, lihakas rohttaim, tõusvate tugevate vartega ning punakasroheline. Lehed piklikud, on veidi sissepoole kõverdunud ja hambulised ning lihakad. Juured mugulataolised ning lähevad üle peenikesteks juurteks. Õied väikesed, punakasroosad ja on kokkukorjunud varte tippu tihedasse kännas õisikusse. Õitseb augustis ja septembris. Verev kukehari pole mürgine, seda võivad kasutada ravimise, tervendamise ja profülaktika eesmärgil nii lapsed, vanurid ja täiskasvanud. Tervendamiseks kasutatakse kõiki taime osi, eelkõige õisi ja ürti.

KAS TEADSID
• Ravi eesmärgil kasutas seda taime juba Hippokrates.
• Bõliinade järgi raviti muistsel ajal halvatusest terveks vene vägilane Ilja Muromets.
• Venemaal peetakse verevat kukeharja aaloe analoogiks.
• Võrreldes teiste kukeharja liikidega (ligikaudu 500 nimetust), ei teki vereva kukeharjaga ravimisel vastunäidustusi. Eriti mürgised on kukeharja liigid kollaste õitega.
• Verev kukehari on jäneste maiuspala.
• Lapsed armastavad närida seda taime selle meeldiva, hapuka maitse pärast.
• Suurepärane meetaim – mesilased on lausa kobaras selle peal. Eritab nektarit isegi kuivadel ilmadel ja hilissügisel. Mesi verevast kukeharjast on kullakollast värvi.

VEREV KUKEHARI KOOSTIS
Taim sisaldab palju selliseid asendamatuid aminohappeid nagu aspargiinhape ja glutamiinhape; süsivesikuid (sahharoos, fruktoos, glükoos, tärklis); flavonoidseid glükosiide; kvertsetiini; kempferooli; isoramnetiini; müritsetiini; kofeiini; klorogeenhapet; tsünariini; kumariini; parkaineid; orgaanilist sidrun-, õun-, oblika- ja merevaiguhapet; lima; kiudaineid; vitamiine A, C ja teisi bioaktiivseid aineid. Makro- ja mikroelemente 100 grammis kukeharjas: kaltsium (2,4 g), kaalium (2,2 g), mangaan (1,7 g), raud (20 mg), magneesium (11 mg), vask ( 71 µg), tsink (28 µg), kroom (16 µg), alumiinium (22 mg), baarium(288 µg), vanaadium (9 µg), seleen(686 µg) ja boor (14 µg). Pärast põletamist jääb alles 8,7% tuhka. Kontsentreerib endas strontsiumit, seleeni, baariumit ja vaske. Kukeharjas sisalduv keeruline orgaaniliste karboon- ja aromaatsete hapete kompleks moodustab tugeva bioaktivaatori, mis stimuleerib biokeemilisi protsesse inimese organismis, toimib üldtugevdavalt, aktiveerib immuunsüsteemi vähivastaseid kaitsejõude ja aitab välja ravida mitmeid haigusi.

FARMAKOLOOGILISED JA RAVIVAD OMADUSED
• Mõjub toniseerivalt ja üldtugevdavalt. Hästi aitab kahheksia puhul, suurendab jõudlust, parandab kohanemist pikaajalise töötamise puhul.
• Võimas (ühes aaloega, kalanhoega, mesikaga ja mooruspuuga) biogeenne stimulaator, tugevdab ja stimuleerib ainevahetust.
• Normaliseerib mao sekretoorset tegevust; on lahtistava ja diureetilise toimega.
• Suurendab valkude regeneratsiooni; kiirendab ainevahetusprotsesse kudedes ja nende taastumist, kiirendab luude kokkukasvamist luumurdude puhul.
• Aitab taastada hormonaalset fooni.
• Stimuleerib vereloomet, parandab vere koostist, suurendab valkude üldist sisaldust ning albumiinide, globuliinide ja fibrinogeeni sisaldust veres.
• Hea põletikuvastane vahend, eriti suguelundite põletike puhul.
• Mõjub valuvaigistavalt, eriti liigesehaiguste puhul.
• Kasvatab kinni sisselõikeid, vanu haavu, põletushaavu.
• Hästi puhastab veresooni naastudest ja liigsest kolesteroolist.
• Tugeva mikroobidevastase toimega ja võib isegi asendada mõningaid antibiootikume, kui nendega mikroobid on harjunud.
• Peatab verejookse, isegi tugevaid emaka verejookse, kui ei aita tabletid või süstid.
• Üks parimaid vahendeid potentsi taastamiseks ja tugevdamiseks, erektsiooni fikseerimiseks.
• Aitab ravida nahahaigusi (ekseem, psoriaas, neurodermiit), troofilisi haavandeid, veenilaiendeid, soolestiku haiguseid, sigimatust, astmat, bronhiiti, reumat ja epilepsiat.

VÄHIVASTANE TOIME
• Surub alla vähi teket, pidurdab vähi arengut ja metastaaside teket juhtivate geenide tööd ning nende aktiivsust.
• Suurendab organismi immuunsüsteemi vähivastase kaitse elementide hulka ja normaliseerib nende kooseisu.
• Stimuleerib endogeensete biostimulaatorite sünteesi, tugevdades immuunsüsteemi vähivastast kaitset ja suurendades selle aktiivsust mis tahes tüüpi vähkkasvajate puhul.
• Vähivastase tegutsemise aktiivsuse poolest ületab teiste taimede toimet ja sealjuures ei mõju toksiliselt.
• Vähkkasvajate ravimise eesmärgil on vaja päeva jooksul tarvitada vereva kukeharja veetõmmist. Võtta 1 sl kuivatatud ürti, valada termosesse selle peale 1 klaas keevat vett ja lasta tõmmata 4 tundi. Tarvitada 50 ml kaupa 3-4 korda päevas enne sööki. Tarvitada kolm korda päevas enne sööki 1 -2 sl taimemahla, mida on lahjendatud pooleks veega. Kasvajale või naha peale kohas, mille all asub vähikolle: 1) panna peale määret purustatud ürdist või taime tõmmises niisutatud kompressmähis; 2) määrida peale kukeharja pulbrist, searasvast, taruvaigust ja meest tehtud salvi. On eriti tõhus rinna- ja suguelundite vähi puhul. Aitab ka leukooside vastu võitlemisel.

VEREVA KUKEHARJA PREPARAATIDE VALMISTAMINE JA KASUTAMINE MAHL.
Soodavees (1-2 tl soodat 1 l vee kohta) pestud taimeürdist pressida (mahlapressi või hakklihamasina ja marli abil) välja mahl. Mahla võib lahustada keedetud veega võrdses koguses. Vajadusel mahla säilitamiseks võib sellele lisada 20% viina. Tarvitada 2-3 sl kaupa 3 korda päevas enne sööki. Kasutatakse põletike, parodontoosi, maohaavandite, sigimatuse ja epilepsia puhul.

VEETÕMMIS ÕITEST, LEHTEDEST JA VARTEST
2-3 sl kuivatatud ürti panna termosesse ja valada peale 2 klaasi keevat vett ning lasta tõmmata 4 tundi. Tarvitada 0,5 klaasi kaupa 4 korda päevas enne sööki. Kasutatakse üldise nõrkuse; mao- või soolte valude; psüühikahäirete; neeru-, põie- ja kopsuhaiguste; kõrge vererõhu; impotentsuse puhul. Stimuleerib südame tegevust, tõstab selle toonust südame isheemiatõve puhul.

VIINATÕMMIS
1 Pestud taim koos juurtega lasta läbi hakklihamasina või hästi peenestada, segu panna pudelisse ja valada peale viin vahekorras 1 : 5. Lasta tõmmata pimedas kohas 7 päeva ja seejärel kurnata. Tarvitatakse 1 sl 3 korda päevas enne sööki ja juua peale natuke vett. Väga hästi toimib impotentsuse ja tugevate emaka verejooksude puhul. On tähelepandud, et juba pärast paar korda tarvitamist aitab kliimaksi puhul, kui ei aita enam tabletid ja süstid.

VIINATÕMMIS 2
Taimemahl segada viinaga vahekorras 1 : 1. Tarvitada pikaajaliselt 1 tl 3 korda päevas pärast igat sööki. Annab jõudu ja pikendab eluiga. Kuum kompressmähis. 3 sl peenestatud lehti keerata marli sisse, muljuda pehmemaks ja lühiajaliselt (1-2 minutit) kasta keevasse vette või piima. Teha kuumalt kompressmähist valutavale kohale. Kasutatakse reuma, podagra ja artriidi puhul.

KEEDIS LEHTEDEST JA ÜRDIST
4 sl peenestatud kuivatatud lehti või/ja taimeürti paigutada kastrulisse, valada peale 2 klaasi vett ja keeta 3-4 minutit nõrgal tulel ning lasta tõmmata 2 tundi. Tarvitada 0,5 klaasi kaupa 4 korda päevas impotentsuse puhul.

KEEDIS VÄRSKETEST LEHTEDEST
Keedis värsketest lehtedest. 2 sl peenestatud lehti paigutada kastrulisse, valada peale 1 klaas vett, viia keemiseni ja keeta 20 minutit ning seejärel kurnata. Tarvitada 0,3 klaasi kaupa 2-3 korda päevas enne sööki külmetuse puhul. MÄÄRE Segada kokku sea sisemine rasv, taimepulber ja mesi võrdselt ning keeta määret (vt allpool). Tarvitatakse määrimiseks luumurdude, haavade, haavandite ja ohatise puhul.

PULBER
Korjata taimeürti õitsemise ajal ja panna hoiule külmemasse (kõige parem ligikaudu 4 0C) ja pimedasse kohta 5–15 päevaks (taimes tekivad täiendavad bioaktiivsed ained, sidrun- ja oblikahappe hulk suureneb (ligikaudu kahekordistub). Edaspidi kuivatada ja pulbristada kohvimasinas. Tarvitatakse puisteseguna haavade, haavandite, põletuste, lööve ja vähihaavandite puhul. Võetakse sisse 0,5 tl koos meega neeru-, kopsu- ja südamehaiguste ning epilepsia puhul.

PREPARAADID MESINDUSSAADUSTEGA
• Verev kukehari, mesilasemapiim, mesi. Võtta 50 g taimepulbrit, 100 g mett, millesse on segatud 2 % mesilasemapiima. Komponendid segada.
• Epilepsia. Tarvitada 1-2 tl 3 korda päevas enne sööki. Ravikuur 3 kuud.
• Verev kukehari, mesi. Võtta 200 g värskeid taimelehti ja 100 g mett. Segada kokku ja teha blenderiga püreeks.
• Südametegevuse puudulikkus. Tarvitada 1 sl kaupa 20 minutit enne igat sööki.
• Verev kukehari, sea sisemine rasv, kamper, mesi. Võtta 50 g mett, 50 g taimepulbrit, 25 g kamprit. Searasv viia keemiseni, lisada pulber, kamper, panna veevannile ja hoida 1 tund, aeglaselt jahutada maha ja lisada mesi.
• Valutavad liigesed, podagra, vähk, epilepsia, psoriaas. Määrida kahjustatud kohti (epilepsia puhul kaela ja meelekohti) mitu korda päevas.
• Verev kukehari, viin ja mesi. Võtta värsket ürti, viina ja mett, kõike 300 g. Taim tükeldada, kõik segada kokku, paigutada külmkappi 14 päevaks, regulaarselt loksutada. Hoida külmkapis.
• Reuma, podagra, artriit. Tarvitada 1 sl paar korda päevas, määrida valulikele kohtadele mitu korda päevas.

PREPARAATIDE KASUTAMINE
• Vereva kukeharja tõmmised ja keedised toimivad ravivalt üldise väsimuse puhul pärast operatsioone; külmetuse; köha; pearingluse; südamepuudulikkuse; kõrge vererõhu; soolestiku-, kopsu-, neeru- ja põiehaiguste; psüühiliste häirete; sigimatuse; impotentsuse ja epilepsia puhul.
• Sisselõigete, mädanevate haavade, põletuste, ekseemi ja psoriaasi puhul kasutatakse vereva kukeharja pulbrit ja veetõmmiseid ning sellest valmistatud määrdeid. Aneemia, tugevate emaka verejooksude ja menstruatsioonide puhul toimib kõige paremini vereva kukeharja mahl.
• Hakkab immuunsüsteemi tugevdamine ja aktiveerimine ja parodontoos hakkab taganema, kui närida pikemat aega 1-2 kukeharjalehte päevas.
• Vigastatud kohti, määrdunud haavu loputada taimemahlaga, panna peale määret.
• Soolatüügaste, konnasilmade, paksendite, pärakusõlmede, soolade ladestumise eemaldamiseks ja haavade, lõigete, troofiliste haavandite ja sügeluse ning podagra ravimiseks panna kahjustatud kohtadele külm või kuum kompressmähiseid purustatud kukeharja lehtedest/ürdist. Regulaarsel tegutsemisel mittevajalikud moodustised lähevad heledamaks, kaotavad tundlikkuse ja pudenevad maha.

KASUTAMINE KULINAARIAS
Verev kukehari on söödav taim ja kasutatakse laialdaselt salatite, suppide ja omlettide tegemisel ning lisatakse taignasse igasuguste küpsetiste tegemisel. Lisatakse isegi magustoitudesse, näiteks korbi täidisesse koos õunte, kirsi ja/või kohupiimaga. Eriti kasulik on kasutada noori ülemisi lehti ja võrseid, sest nendes on kõige rohkem C-vitamiini. Värskeid lehti hapendatakse, nagu vähesoolaseid kurke.

KASUTAMINE KOSMEETIKAS
Verev kukehari kaitseb, rahustab, selgendab, tugevdab ja niisutab nahka ning taastab seda. Regulaarsel kasutamisel on võimeline kõrvaldama lamedad paksendused, pigmendi- ja tedretäpid nahalt. Hästi aitab nahal taastuda päikesepõletuse järel. Vereva kukeharja värske püreega või mahlaga tehakse maske koos mee, sidrunimahla ja õunapüreega. Nagu tavaliselt, hoitakse maske nahal 15–20 minutit ja seejärel eemaldatakse märja salvrätikuga.

Ülevaate koostas: Virgo Mihkelsoo. Autoriõigustega kaitstud ©, 2014. a. Toimetatud tekst on avaldatud septembris 2014.a. http://www.remedyway.ee

Virgo Mihkelsoo

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *