Ljudmilla Mihkelsoo tehnoloogia tomatite kasvatamisel 

                                                                                Ülesehitus

  • Kasvuhoone muld kobestada, puhastada, teha mulda sügavik mahuti paigaldamiseks. Mahutiks võivad olla põhjata ja mõõtu lõigatud: ämbrid, kilekotid, kokkukeeratud niiskuskindlast materjalist torud. Antud juhul on kasutatud ära lõigatud ämbri ülemine osa nii, et ämbri kogukõrgus on umbes 20 cm, mahuliselt umbes 7 L. Süvendi põhja panna kõdunenud sõnniku kiht, seejärel puistada tuhka, peale  veidi head kasvumulda ( nt, „Matocard“ hobusesõnnikuga). Tasandada, kasta veega ja lõpuks lükata peale mahuti, nii et selle väljajäänud serva kõrgus oleks umbes 15-18 cm.
  • Mahuti ülejäänud kõrgus täidetakse kasvumullaga. Mulda teha süvend, mille põhja puistada veidi Matocard mulda, natuke tuhka ja vett. Panna süvendisse algul taim koos kasvutopsiga (et täpselt mõõta vajaliku süvendi suurus), tihendada selle ümber muld nii, et mahuti pinnast jääks umbes 6-8 cm sügavune tühimik. Võtta välja topsik, eraldada sellest taim, panna see lühiajaliselt (kuni taime ümber muld saab kõik niiskeks ja eralduvad õhumullid) veeämbrisse ja siis panna taim süvendisse. Tagada, et taim asuks sellisel sügavusel, et muld lõpuks kataks ka alumise varre osa kuni esimeste harulehtedeni ja üles jääks veel 2- 3 cm tühja ruumi. Lõpus puistada peale niiskuse kinnihoidmiseks  tatrakestade kiht, natuke pealt kasta, et taime juured  hästi ühineksid  kasvumullaga.
  • Tomati kasvamise käigus regulaarselt kasta taimi sooja veega (muld peab tatrakestakihi all olema alati niiske). Iga 3(4)-s kastmine peaks olema kahekordne, algul kasta veega, seejärel toiteainetega veega (nt, kanasõnniku leotisega 10:1).
  • Kasvuhoone luugid ja uksed sulgeda juba päevase välisõhu jahenemise alguse ajal.

                                           Mida  tehnoloogia annab?

  • Kasvuhoone mullapinnast kõrgemal olev mahuti osa on alati soojem (2-3 kraadi), kui muld sügavamal. See kõrgem osa hakkab kiiresti soojenema tänu kõrgele kasvuhoone temperatuurile ja akumuleerima päikeselt saadavat soojust.
  • Taimel kasvab rohkem juuri. Kõik juured töötavad korraga. a)juured asuvad kompaktselt; b) ka taime alumise osa varrele kasvavad juured; c) juured on tunginud sügavamale maasse kasvuhoone põhimullas asuvate toitainete juurde; d) juured saavad rohkem soojust, kiiremini vett ja toitaineid.
  • Taime juured saavad kergemini ja kiiremini varustada tervet taime veega ja toiteainetega, eriti kasvu alguses ja tomatite küpsemisel. Tomatite küpsemise ajaks jõuavad juured kasvada mahutist allapoole ja pääsevad ligi varundatud toitaineteni.
  • Kastevesi, liikudes mahutis allapoole (eriti toiteainetega vee puhul ka toiteained) on kiiresti kättesaadav korraga kõikidele juurtele. Kastmine on ökonoomne, vesi läheb otse juurtele. Mahuti alla paigutatud sõnnik hakkab kiiremini lagunema ja soojenema, lisab mahuti mullale soojust.Üleniisutamist ei teki, liigne vesi läheb mahuti serva alt välja kasvuhoone mulda.
  • Hästi sobib:
    – mitte soojendavate kasvuhoonete puhul, meie Eesti kliima puhul – külmad ööd, vahelduvad külma ja sooja perioodid, vähesed päikeselised päevad;
    – halbade ja niiskete kasvuhoone muldade puhul;
    – soovi puhul saada maksimaalselt vara esimene saak. Pole vaja oodata, kuni soojeneb ja kuivab kasvuhoone põhimuld, taime juured saavad areneda ja kasvada pinnast kõrgemal asuvas mullas. Sellel juhul mahuti värviks peaks olema soojust koguda aitav must värv.
  • Mugav on kasta ja kastmine edeneb kiirelt.
  • Tatrakestade multšist ei kasva umbrohi läbi.
  • Tulemuseks on väärtuslikum, rikkalikum ja kiirem saak.

P.S. Mahe toortatrakestade multš on müügil meie e-poes.