-
Toortatrajahust küpsistest põhjal küpsetamata kodujuustu-valge šokolaadi kook mustikategaKakaoga tatraküpsised, soolakas kodujuust, magus valge šokolaad ja metsamari mustikas suudavad selles küpsetamata koogis imehästi toimiva maitsekoosluse moodustada. Lisaks sellele on kook ka gluteenivaba tänu Täkumetsa toortatrajahust küpsistele. Need on imehead, pitsilise õhulise stuktuuriga krõbedad küpsised, mida mõnus niisama krõbistada, kuid millest saab ka koogipõhja valmistada. Kakaoküpsised on supermaitsev krõbistamine ja koostist vaadates ei ole kohe mitte millegi üle võimalik nuriseda. Sobivad hästi ka neile, kes ei saa või ei taha gluteeniga küpsetisi süüa.Tulles aga koogi juurde tagasi, siis tatraküpsistele katteks on sätitud täidis, kus kodujuustu, vahustatud koort, valget mustikatega šokolaadi ning mõned head peotäied metsamustikaid. Valge šokolaadina on kasutatud mustikatega valget šokolaadi, mis siis koos värskete mustikatega annavad kokku kahe erineva mustika tekstuuriga lisandi. Kui valmistad kooki kuumal päeval või soovid seda suvepeol serveerida, siis tasub täidisesse lisada ka pisut želatiini, et kook soojas liiga pehmeks ei muutuks. Seega kui tahad, et kook seisaks hästi vormis, võid lisada selle koguse peale 2-3 lehte želatiini. Sega želatiinisegu lahustunult lihtsalt vahukoore sisse.
Küpsetamata kodujuustu-valge šokolaadi kook mustikatega toortatrajahust küpsistel põhjalKogus: 8-10-le (paras valmistada 22-24 cm vormi)Koogipõhi:150 g Täkumetsa tatrajahust küpsiseid70 g võid, sulatatunaKodujuustu-valge šokolaadi täidis:600 g kodujuustu2 dl 35%-list koort300 g valge šokolaadi mustikatega1 tl vanillisuhkrutpaar peotäit mustikaidkaunistamiseks värskeid marjuKoogipõhja valmistamiseks purusta küpsised köögikombainis või blenderis. Lisa sulatatud või ja suru siis küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Vajuta koogipõhi näppude abil tugevalt kinni.Täidise jaoks vahusta koor. Kodujuustu võid eelnevalt purustada peenemaks. Selleks tõsta kodujuust blenderisse ja töötle ühtlasemaks. Sulata vesivannil tükeldatud valge šokolaad. Sega kokku vahustatud koor, purustatud kodujuust ja vanillisuhkur. Nirista pidevalt segades sisse valge šokolaad ja lisa siis ka mustikad. Kalla täidis koogivormi tatraküpsistest põhjale ja aseta jahedasse mõneks tunniks kuni üle ööl. Enne serveerimist kaunista värskete marjadega.Hoia jahedas, et kook pehmeks ei muutuks. Naturaalselt kääritatud toortatraleibToortatar on juba mõnda aega meie poodides võidukäiku teinud ja, tänu taevale, järjest rohkem hakanud asendama seda tumedat röstitud tatrakruupi, mis nõukaaja pärandina meil vahepeal tatramonopoli enda kätte haaras. Kodumaine mahetoodetud toortatar on hoopis teine tera nii otseses kui kaudses mõttes. Kusjuures tean päris mitut inimest, kes oma tatrapõlguse on minetanud peale toortatraga tutvumist.
Kas aga teadsid, et tatratangu peetakse lausa tangude kuningannaks ning tatar oma toiteomadustelt võib asendada lihatooteid. Tatar on B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja mikroelementide sisalduse poolest esimesel kohal võrreldes teiste kõrrelistega. Seega tasuks tatart oma toidulaual aukohal hoida ja tatratoite oma menüüsse julgelt võtta.Kui armastad toortatart, siis tasuks kindlasti proovida kääritatud tatraleiba, mis kerkib ilma kergitusainet lisamata loomulike käärimisprotsesside tulemusena. Sellise leiva valmistamine ei ole keeruline, küll nõuab see parajalt aega ja pisut planeerimist, kuna loomulik käärimisprotsess lihtsalt vajab piisavalt aega. Tasuks on samas hästi mõnusa maitsega leib, mida süües saad mitu päeva järjest tatratoite oma laual hoida. Esialgu on leib maitsev niisama süües, hiljem võib viilud rösterist läbi lasta, et krõbe koorik leivale tekitada.
NB! Toortatraleiva valmistamisel kasuta kas plastist või klaasist kaussi ja segamiseks kas puulusikat või silikoonspaatlit. Naturaalne kääritus ei armasta metalli ja seega proovi vältida metallnõusid. Pärmivaba naturaalse kääritusega toortatraleibKogus: 1 päts400 g toortatartatangu2-2,5 dl vett + leotamiseks1-2 sl mett või agaavisiirupit1 tl soolapäevalille- ja linaseemneidvõid vormi määrimiseksEsmalt pane tatratang veega kaetult 6-8 tunniks seisma. Loputa siis sõelal hästi hoolega läbi ja nõruta kuivemaks. Tõsta blenderisse, lisa ka vesi ja töötle ühtlaseks massiks. Tulemiseks peaks olema paksema hapukoore paksusega tainas. Kalla tainas kaussi, kata rätikuga ja jäta umbkaudu 12 tunniks sooja kohta hapnema. Selleks sobib hästi põrandaküte või ka kergelt soojendatud ahi (mitte üle 40 kraadi). Kerkinud tainast annavad märku taina sisse tekkinud õhumullid. Sega nüüd juurde mesi või agaavisiirup, sool ja seemned. Sega läbi ja kalla kas siis küpsetuspaberiga vooderdatud või võiga määritud leivavormi. Jäta veel 1-2 tunniks kerkima. Tõsta siis eelkuumutatud ahju 170-180 kraadi juures ca 45 minutiks. Valmis leib kalla vormist välja, et kondensvesi seda niiskeks ja nätskeks ei muudaks. Leivavalmistamise puhul olen ise kasutanud seda skeemi, et esimene leotus (mis peaks olema 6-8 tundi) jääb ööseks ehk siis enne kui magama lähen, kallan tatrale vee peale ja hommikul loputan läbi, püreestan ning pikk kääritus jääb siis päeva peale. Kui näiteks kell 8 hommikul käärima panna, siis õhtul kell 8 on tainas ilusti mullipitsiline. Tunnike-paar veel vormis kerkimist ja siis ahju ja saabki õhtuks toa leivalõhna täis. Teine variant on alustada leivategu näiteks kell 12 päeval. Siis saab kruubi paisutamiseks vajalik aeg täis ca kell 8 õhtul ja pikk kääritusaeg jääb siis öö peale. Hommikul ärgates saab siis veel vormis leiba veidi kergitada ja siis leiva ahju küpsema pista.
Naudi seda mõnusat ja väga tervislikku leiba kas või ja juustuga või muu meelepärase kattega. Parim on leib värskelt ja soojalt, aga hiljem väga mõnus ka kergelt krõbedaks röstituna.
-
Toortatar on juba mõnda aega meie poodides võidukäiku teinud ja, tänu taevale, järjest rohkem hakanud asendama seda tumedat röstitud tatrakruupi, mis nõukaaja pärandina meil vahepeal tatramonopoli enda kätte haaras. Kodumaine mahetoodetud toortatar on hoopis teine tera nii otseses kui kaudses mõttes. Kusjuures tean päris mitut inimest, kes oma tatrapõlguse on minetanud peale toortatraga tutvumist.
Kas aga teadsid, et tatratangu peetakse lausa tangude kuningannaks ning tatar oma toiteomadustelt võib asendada lihatooteid. Tatar on B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja
mikroelementide sisalduse poolest esimesel kohal võrreldes teiste kõrrelistega. Seega tasuks tatart oma toidulaual aukohal hoida ja tatratoite oma menüüsse julgelt võtta.
Ma ise kibelesin juba mõnda aega proovima kääritatud tatraleiba, mis kerkib ilma kergitusainet lisamata loomulike käärimisprotsesside tulemusena. Sellise leiva valmistamine ei ole keeruline, küll nõuab see parajalt aega ja pisut planeerimist, kuna loomulik käärimisprotsess lihtsalt vajab piisavalt aega. Tasuks on samas hästi mõnusa maitsega leib, mida süües saad mitu päeva järjest tatratoite oma laual hoida. Esialgu on leib maitsev niisama süües, hiljem võib viilud rösterist läbi lasta, et krõbe koorik leivale tekitada.
NB! Toortatraleiva valmistamisel kasuta kas plastist või klaasist kaussi ja segamiseks kas puulusikat või silikoonspaatlit. Naturaalne kääritus ei armast metalli ja seega proovi vältida metallnõusid.
Pärmivaba toortatraleib:
Kogus: 1 päts
400 g toortatart
2-2,5 dl vett + leotamiseks
1-2 sl mett või agaavisiirupit
1 tl soola
päevalille- ja linaseemneid
võid vormi määrimiseks
Esmalt pane tatratang veega kaetult 6-8 tunniks seisma. Loputa siis sõelal hästi hoolega läbi ja nõruta kuivemaks. Tõsta blenderisse, lisa ka vesi ja töötle ühtlaseks massiks. Tulemiseks peaks olema paksema hapukoore paksusega tainas.
Kalla tainas kaussi, kata rätikuga ja jäta umbkaudu 12 tunniks sooja kohta hapnema. Selleks sobib hästi põrandaküte või ka kergelt soojendatud ahi (mitte üle 40 kraadi). Kerkinud tainast annavad märku taina sisse tekkinud õhumullid.
Sega nüüd juurde mesi või agaavisiirup, sool ja seemned. Sega läbi ja kalla kas siis küpsetuspaberiga vooderdatud või võiga määritud leivavormi. Jäta veel 1-2 tunniks kerkima. Tõsta siis eelkuumutatud ahju 170-180 kraadi juures ca 45 minutiks.
Valmis leib kalla vormist välja, et kondensvesi seda niiskeks ja nätskeks ei muudaks.
Leivavalmistamise puhul olen ise kasutanud seda skeemi, et esimene leotus (mis peaks olema 6-8 tundi) jääb ööseks ehk siis enne kui magama lähen, kallan tatrale vee peale ja hommikul loputan läbi, püreestan ning pikk kääritus jääb siis päeva peale. Kui näiteks kell 8 hommikul käärima panna, siis õhtul kell 8 on tainas ilusti mullipitsiline. Tunnike-paar veel vormis kerkimist ja siis ahju ja saabki õhtuks toa leivalõhna täis. Teine variant on alustada leivategu näiteks kell 12 päeval. Siis saab kruubi paisutamiseks vajalik aeg täis ca kell 8 õhtul ja pikk kääritusaeg jääb siis öö peale. Hommikul ärgates saab siis veel vormis leiba veidi kergitada ja siis leiva ahju küpsema pista.
Naudi seda mõnusat ja väga tervislikku leiba kas või ja juustuga või muu meelepärase kattega. Parim on leib värskelt ja soojalt, aga hiljem väga mõnus ka kergelt krõbedaks röstituna.
-
Koostis
1 keskmine kartul
1/2 paprikat
1 pirn
140 g toortatart
hakitud tilli
soola, pipart
2 muna
6 sl hapukoort
Valmistamine
Mõõda tatar ja 280 ml vett suletava kaanega potti, lisa sool ja lase kõrgel temperatuuril kiiresti (3–5 minuti jooksul) keemiseni, vähenda kuumust ning jäta vaikselt keema u 5 minutiks, siis lülita pliit välja ja jäta pliidile 15–20 minutiks valmima, et auruks välja liigne vedelik poti põhjast. Keemise ajal ära tõsta poti kaant ega sega putru. Samal ajal keeda kartul ja munad, jahuta. Haki kartul, paprika ja pirn väikesteks kuubikuteks. Sega juurde tatar, lisa hakitud till, maitsesta soola ja pipraga. Serveerimisel pane igale portsjonile pool riivitud muna ja 1,5 sl hapukoort (soovi korral võid hapukoore salatisse segada).
Toidu valmistas: Marika Puhm
Foto: Raivo Tiikmaa
www.figuurisobrad.ee
-
Koostis
2 muna
100 g heledat muscovado suhkrut
200 g 10% hapukoort
2 dl toortatrajahu
1 tl kaneeli
1 tl küpsetuspulbrit
2 keskmist õuna
300 g tumedaid ploome
2 tl suhkrut
tuhksuhkrut
Valmistamine
Puhasta ja tükelda õunad, lõika ploomid pooleks ja eemalda kivid. Sega tatrajahu hulka kaneel ja küpsetuspulber. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa hapukoor ja jahusegu. Lisa taignasse kergelt segades õunatükid. Kalla tainas võiga määritud 24cm läbimõõduga vormi, lao peale ploomid, puista üle suhkruga. Küpseta 190 kraadi juures 25 minutit, kuni kook on valmis. Jahutnud kook puista kaunistuseks üle tuhksuhkruga ja lõika 8 tükiks.
Toidu valmistas: Marika Puhm
Foto: Raivo Tiikmaa
www.figuurisobrad.ee
-
Tervendav kokteil nii meestele kui naistele.
-
Vahel kui tuleb isu valmistada midagi toitvamat, siis meenub mulle armastatud toortatar. See päris tatar, röstimata helerohelise värvusega, tärkab ellu, kui seda leotada. Kõige parem ongi selles retseptis kasutada leotatud toortatart.
-
See kook suudab oma hõrgu maitsega üllatada ka kõige suuremat tatrajahu kasutamise skeptikut.
-
Tervislik ja vähekaloriline tatrarisotto röstitud peediga. Retseptis on ühendatud maitsvaks koosluseks kaks väärtuslikku toitainet.
-
Maiasmokkade lemmik, mis on tänu tatrajahule väga tervislik.
-
RemedyWay ja toortatratoodete hea sõber Piret ning tema õde saatsid meile oma kabatšokipannkookide retsepti.
-
Aasia köögist inspireeritud mustika meesegukaste sobib ideaalselt forelli või lõhega, kuid on maitsev ka muu kalaga. Sojakastme asemel võib kasutada ka gluteenivabat tamarit, kuid siis võiks kastmele rohkem soola lisada.
-
Jõhvika meesegukastmega sobib ükskõik milline suvikõrvits. Samuti sobib see kaste ka kana- või kalkunilihaga. Lisaks on see roog imehea ka salatina. Lisa juurde lemmikut salatit, värskeid kirsstomateid või muud meelepärast.
-
Baklažaan tõmbab marinaadi ruttu sisse, seega pole vaja sellel üldse lasta seista. Kui ei soovi vürtsikat toitu, siis enne tšillipipra hakkimist võta seemned välja.
-
Lihtne kodune kohupiima vorm, mis on tervislik maiustus ning kiire valmistada.
-
Retsept kuidas teha pühapäeva pannkooke kasutades toortatrajahu ning vajamata nisujahu.
-
Tatramüsli retsept. Retsepti kogus on üks plaaditäis, umbes 500g.
-
Mari-Liis Iloveri Tatra “risoto” ehk tatroto retsept. Selles retseptis on kasutatud juustu ning seeni (puravikke).
-
Gluteenivaba tervislik alternatiiv nisusaiale ning rukkileivale.
-
Soe tervislik tatrakissell toortatrajahust, koos värskete marjade ja meega. Aitab organismil nii vaimset kui füüsilist tööd teha ja seda värskendava koduse marjamaitsega.
-
Lihtne tatrasalat, sobib hästi sooja sõõgi kõrvale või töölt-koolist koju tulles.
-
Lihtne ja hea viis kuidas tatrast putru teha. Mugav valmistada ka reisil ja matkal.