Audiitori arvamus RemedyWay tegemistest ja gluteenivabast märgist

GV märgi amtelik üleandmine

Märgi kasutamise eeldus oli edukalt läbida sertifitseerimisprotsess vastavalt AOECS standardile. Auditi viis läbi Bureau Veritas Eesti OÜ 4. augustil 2017. Sertifitseerimise ettevalmistamisega koostöös Eesti Tsöliaakia Seltsiga alustati aga juba rohkem kui poolteist aastat tagasi. Euroopa litsentseerimissüsteemis tähendab audit tehase ja toote AOECSi standardi nõuetele vastavuse põhjalikku kontrolli. Audit on korduv ja tehakse tootmisettevõttes kohapeal, et säilitada ja parandada toiduohutust ning kvaliteeti.

Lühidalt öeldes peab ettevõte rakendama ohu analüüsi ja kriitilise kontrollpunktide süsteemi (HACCP), mis omakorda sisaldab riskianalüüsi gluteenisisalduse seisukohalt terve tootmisprotsessi käigus (tootmine, ladustamine, transport ja käitlemine). Väga oluline on, et gluteeniga ristsaastumine on välditud kogu käitlemisahelas.

Gluteenivabade toodete puhul vastavalt AOECS standardile gluteeni sisaldus ei tohi olla üle 20 mg/kg kohta tarbijateni jõudvas lõpptootes. See on imeväike kogus, kuid võib põhjustada reaalset ohtu nende inimeste tervisele, kellel on gluteeni talumatus. See ei ole kvaliteedi kõrvekalle, vaid oht tervisele! Seega tuleb igat etappi alates tooraine vastuvõtust kuni pakendamisprotsessini hinnata kriitiliselt ning ettevõte peab tagama nõuetele vastavuse iga partii puhul.

Analüüsid kõikidest märki kandvatest toodetest tuleb teha sõltumatus akrediteeritud laboris R5-sandwich-ELISA (Mendezi meetod) meetodil. Lisaks on tootmises kasutusel täiendavad testid partiide põhiselt gluteeni sisalduse määramiseks. Kõik selleks, et oleks tagatud kõikides partiides toote ohutus.

RemedyWay ei ole lihtsalt tavapärane tootmisettevõte, kes on AOECS standardi nõuded rakendanud. Tegemist on pereettevõttega, kes on tatra kasvatusega tegelenud juba üle 20 aasta. Hoopiski suurem positiivne aspekt on ettevõtte omanike Virgo ja Ludmilla Mihkelsoo ning nende tütre Nelly Vahtramaa pikaajaline teadustöö tervisliku toitumise valdkonnas. Välja on antud mitmeid raamatuid ja artikleid seoses tatra, ravimtaimede ja mesindussaaduste tarvitusele võtmisega tervendamise ning ravi eesmärgil. See annab lisagarantii, et tootmises teatakse miks on nõuded kehtestatud ja milleks on neid nõudeid vaja täita.

 

Reet Ruuto, Bureau Veritas Eesti OÜ

09.08.2017

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *