Teeseen meega on suurepärane tervendaja

Väljavõte RemedyWay isetervendamise seminaride materjalide/artiklite kogumikust “Isetervendamine: kunst ja praktika” (Koostajad Virgo Mihkelsoo ja Nelly Vahtramaa) alapeatükist 5.7. 

L
ühike tutvustus

Oma tervise eest hoolitseja, eriti haige inimene, peaks kindlasti soetama omale koduabiliseks teeseene – suurepärase ravitseja, kellest on kasu ka siis, kui arstiabi on raskesti kättesaadav.

Teeseen (Medusomyces Gisevi) ei ole üksik elusolend, vaid erinevate organismide (äädikahappebakterite ja pärmitaoliste seente) meduusitaoline kogum, välimuselt nagu 2–3 cm paksune seenekübar. Väärtuslik on ka veelahus, milles teeseen elab, kuna organismide ühisel tegutsemisel rikastub teeseenevesi hulgaliselt raviainetega. Teeseen on juba tuhandeid aastaid tuntud kui looduse meistriteos, „imerohi kõikide haiguste vastu“.

Aastaid tagasi elas teeseen pea igas peres, marliga kaetud kolmeliitrises purgis köögilaual. Teeseene õigel kasvatamisel ja hooldamisel on teeseenevees tunduvalt rohkem kasulikke ja raviomadustega aineid kui kõige kallimas vitamiinide-mineraalide kompleksis (doktor Ivan Neumõvakin, akadeemik, professor, kosmilise meditsiini arendaja). Maitselt ei jää teeseenevesi alla „kuulsaks saanud“ Coca-Colale. Viimasel ajal on huvi teeseene vastu igal pool maailmas kasvanud, seoses meditsiinis tekkinud ja areneva paradoksaalsusega, naturaalsete toiduainete suurema väärtustamisega, koduse isetervendamise võimaluste suurendamise vajadusega.

Teeseent tunti juba iidsetel aegadel, mitusada aastat e.m.a. Teeseent hakkasid esmalt kasutama teejoomist armastavad rahvad, Sri Lankalt (Tiibetist) levis see Hiinasse ja Indiasse, sealt Jaapanisse, Siberisse ja Euroopasse. Hiinlased nimetavad teeseenevett tervise ja pika elu eliksiiriks, mida nad kasutasid sageli seedeprobleemide ravimisel. Jaapanis kasutati teeseenevett saledana püsimiseks, tüügaste ja pruunide täppide kõrvaldamiseks näolt ja kehalt; teeseeneveega pesti juukseid nende tugevdamiseks, siidsuse ja läike tagamiseks, hallide juuste kõrvaldamiseks.Kesk-Aasias kasutati seda närvipingete maandamiseks, hemorroidide ja podagra esmasel ravimisel. Viikingid jõid teeseenevett enne lahingut jõu tugevdamiseks.

Hea õnne puhul võib teeseene juuretist saada naabri või mõne tuttava käest. Teeseene juuretist ja ka erinevate tervendavate ning organismi tugevdate omadustega värsket teeseenevett saab tellida aadressil http://www.amazon.co.uk/Happy-Kombucha-Large-Scoby. Teeseen saadetakse kohale värskena või kuivatatuna, seda saab ise kodus kasvatada. Seene moodustamiseks on algselt vaja mikroorganisme õhust ja taimede pinnalt, kasvufaktoreid puriine, C- ja B-grupi vitamiine, aminohappeid ja süsivesikuid. Tees ongi kõige rohkem puriine. Kõige õigem ja jõulisem teeseen kasvatatakse mustast teest ja kibuvitsa veetõmmisest. Seene toidulahuseks tuleb kasutada keedetud vett, milles peale keetmist on vähem seene kasvu takistavaid mineraale, kaltsiumi ja kaaliumi. Ühe liitri vee kohta on reeglina vaja 100 g suhkrut ja 10 g musta tee purustatud lehti.

Teeseene moodustamine ja kasvatamine

100 g kibuvitsamarju panna termosesse, valada peale 1 l kuuma keedetud vett ja lasta tõmmata 5 päeva. Siis pesta 3-liitrine purk soodaveega ja lasta sellel ise kuivada. Panna 6 tl musta tee purustatud lehti teise 3-liitrisesse purki, valada peale 2,5 l kuuma keedetud vett, lasta tõmmata ja jahtuda, tõmmis kurnata ja lisada teele 200 g suhkrut. Valmis lahus valada välja eelnevalt pestud 3-liitrisesse purki ja lisada termosest kurnatud kibuvitsatõmmis. Klaaspurk katta pealt marliga ja paigutada sooja kohta nii, et sellele ei satuks peale päikesekiiri. 3–4 päeva pärast hakkab lahuse pinnale tekkima õhukene seenealge. 10–20 päeva pärast hakkab veelahuse värv muutuma ja ta hakkab meeldivalt lõhnama. Seen vajab lõplikuks väljaarenemiseks 30–40 päeva. Valmis seen, mis on 2-3 sentimeetri paksune ketas, paigutada ümber teise, eelnevalt pestud 3-liitrisesse purki ja valada peale uus toitelahus. Esimese purgi vedelikku võib juba kasutada joogina. Teises purgis valmib kasutamiseks kõlblik seenevesi 5–7 päevaga – siis on ta kõige meeldivama maitsega. Tugevate tervendavate omadustega teeseenevee saamine võib võtta aega 1–2 kuud.

Juba aastasadu tagasi pandi ka Euroopas tähele, et regulaarne teeseenevee tarvitamine parandab tunduvalt inimeste tervist. Mõnesaja aasta eest nimetasid meie esivanemad teeseent imeseeneks ning kasutasid teeseenevett laialdaselt erinevate haiguste ravimisel. Teeseenevett peeti üheks paremaks kõhukinnisuse vastaseks vahendiks, see aitas vanuritel edukalt ateroskleroosiga võidelda.

Seenekultuuri tuleb edaspidi hoida valges soojas kohas, kus temperatuur 25–30 C. Aegajalt kergitada marlit, et seen saaks hapnikku ja lisamikroobe. Kui temperatuur langeb 16–17 C piirini, võivad lahuses hakata arenema vetikad. Pärast seenevee eemaldamist tuleb alati koheselt lisada seenele samas koguses uut toitelahust, et purgis oleks stabiilselt 2,5 l vedelikku.

Seenevett võib säilitada toasoojas või jahedas ruumis hariliku kaanega suletud nõus. Suurema koguse korral võib joogi villida klaaspurkidesse või pudelitesse ja sulgeda õhukindlalt. Purgikaaned või korgid keeta läbi, nende sisepind katta vahakihiga. Jook on riknenud ega kõlba juua vaid siis, kui pinnale on tekkinud rohekas hallitus.

Regulaarselt, 10–12 päeva tagant tuleks seenele korraldada „saunapäev“ – valada seen purgist välja ja pesta külma keedetud veega. Seejärel, pärast 5- minutilist kuivamist, paigutada seen uude puhtasse purki ja lisada toitelahus. Kui seen on kasvanud liiga paksuks, võib 1–2 ülemist kihti eemaldada.

Teeseene toitevesi
Seenevee koostist ning seeläbi tema tervendavaid ja ravivaid omadusi saab reguleerida toitevedeliku kooseisu muutmisega.

Esiteks, toiteveele lisatakse naturaalset mett. Mees on palju vitamiine, mikroelemente ja bioaktiivseid aineid, mis tugevdavad meeseene kasvu ja rikastavad toitevee kooseisu. Aktiivsemalt kasvab teeseen teelahusega, millele on lisatud 5% suhkrut ja 5% mett. Suurema hulga mee sisaldus toitevedelikus hakkab pärssima seene kasvu ja selle elutegevust.

Teiseks, toiteveeks võib ka võtta teevee ja vastavate ravimtaimede veetõmmiste segu, ligikaudu segatuna pooleks. Näiteks, kurgupõletiku puhul lisada naistepuna- ja sajalilletõmmist, kõrge vererõhu puhul jänesekäpa ja veisesüdamerohu segu, neeruhaiguste puhul teeleheseemnete, südame-veresoonkonna haiguste puhul tatraõie ja -ürdi tõmmiseid. Panna 2 sl vastavat segu 1,5 l termosesse, valada peale 1,5 l keevat vett, lasta tõmmata. 12 tunni pärast segada veetõmmis kokku teeveega, lisades suhkru ja mee segu. Tõmmiseid võib valmistada superravimtaimedest (vt kogumiku ptk 6.3), veel diagnoosimata haiguste puhul kasutada universaalse toimega ravimtaimi (vt ITK, ptk 4, lk 111).

Kolmandaks. Tarvitavale teeseeneveele lisada alati 1 tl naturaalset mett. Teeseeneveele saab tervendavaid lisaomadusi juurde tuua ka erinevat tüüpi mee, näiteks tatraõiemee, pärnamee, kanarbikumee, valikuga. Mett tuleb seeneveele lisada vahetult enne tarvitamist.

Teeseenevee koostis

Teeseen muudab kasvades ja oma elutegevuse tulemusena veelahuse kasulikumaks, lisades seal algselt olevatele ainetele juurde oma ainevahetuse vaheprodukte, oma elutegevuseks vajalikke sünteesituid aineid. Standardse toitelahuse puhul (tee ja suhkur) sisaldub teeseenevees üle kümne erinevat tüüpi happe (sh äädik-, glükoon-, fosfor-, sidrun-, oblik-, piim-, püroviinamarja- jt happed), parkaineid ja värvaineid, hulgaliselt ensüüme, mineraale (kaalium, kaltsium, mangaan, fosfor, tsink, jood), äädikhappebakterid, bioaktiivsed ja antibiootikumitaolisi aineid. 100 g teeseenevett sisaldab mitmeid vitamiine: A (0,1–0,18 mg), B1 (0,1 mg), B2 1,1 mg, B3 1 mg, 0,1 mg, B9 0,27 mg, B12 0,005 mg, D 0,05 mg, C (0,65 mg – 4,4mg). Koostis sõltub seenevee rikastumise ajast. Näiteks C-vitamiini puhul esiletoodud väärtused vastavad 15-päevasele ja 6-kuulisele seeneveele.

Kui toiteveele lisatakse tatramett (vt koostist kogumiku art 6.6) või taimede tõmmiseid (vt supertaimede koostist ja omadusi kogumik, art 6.3), siis rikastub seenevesi vitamiinide, mikroelementide, aminohapete ja teiste ainetega, tunduvalt suurenevad seenevee tervendavad ja ravivad omadused.

Teeseenevee tervendavad ja ravivad omadused

Alljärgnevalt on esitatud lühike ülevaade võimalikest teeseenevee omadustest. Milliseid tervendavaid omadusi annavad seenevees sisalduvad vitamiinid ja mineraalid, vt ITK, ptk 3, tabelid 3 ja 5. Teevees sisalduvad happed aitavad ravida mitmeid haigusi. Teeseenevesi tervendab organismi terviklikult, nii füsioloogilist, füüsilist kui ka vaimset poolt (Günther W. Frank. „Kombucha – Healthy Beverage and Natural Remedy from the Far East“. Germany, W. Ennsthaler, 1995). Peale 1964. aastat, kui doktor Rudolf Sklenar sai Saksamaal patendi teeseenele kui ainevahetuse normaliseerimise vahendile, hakkas teeseenevesi levima ametliku ravivahendina (Rudolf Sklenar „An outstanding natural Remedy is the mushroom beverage named Combucha, which acts detoxifying in every regard and which dissolves microorganisms as well as cholesterol”. Experiential Healing Science, 1964).

Teadlaste uuringud näitavad, et teeseeneveel on suurepärased antibakteriaalsed ja antimikroobsed ning antibiootikumile sarnased omadused.

  • Teeseen hävitab isegi selliseid vägevaid mikroorganisme nagu Staphylococcus aureus, Shigella sonnei, Escherichia coli, Aeromonas hydrophila, Yersinia enterolitica, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter cloacae, Staphylococcus epidermis, Campylobacter jejuni, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Bacillus cereus, Helicobacter pylori (1. C.J Greenwalt et al. „Determination and Characterization of the Antimicrobial Activity of the Fermented Tea Kombucha. „LWT – Food Science and Technology. Volume 31, Issue 3, April 1998, Pages 291–296. 2. Guttapadu Sreeramulu et al. „Kombucha Fermentation and Its Antimicrobial Activity“ J. Agric. Food Chem., 2000, 48 (6), pp 2589–2594). Samas jääb soolestikus elav kasulik mikrobioom terveks. Arvatakse, et teeseen toimib selektiivselt ainult patogeensetele bakteritele ja mikroorganismidele tänu selles olevatele hapetele, äädikale, erilistele bakteritele või hoopis teistmoodi toimivatele antibiootikumidele – senini tuntud antibiootikumid oleksid hävitanud ka teeseene enese.
  • Regulaarsel tarbimisel hävitab seenevesi soolestikus kahjulikud bakterid. Juba mõned päevad pärast seenevee regulaarset tarbimist kaovad kõhupuhitus, väljaheite halb lõhn jne. Kui seeneveega regulaarselt suud loputada, hävivad põletikke tekitavad bakterid ninakoopas ja suus, eriti hästi aitab see angiini puhul.

Teeseenevees sisalduvad ained (vt kogumiku art 8.11) aitavad ennetada diabeedi teket ja seda ravida (doktor E. Arauner).

Teeseenevees sisalduvad mikroorganismid muudavad organismi kuhjunud kahjulikud ained kergesti seedivateks ja väljaviidavateks.

Teeseen_RemedyWay_loodusravi_blogi

Teeseenevesi vähendab kehakaalu. Regulaarsel tarbimisel parandab ainevahetust, takistab rasva moodustamist. Juuakse 1 kl teeseenevett 2 korda päevas 4-nädalaste kuuridena.

Seenevesi taastab veresoonte seinu, tugevdab ja muudab elastseks südame-, neeru- ja ajuveresooni (Dr. Maxim Bing). Parandab südame-veresoonkonna tööd, normaliseerib verevarustust, takistab ateroskleroosi arenemist, kõrvaldab skleroosi tõttu tekkivad valud (H. Irion, W.Heubner, M. Zubov). Teeseenevesi aitab normaliseerida vererõhku, kui tarvitada 0,5–1 kl seenevett 3 korda päevas 1–2 tundi enne sööki (G, Barabantžik).

Teeseenevees sisalduvad ained aitavad ravida vähki (vt kogumiku art 8.13), selle andmine vähihaigetele aeglustab juba olemasolevate vähirakkude arengut, katkestab uute metastaaside tekke, pidurdab kaalukaotust ja üldise heaolu langust (arst Valentin Köhler). USA president Ronald Reagan paranes maovähist, tarvitades iga päev ühe liitri teeseenevett. Ka kirjanik Aleksandr Solženitsõn, kes tarvitas seenevett regulaarselt, sai lahti maovähist ja metastaasidest…

Loe tervet peatükki 5.7 “Teeseen meega on suurepärane tervendaja” raamatust „Isetervendamine: kunst ja praktika“. Artiklis on palju retsepte, kuidas kasutada teeseent erinevaks otstarbeks, sh kosmeetikas ja juuksehoolduses.

Teeseene saadavus:
1. Teeseent saad ise kasvatada – loe ülal olevat õpetust.
2. Telli üle Eesti. Kontakt Ülle Telling, ylle.telling@gmail.com, Tel: 5531067

Viidete tähendused:
Kogumik – raamat “Isetervendamine: kunst ja praktika”
ITK – raamat “Isetervendaja käsiraamat” I osa

Virgo Mihkelsoo

Vasta

Your email address will not be published. Required fields are marked *